Off topic a pověry a bludy všeho druhu

DISKUZE » Volná diskuze

tenax
tenax 03.05.2016 v 15:39

woodwarde, v Domě čtení to funguje taky, přímo proti pultu knihovníků je regál a hluboká bedna s volnými knihami. Sám tam skoro pokaždé něco přinesu a něco odnesu, takže vím, že to funguje od samého otevření Domu čtení.

woodward
woodward 03.05.2016 v 15:41

aha, to je možný, děkuju. já když tam přijdu, tak odevzdám knížky a mažu k výtahu. za sebe nekoukám. ;)

tester
tester 03.05.2016 v 16:55

Ovšem v kulturně vyspělejších lokalitách jsou volné knihy i v autobusech za předním sklem, hned jak se tam vleze. Jsou to knihy vyřazované z obecních knihoven. V knihách je odkud jsou a když jsem jim poslal mejla tak byli velice rádi. Knih je na světě moc a čtenářů je málo. V každé knize by mělo být napsané kdo a kdy ji četl. I s kontaktem, to by bylo zajímavé.

Text příspěvku byl upraven 03.05.16 v 17:00

Raksa.A
Raksa.A 03.05.2016 v 21:56

U nás v knihovně to taky bylo, já tam ukořistila ruskou knihu o baletu. A měli tam taky Jorge Amada - Doňa Flor a její dva manželé, a když jsem se zeptala knihovníka, jak je možné, že tak úžasnou knihu mají v odložených, tak se do ní kouknul a sbalil ji sám.

woodward
woodward 03.05.2016 v 21:58

Jo, ptát se knihovníků se nevyplácí. :D

Raksa.A
Raksa.A 03.05.2016 v 22:01

Já tu knihu mám, jen mi bylo divné, že je v odložených. A knihovník si doplnil mezeru ve vzdělání.

woodward
woodward 03.05.2016 v 22:05

Tak to jo, já myslel že ti ji "zabavil".

keri.H
keri.H 04.05.2016 v 07:53

Hanka: Ten den pro výměnu knih by mohl být zajímavý. Škoda, že to není jiný víkend, zrovna ten víkend nebudu v Praze. Tak třeba jindy.

Text příspěvku byl upraven 04.05.16 v 07:54

eva-lupen
eva-lupen 04.05.2016 v 11:12

U nás v Bene je před knihovnou taky polička s knihami volně k odběru a odložení. Pak je tu taky ještě skříň v průchodu u radnice. Ta je teda přecpaná. Spoustu knih jsem tam dala, několik zajímavých si odnesla. V Týnci zase mají po městě knihobudky (myslím, že jsem to viděla i v dalších městech).

woodward
woodward 04.05.2016 v 11:37

Off topic: Před chvílí mi ze stránek ČBDB přišel e-mail s nabídkou "knižních videí". Asi už jsem fakt starej, protože mi trvalo dost dlouho, než mi došlo že je to povídání o knihách nahraný na YouTube. A pořád ještě nechápu, proč mi to povídání NENAPSALI do toho mailu, abych si ho mohl PŘEČÍST. Jeden by si myslel, že když se obtěžujou psát čtenářům, dá se očekávat, že ti adresáti umějí číst...

elfos
elfos 04.05.2016 v 12:18

Neviditelné propojení nitek aneb ještě jednou k oživování mrtvých (potkala jsem právě teď):

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/lidstvo-chce-prelstit-smrt-prevratnym-vyzkumem-se-pokusi-ozi/r~70ed3456114611e6bff10025900fea04/

keri.H
keri.H 04.05.2016 v 12:19

Hanka: Tak snad půjdou pěkně. :)

keri.H
keri.H 04.05.2016 v 12:36

elfos: Zajímavý článek. Nedokážu si představit, jak by to dopadlo, kdyby opravdu zjistili, že oživit mrtvé jde.

To mi připomnělo, jak jsme se nedávno bavili o úpravě plodů, že si lidi budou moct vymyslet, jak chtějí, aby jejich děti vypadaly.

