Off topic a pověry a bludy všeho druhu
Nojo, oni to teda vůbec neuměj, ale je fajn, že aspoň něco vyhráli. A ti jejich fandové jim pokaždý zazpívali hymnu, i když prohráli. Vždycky počkali, až zahrajou tu vítěznou a pak spustili tu jejich. Pan komentátor říkal, že dneska bude v Petrohradě horečka sobotní noci. :D
Off topic: Právě jsem se kouknul na program České televize a ČT24 tam má napsáno červeně : Rozpad brněnské koalice. A pod tím modře: Sledovat živě. Není to úžasný? :D
To nevím, já jsem si jen představil, jak se ta koalice rozpadá v přímém přenosu. Kdo to asi bude komentovat? Trochu to připomíná restaurant na konci vesmíru, jak ten komentátor na úvod hlásí, že právě dorazil z baru U velkého třesku. :D
Hanka: Já teď čtu takovou detektivní sérii o právníkovi v době Jindřicha VIII. Je to samozřejmě krvák, mrtvol jak máku, ale zajímavý je, že ten autor (má kupodivu vzdělání jako historik i jako právník) dost podrobně rozkrývá, jak to bylo s náboženstvím v Anglii po odklonu od Vatikánu. Celá série začíná až po smrti Anny Boleynové v době, kdy král začal likvidovat kláštery. Postupně se člověk dovídá spoustu věcí o tom, jak se nejdřív prosazovala reforma, ve všech kostelech se objevily bible v angličtině určené každému, kdo uměl číst, jenže pak král neechal popravit svého generálního vikáře Cromwella a zase se začali prosazovat konzervativci - sice si nemohli dovolit otevřeně vyzývat k uznání papeže, protože Jindřichovi se jeho postavení neomylné hlavy cirkve líbilo, ale snažili se omezit volný přístup k Písmu. Ne že by k tomu nebyl důvod. "Čtenáři Bible" bylo označení radikálů, kteří tak tochu ve stylu dnešních Jehovistů brali všechno, co je v Bibli napsané, doslova a v podstatě byli vždy připraveni k všelijakým surovostem a mordování, stejně jako zmínění konzervativci, kteří zavírali a upalovali osoby podezřelé jak z radikalismu, tak z katolicismu. Na konci každého dílu autor přidává "Poznámku o historických souvislostech", kde se píše jak to tenkrát bylo doopravdy, co v té knize vychází z ověřených skutečností a co si vymyslel. Už jenom pro ten důkladnej popis vývoje "oficiálního" náboženství v průběhu posledních deseti let Jindřichovy vlády to stojí za to číst. Člověk pak hodně porozumí tomu, jak se vlastně anglikánská víra usadila na té rovině, kde je dneska.
Když off téma, tak jedna off asociace. :-)
Otevřela jsem téma a oko mi padlo na poslední slovo Newman. A téměř současně se mi do mysli vlámalo slovo Paul. Takže pro mě - když Newman, tak Paul.
Hanka, nojo, kardinál Newman byl rozumnej člověk. Na druhou stranu je třeba říct, že bez ohledu na to, co byl ten Jindřich VIII. za divouse, politicky byla roztržka s Vatikánem asi správným řešením. Papeži byli pod pantoflem Španělska. Ale je fakt že to anglikánství nemá ke katolické víře daleko - jenže mezitím se z toho prostě stala tradice apřestože už v anglii proti katolíkům nikdo nic nemá, rušit zaběhnutej tradiční model nikdo nebude.
Hele, bible je bezva kniha. Na každé dělej tohle takhle, tam najdeš nějaké ale. Proto mě vyhodili jehovisti, protože jsem měla bibli důkladně přečtenou. Oni něco odrecitovali, a já na to - ale tamhle je zas tohle. Za chvíli mě měli dost.
Hanka: Nemáš program Theophilos? Tam se dají natáhnout různý překlady Bible - já mám v češtině ekumenický překlad a Bibli Kralickou a v angličtině Bibli krále Jakuba a American Heritage. Je to docela užitečnej prográmek, když potřebuješ něco najít a hlavně když se ti vyskytnou citáty v nějakým překladu, tak aby to člověk měl přímo ze zdroje.
Hanka: Co přesně je Jeruzalémská bible? Někde jsem o tom něco čet, že to byl nějakej novátorskej počin, původně v překladu do francouzštiny, ale netuším, v čem to novátorství spočívá. Mimochodem já samozřejmě toho theophila nepoužívám na čtení. k tomu účelu mám docela obyčejný ekumenický překlad z roku 1992. Ale jako vyhledávač nebo "porovnávač" různých verzí je to výborný.
hm, a když člověk chce jenom číst a ne studovat - je v tom zásadní rozdíl (kromě toho, že je to jinak přeložený)? Já jsem na ten ekumenickej překlad už dost zvyklej, i když Kralická bible má taky něco do sebe. Jsem starej konzerva a trochu archaickej jazyk k tomu textu podle mě prostě patří.
No vidíš, já bych řekl "listu Filipským". To člověka hned praští do očí. Nojo, tak si budu opatrovat vydání na který jsem zvyklej a jelikož jsem jen čtenář, nikoliv student, bude mi to určitě stačit. ;)
To je roztomilý! :D
Zatím vidím. (To mu nečtěte.) :D :D
Text příspěvku byl upraven 19.05.16 v 10:00
Blanka: Přijedu za tebou, hned jak to bude možné.. já česky neumím vůbec, pro mě teprve to bude těžké!!!?!
Bušek: Neboj, to půjde. Dáme víno?!
To se líbí: Karel :D
Hm, z mého hlediska už jde stejně jen o takový "retrospektivní výzkum", kdy člověk přemejšlí jestli tenkrát něco neměl udělat jinak. ;)
Vložit příspěvek