Poznejte knihu podle první věty
S tou KSČ je to opravdu vtipné, no není to až tak překvapivé, protože autor byl členem Komunistické strany Francie.
Po smrti své manželky, která byla mimochodem také spisovatelka, dal veřejně najevo své homosexuální sklony.
Zemřel na Štědrý den v přítomnosti svého přítele.
Ještě jedno vodítko: původně vystudoval medicínu a za studií se seznámil s André Bretonem, který ovlivnil jeho ranou tvorbu.
Irena - Louis Aragon
Bez toho množství nápověd bych na to nepřišla ani náhodou.
gratulujem! :-)
som si kvoli tomu nainstalovala apku historicky kalendar, aj mi to vyhodilo Aragona, ale dielo som uz nezistila :-)
toto bolo fakt tazke :-)
'Seděl jsem ve své kanceláři s nohama nataženýma na okenním parapetu, listoval žlutou brožurou a myslel na baseball. Stále totiž myslím na baseball, pokud ovšem nemyslím na sex.'
Jedná se o detektivku z dostihového prostředí (autor se nejmenuje Francis), vyšla česky a slovensky, pod různými názvy, ten slovenský evokuje třetí sport - šachy.
Nápověda - vyšla na přelomu tisíciletí a hlavní hrdina (vypravěč) je pojmenován po alžbětinském básníkovi.
tak po googlení: Hugger Mugger - Robert B Parker
Zadání: "Rüya spala na břiše v hebké, vlahé tmě, přikrytá vlnkami, stinnými údolími a indigově měkkými pahorky modře kostkované peřiny, natažené od hlavy až k patě postele."
dam dve vety:
Ostrý vítr odvál červenec, jako by sfoukl svíci, a přivál na srpnovou oblohu našedlý mdlý povlak. Padal lezavý, pichlavý, drobný déšť, který se pod každým náporem větru vlnivě vzdouval jako tmavě šedivé plachty.
Taxikářka ustaranýma očima sledovala, jak značně opilá Melissa Hawthorneová otevírá zadní dveře stříbrné Mazdy 3 a nemotorně vystupuje na chodník před svým domem.
Zadání: (dvě věty)
Konečně ses propletla nekonečnými zákruty bludiště a jsi tu. Podle mapky, kterou jsi dostala od »něho«, jsi konečně dorazila do mé skrýše.
Kobo Abe: Tvar toho druheho ?
volakedy davno som od neho citala pisecnou zenu, hmmm... tristne citanie
zadanie:
V jednom z úzkych bočných údolí Predného Rýna, v údolí Yzolly, stál osamotený dom a pri ňom vodná píla.
mam to v slovencine, ale vyslo to samozrejme aj v cestine (viac ako 5x)
jant02 - Nepoznala bych to (i když se mi tady kniha někde válí), ale super lákavý úvod.
to Calypso:
Já bych to taky nepoznal, i když jsem to četl. :-) Pamatuji se, že se mi to dost líbilo. Existuje i stejnojmenný japonský film, kterému tahle kniha posloužila jako předloha (ten jsem zatím neviděl).
Nebylo to až tak lehké. Abych si ověřil, že nejsem úplně mimo, musel jsem do google překladače vyťukávat text v rumunštině z nějakého screenshotu, který jsem našel na netu, protože knihu v češtině ani ve slovenštině nemám po ruce.
A tady je nový úkol:
Kde máte údajně být: na velikém svatebním banketu ve West Hills, v obrovské vile se spoustou květinových aranžmá a plněných žampiónů.
Vložit příspěvek