Text příspěvku byl upraven 04.05.16 v 12:36

woodward
woodward 04.05.2016 v 12:36

elfos: já nevím, ale nějak z toho odvázanej nejsem. spousta času, peněz a energie se věnuje na "zázračnou léčbu" vzácně se vyskytujících, marginálních chorob anebo (jako v tomto případě) na oživování mrtvých. A přitom půlka zeměkoule trpí mrakem nakažlivých nemocí, což je zejména v tropických oblastech dlouhodobě považováno za důležitou brzdu rozvoje a pozvednutí životní úrovně.

elfos
elfos 04.05.2016 v 12:47

Úprava plodů, to zní strašlivě. Vždyť na těhotenství je jednou z nejhezčích věcí i to těšení se, a překvapení po tom, co se dítě narodí. Nechat dítě růst a vyvíjet se od samého početí přirozeně je pro mě samozřejmost.. jako dýchání. Šťourat do něj před narozením jen aby mělo modré oči nebo nevímcozanesmysl, s tím bych vědce i lékaře hnala sviňským krokem.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 04.05.2016 v 12:54

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

woodward
woodward 04.05.2016 v 13:00

Hanka: To víš, že se těch zemřelých nezeptají. Možná se zeptají příbuzných, ale co nějakej příbuznej o tom může vědět, pokud nikdy nebyl mrtvej? Jenže jak se zdá, lékaři a "ochránci" zdraví postupně ovládají zeměkouli a jsou odhodláni kafrat lidem do všeho. Jestli chtějí nebo nechtějí kouřit (ať už trávu nebo tabák), jestli chtějí pít alkohol, jestli se chtějí cpát bůčkem a dortama. Není vyloučeno, že se časem najde i nějakej způsob,. jak lidem organizovat sexuální život a běda tě, kdo by to chtěli dělat jinak, jinde nebo jindy než jim zákon dovoluje.

elfos
elfos 04.05.2016 v 13:00

Woodwarde, každý zachráněný život je vzácný. Pokud by dokázali stimulovat člověka, aby se probudil z kómatu nebo překonal Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu, přijde mi to krásné.

keri.H
woodward
woodward 04.05.2016 v 13:02

elfos: jde o to, jestli to přijde krásné i tomu zachráněnému.

elfos
elfos 04.05.2016 v 13:08

Myslím, že ze svého zachránění nemá radost snad jen ten, kdo spáchal sebevraždu a překazili mu to. Ale ten, kdo onemocněl Parkinsonem, by se myslím nečertil, že mu pomohli, aby se - sám sebe, vlastními silami - uzdravil (pokud jsem to dobře pochopila, má jít o stimulaci, díky které se organismus člověka regeneruje a uzdraví sám - nezůstane nemocný a jen s podporou nějakých technik jakžtakž fungující).
Aspoň neznám nikoho, kdo by si ve své nemoci liboval a nechtěl o ni přijít.

woodward
woodward 04.05.2016 v 13:17

myslím to tak, jak už tady zmínila hanka. co z toho oživenýho bude? bude to pořád ještě on? nebude se muset svému lidství učit od začátku - nemluvě o jeho vědomostech, znalostech o všem, co utvářelo jeho osobnost a způsobilo, že je ve svém věku obklopen právě těmihle lidmi a ne jinými. co bude vědět o vztazích, které navázal a proč? atd. atd. atd. a jak už jsem uvedl o něco výše: nemá medicína na zeměkouli spoustu jiný, důležitější práce?

elfos
elfos 04.05.2016 v 13:23

To mi připomnělo.... něco trochu mimo mísu: Už dnes existuje dokument, který člověk může vyplnit a podepsat a dát jím na vědomí svou vůli - o tom, že nechce být oživován a uměle udržován při životě ve stavu bezmoci.. prostě, aby ho nechali v pokoji odejít, až nastane ta chvíle. Název tohoto vyjádření vůle si teď nevzpomenu, jen jsem to slyšela a mám to někde v paměti zašantročené, ale určitě by se to dalo najít.

Možná by pak něco podobného vzniklo i pro tyto případy. Lidé nejsou dokonalí a taky jejich rozhodnutí nemusejí být a nejsou úplně nejdokonalejší. Ale v tom je taky ta pestrost a úžasnost života.

elfos
elfos 04.05.2016 v 13:27

Hanko, moc dobrý nápad. Do vědce mám šíleně daleko :-) , beru to spíš.. naprosto diletantsky, jak si to představím. Přičemž představy mohou být velmi protikladné a současně zároveň platné, záleží na úhlu pohledu.

elfos
elfos 04.05.2016 v 13:33

Helemese, napíšu tři příspěvky pod sebou a pod tím, na co odpovídám, a teprve až sem zas přijdu odjinud, vidím, že tu mezitím přibyly jiné příspěvky, které tam předtím nebyly vidět. Možná proto mám někdy při pročítání diskusí trochu bizarní pocit, že se lidi v řeči míjejí a mluví každý o něčem jiném....

Ano, mezi nemocným a zemřelým je rozdíl, naprosto souhlasím.

Vložit příspěvek