1984

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552803/bmid_1984.jpg 5 12033 12033

Antiutopický román 1984, jedno z nejvýznamnějších literárních děl 20. století, dokončil George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair) krátce před svou smrtí v roce 1950. Dodnes mrazí čtenáře plastický obraz země ovládané totalitní mocí, Velkým bratrem. Rozhlasová dramatizace z roku 1991... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Radioservis

Nineteen Eighty-Four, 1949

MaggieR
15.09.2020 4 z 5

Neuveriteľne nadčasová kniha. Autor očividne pochopil vzorce správania ľudí ktoré sa bohužiaľ nemenia. Desivá kniha lebo dáva moc veľký zmysel.

Kate72
15.09.2020 4 z 5

Tak to bylo šílené. Normálně by člověk řekl, že Orwell musel pobývat ve čtyřicátých, padesátých letech v Rusku, pak si nachvíli odběhl k nám. To je samozřejmě blbost...... jak na to přišel ...... ?? No, každopádně Farma zvířat je
jen odvárek proti této knize. Klobouk dolů.

FrutyZ
14.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Na začátku knihy autor bravurně popisuje prostředí města, politické ideály a hlavního hrdinu s tím, že se okamžitě vžijeme do jeho role. Jedná se o obyčejného člověka, který se začne postupně v díle měnit. Dochází ke konfrontaci s prostředím a dojde i na milostný vztah. Sice nemá dlouhého trvání, ale je vášnivý a nabitý energií. V díle se najednou z jedné z kapitol stane okamžitý převrat. Hrdina se dostane do vezení, které autor popisuje velmi děsivě, až reálně. Poslední kapitoly jsou popisem změny psychiky hlavního hrdiny pomoci mučení a vydírání, které vedly až ke ztrátě své identity. Byl tak vnitřně zlomený, že dokonce žádal o smrt a týraní své lásky před ním. Poslední věta knihy shrnuje vše, za co Strana bojovala: "Zvítězil sám nad sebou. Miloval Velkého bratra."

HanzKaufmann
14.09.2020 5 z 5

To ze je Orwell prorok a ze bude brzo zakazanej jsem zjistil u farmy zvirat.
Tady to potvrdil a ten gauner ukazal to ze je i excelenti psycholog a filozof.

Toto neni kniha pro deti!

DanaKa81
12.09.2020 5 z 5

tak tohle dílo od Orwella je mistrně napsané. Kolik takových Winstonů a Julií v naší minulosti už bylo a vzdorovalo totalitnímu režimu...Moc doporučuji

Claudius
08.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Jsem asi rád, že jsem si tuto mezeru ve vzdělání doplnil až teď. Trocha humanitního vzdělání jistě pomáhá knihu správně vnímat a jen se zvyšuje dopad, který na čtenáře má.
Z první části jsem byl nadšený. Winston postupně čtenáři ukazuje zrůdně geniální podrobnosti Oceánie, odkrývá mu jednotlivé mechanismy Strany a postupně se osměluje v myšlenkové nezávislosti, díky čemuž svou situaci komentuje a glosuje.
Pasáže s Julií jsou s odpuštěním slabší. Milostná rovina měla podtrhnout zrůdnost celého Orwellem vytvořeného systému, ale moc se jí to nedaří. Winston se místo té hlavní hvězdy románu, totiž Straně, věnuje víc Julii - a to je přeci jenom trochu škoda.
Závěr na Ministerstvu pravdy je nevyhnutelný a docela očekávatelný. Optimistický konec snad nikdo nečekal, že?
Jenom doufám, že tato autorova imaginace z roku 1949 nebyla inspirací totalitním režimům v druhé polovině 20. století. Protože autor je ve svých předpovědích někdy až děsivě přesný.

Lumíček
07.09.2020 4 z 5

Opravdu hodně nadčasová. Jednoduše se mi nečetla, ale je depresivně dobrá.

jiri4861
05.09.2020 5 z 5

Moc nadčasová kniha a stále aktuální.

martin_aston
02.09.2020 5 z 5

Mrazivé, v určitých podobách stále tak pravdivé. Totalita dovedená do dokonalosti.

Steew
30.08.2020 5 z 5

Pět hvězd tomu nedávám jen proto, že je to Orwell a že je to tak známý titul. Pět hvězd tomu dávám proto, jak je to děsivé a zároveň krásné.
Velmi dobře se to čte, nicméně jedna pasáž mi přišla nudná a dodatek jsem přeskočil, jinak se to čte jedním dechem.
V průběhu jsem přirovnával knihu k současným totalitářským režimům a přitom mi běhal mráz po zádech.

