1984

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552803/bmid_1984.jpg 5 12040 12040

Antiutopický román 1984, jedno z nejvýznamnějších literárních děl 20. století, dokončil George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair) krátce před svou smrtí v roce 1950. Dodnes mrazí čtenáře plastický obraz země ovládané totalitní mocí, Velkým bratrem. Rozhlasová dramatizace z roku 1991... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Radioservis

Nineteen Eighty-Four, 1949

Dzunk
29.10.2016 5 z 5

Moje první dystopie zůstane zapsaná v mojí mysli už navždy. Alegorie naší doby a dob budoucích.

Etelea
28.10.2016 5 z 5

Něco tak nadčasového jsem doteď nečetla. Kdyže to Orwell napsal? 1949? Tomu nevěřím! A chytla jsem z toho parádní depku! Dokonalé!

tkule
26.10.2016 5 z 5

Rozhodně jedna z knih, která patří na seznam: Nutno přečíst! :-)

xxxZlatonka
23.10.2016 3 z 5

Já nevím.. Prostě nevím, co si o této knize myslet. Když jsem ji četla, nebavila mě, něco mi na ní nesedělo a k jejímu dočtení jsem se musela nutit. Avšak, nelituji toho. Jak nad tím tak přemýšlím, vadil mi asi námět - omezení svobody, manipulace a téměř žádná snaha o zrušení tohoto režimu, protože všichni byli naprosto ovlivnění. Díky této knize jsem si uvědomila, jak je důležitá svoboda a boj za vlastní názor. Je ohromně nadčasová, stále si všímám souvislostí mezi tímto příběhem a současností.. Mezi mé nejoblíbenější knihy se asi nezařadí, ale i tak si ji za pár let musím přečíst znovu.

DarkFireflies
16.10.2016 5 z 5

Napsat komentář k téhle knize je obzvláště náročné, protože...
...je to perfektní dílo a to i přesto, že je to jedna velká vázaná deprese.
...tohle téma je nadčasové a bohužel bude vždy aktuální.
...ukazuje, že víra v lidstvo může být špatným tahem a zdravý rozum je pouze relativním pojmem.

A hlavně proto, že jsem si na konci knihy málem vyplakala oči. Winstone, proč?
Tímhle dílem by se měl každý povinně alespoň jednou v životě prolouskat, a proto za mě jasných 5*.

allebra
15.10.2016 5 z 5

Pro mě to byl určitě velký čtenářský zážitek, na který jen tak nezapomenu, skvěle napsáno! Velmi nadčasová kniha, která přinutí k zamyšlení, určitě si ji za nějaký čas přečtu znovu. Teď knihu raději zase vrátím dceři, stojí v čele knihovny a já mám silný pocit, že mě neustále sleduje! Brzy se chystám na poslední filmové zpracování z roku 1984!

Zlatohlávek
14.10.2016 4 z 5

Na začátku knihy nám Orwell před očima vybuduje skvělý obrázek post-apokalyptického totalitního státu do kterého však nedokáže zasadit skvělý příběh. Kniha je napsána za jediným účelem a to předat myšlenku (neexistujícího?) teroristy a kontrarevolucionáře Goldsteina. Kniha nese název "Teorie a praxe oligarchického kolektivismu" která vystihuje moderní totality včerejška, dneška i zítřka.

TEORIE A PRAXE OLIGARCHICKÉHO KOLEKTIVISMU
Emanuel Goldstein

VÁLKA JE MÍR
SVOBODA JE OTROCTVÍ
NEVĚDOMOST JE SÍLA

OldiesUL
13.10.2016 3 z 5

Nadčasové a varující. A místy ne tak vzdálené od reality.

mulderka
08.10.2016 5 z 5

Stačí bez zásadních změn přejmenovat na 2016 a máme zde literaturu faktu...

slaska77
04.10.2016 5 z 5

Poměrně zásadní dílo, četla jsem i následný komentář od disidenta v ČR, který řadu věcí prožil na vlastní kůži. Určitě doporučuji třeba i mladší generaci, která nic z dob předchozích nezažila.