Ajda300
29.08.2020 5 z 5

Tak tahle kniha mě rozhodně poznamenala. Ať už v dobrém či špatném slova smyslu.

Přestože se v příběhu nic moc nedělo, bylo to čtivé a hrozně zajímavé. Winston byl obyčejný člověk, průměrný (až na jeho myšlenky) a to se mi líbilo. Dodávalo to postavě na upřímnosti.
Když během knihy poznáváte více a více tajemství Strany, přejíždí vám mráz po zádech a máte chuť přestat číst. Konec byl hrozný a v jednom kuse jsem měla sevřený žaludek.
Celkově knihu hodnotím kladně a stejně jako Farma zvířat ve mně něco zanechá. Takže doporučuji a nezapomeňte - Velký bratr vás sleduje.

Kačí81
21.08.2020 5 z 5

Mrazivá kniha. Zneklidňující podobnost a dnešním světem...
Tato kniha by měla být brána jako povinná četba.

GerhartRoth
20.08.2020 5 z 5

Opravdu mistrovské dílo, které jsem přečetl na jeden zátach, což se mi u takhle dlouhé knihy rozhodně nestává často. Genialitu díla podtrhává, že většina politického spektra knihu respektuje a často cituje.

Doporučuji všem co se trochu zajímájí o svět kolem sebe a je to jedna z těch knih, která vám pomůže se na události kolem sebe dívat trochu jinak.

Astarothh
19.08.2020 5 z 5

Ponurou a depresivní atmosféru audioknihy podtrhl famózní výkon vypravěče Pavla Novotného.

KaryAestas
09.08.2020 5 z 5

Asi nejdepresivněnší kniha, jakou jsem četla.

Miliarda
09.08.2020 5 z 5

Orwell v románu 1984 ukazuje naplno svůj spisovatelský um a předkládá čtenářům dle mého soudu jedno z nejvíce stěžejních děl světové literatury. 1984 je sice antiutopistickým románem, nicméně řada v něm popsaných praktik Strany a Velkého bratra je bohužel v řadě států světa i v současné době v mírně obměněné podobě každodenní realitou, ostatně i naše republika má z dob minulých tyto praktiky zažité. I z tohoto ohledu je román 1984 "poplatný" i v dnešní době a zároveň může sloužit i jako jakési "memento" dob minulých. Kromě brilantního popisu totalitní společnosti však dokáže Orwell mistrně pracovat i s emocemi čtenáře, když ho v podstatě "nutí" jedny postavy milovat a druhé nenávidět, což eskaluje především v závěru knihy, kdy se u jednotlivých postav odhalí jejích pravé já. Pokud existuje kniha, kterou by si měl každý přečíst je to právě román 1984, jelikož myšlenky v něm zachycené jsou nesmírně obohacující (byť v trochu "děsivé" formě) a zároveň je tento román nesmírně čtivým, tudíž i z tohoto pohledu se jedná o dílo hodné čtenářské pozornosti.

vodyn18
07.08.2020 5 z 5

Tohle dílo by si měl povinně přečíst každý, i když.... Kniha je hodně složitá a pochybuji, že každý by dovedl pochopit o čem vlastně je. Každopadně, i když je prezentována jako hrozba totalitních režimů, ruku na srdce, kdo to četl a používá selský rozum, tak může jasně vidět, že se to týká každého režimu - sledování, přikazování a zakazování nesmyslných pravidel, že vlády potřebují v každem režimu držet lidi v nějakém strachu, napětí a masírovat je nesmysli, protože jen tak se s nimi dá krásně manipulovat... Zkrátka ta kniha má hlubší kořeny, než jak je prezentována. Jen je opravdu potřeba používat zmíněný selský rozum...

desert.fox
03.08.2020 4 z 5

Na tuhle knížku si vzpomenu vždycky, když slyším, že máme osoby ohrožené sociálním vyloučením - anebo že jde někdo šopovat.
Newspeak je tady.
Problém vidím v tom, že se mnozí domnívají, že 1984 už byl, že je to fantazie a že se nás tato vize netýká. Ba ne, teprve se ustavuje.

Mudry
01.08.2020 5 z 5

Kniha už součástí povinné četby je. Dcera letos maturovala a tak jsem na knihu zas po letech narazila a tentokrát jsem dostala chut´si ji i opravdu přečíst. Chybu jsem rozhodně neudělala. Některé výroky "telestěny" mi trochu připomínaly dokonce i současné tiskové konference po jednání vlády :-)

branislav1814
26.07.2020 2 z 5

(SPOILER) Bohužel, tohle jsem moc nedával... První polovina ještě šla, pak ty politické kecy jsem musel přeskočit úplně, závěr už jenom se sebezapřením.