LucyPevensie
03.10.2016 5 z 5

Děsivé, úchvatné a naprosto úžasné!

marta0912
02.10.2016 4 z 5

První dva díly mě nudily. Téma, o kterém je knížka napsaná, mě z nevysvětlitelných příčin nikdy neděsilo, takže jsem něměla důvod nad tím přemýšlet. Prostě to nebylo ono, nezarylo se mi to pod kůži, neběhala jsem ve dvě ráno po pokoji a nevykřikovala "dokonalé myšlenky" knihy, jak je mým divným zvykem, když jsem něčím posedlá.
Pak přišla část tři a s ní i mučení a manipulování, které už mou pozornost přitáhlo trochu blíž. Také šokující odhalení s O' Brienem, které jsem tušila.
Třetí část se mi opravdu zalíbila a dokonce jsem se i po tom pokoji proběhla.
Jsem ráda, že knížka skončila tak, jak skončila. Kdyby skončila dobře, tak by mě pěkně naštvala. Tak jak skončila, skončila, jak by opravdu skončila. :)

verjan2
01.10.2016 5 z 5

Nekompromisní sonda do poznání sebe sama. Chraň nás, člověče, před Velkými bratry v budoucnosti (nebo už nyní?).

Vanjaman
01.10.2016 4 z 5

Bohužel se stává realitou současnosti. G.Orwell se pouze spletl v roce.

Hanka_Bohmova
26.09.2016

Osobní střípek: určitě si vzpomínáte, místnost 101 a Udělejte to s ní! Od prvního přečtení někdy v osmnácti se mi nepodařilo tuhle scénu a její význam vymazat z mysli.
Tak se trhají pouta. Tak se zabíjejí zárodky vzájemnosti, lásky.
Nedělala jsem si žádné iluze o svých šancích v podobné situaci. Tahle scéna, tahle věta byla zásadním hřebíkem do rakve mých náctiletých úvah o tom, že bych snad cokoli, co má v životě nějakou cenu, mohla nést sama, opírat o své síly.

Iris.cha
25.09.2016

Jedna z nejsilnějších knih, které jsem kdy četla. I když mě psychicky týrala, protože jsem ve Winstona věřila až do poslední chvíle, dokud nezemřel s láskou k velkému bratrovi. Z té poslední stránky mi bylo doslova špatně. I fyzicky. Nešlo to jen tak zvládnout, nedokázala jsem tu poslední stranu jednoduše dočíst a knihu zavřít, musela jsem ji číst pořád dokola, jako by se ten konec mohl změnit. Nezměnil.

Ajrad1981
18.09.2016 5 z 5

Dost nepěkná a nepříjemná představa, že by se tohle mělo někdy stát skutečností! Sice by se nás netýkal Big Brother, ale jestli ty mocnosti byly nastaveny stejně, tak bychom si v Eurasii moc nepomohli. Naštěstí rok 1984 jsme - myslím lidstvo - už prošvihli, takže se tato budoucnost posouvá do - do kdy? Do 2084? 2184?

"Vrcholem kacířství je zdravý rozum." - Jsem kacíř a jsem na to hrdá!! :-)

stolbice
16.09.2016 5 z 5

Zajímalo by mě, zda si autor už ve své době uvědomoval, jak bude tahle kniha nadčasová a stále aktuální. Je to vážně děsivé a nejen vzhledem k psanému příběhu, ale i k tomu, že jsou místa, kde se to děje.
"Jestli chceš obraz budoucnosti, představ si vysokou botu, která dupe po lidské tváři - navždycky."
Myslím, že si teď půjdu přečíst nějakou dětskou knížku s obláčky, sluníčky a hopsajícími roztomilými králíčky.

crate
16.09.2016 5 z 5

To co Farma zvířat načala, to v knize 1984 je propracováno a rozpracováno do sebemenších detailů. Skvělá a nadčasová vize světa s depresivní atmosférou. Značně je znát, že na atmosféře knihy se podepsala autorova nemoc a blížící se smrt, ale to celé dílo jen velmi dobře podtrhuje a vykresluje. Fantastická kniha a určitě si jí někdy přečtu znovu.

bindis
15.09.2016 2 z 5