Analfabetka, která uměla počítat

Analfabetka, která uměla počítat
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544186/bmid_analfabetka-ktera-umela-pocitat.jpg 4 4340 4340

Tuhle verzi historie vám určitě nikdo nevyprávěl.

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: audiokniha , Panteon

Analfabeten som kunde räkna, 2013

Interpreti: Martin Stránský

Makec
12.08.2017 4 z 5

Dle mého názoru lepší než Stoletý stařík, kde se ke konci knihy setkával již s tolika mocnými lidmi, že to na mě bylo až přehnané. V této knize byl přehnaný snad jen pád z helikoptéry s dopadem do měkkého :). Kniha také ukazuje jak (ne)schopní jsou někteří lidé na vedoucích funkcích, což můžeme znát i ze života. Pro pobavení je toto pěkný příběh o životě a co v něm lze "možná" prožít a proto dávám 4 hvězdy.

Evelinaanileve
11.08.2017 5 z 5

Staříka jsem sice zatím nečetla, takže nemůžu srovnat, nicméně tato kniha mě naprosto dostala. Pobavila jsem se náramně, těším se na staříka.

Liduli
11.08.2017 3 z 5

Očekávala jsem mnohem víc, vykrádal sám sebe.

helusa2
10.08.2017 5 z 5

Úžasné!!! Poslouchala jsem jako audio knihu (díky moc Martinu Stránskému za skvělé čtení!!!). Opravdu jsem se výborně bavila, naprosto mi to sedlo :-) A konec mě i dojal ;-)
Stařík je taky super, ale Analfabetka jako postava mi více přirostla k srdci :-)

mari.seri
06.08.2017 4 z 5

Staříkem nasadil autor laťku opravdu hodně vysoko. Analfabetka byla podle mne malinko slabší, ale jen o chlup. Prolínání dějových linek bylo opět super. Oddechové vtipné čtení. Parádní zápletky, různorodé postavy, absurdní situace,...prostě super, ale po staříkovi člověk prostě očekává další bombu :-)

verunb
06.08.2017 4 z 5

Vtipná kniha, oddechové čtení. Občas se dost podobá Stoletému Staříkovi, což jsem doufala, že nebude, což je za mě menší minus. Ale i tak je kniha super.

Ajinka126
30.07.2017 5 z 5

Nasmála jsem se u toho. Děj mě bavil a chtěla jsem vědět, jak to celé skončí. Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická a rychle jsem si na ni zvykla. Všechno dobře. Jen ten konec byl slabší.

Arsi
28.07.2017 4 z 5

Vtipná, neuvěřitelná kniha se spoustou absurdit. Stoletý stařík byl o fous lepší, ale i tak jsem se dobře bavila. Kniha je vhodná na dovolenou, odpočinete si u ní.

Karcoolka2210
24.07.2017 4 z 5

Myslím, že sa autorovi podarila ďalšia dobrá a veselá oddychovka. Pri tej pochmúrnej literatúre, čo viac čítam, bolo toto dobrým únikom :) AJ

aja0661
22.07.2017 5 z 5

Skvely! Po Stoletem starikovi, dalsi skvela knizka!!!

P1tr
20.07.2017 4 z 5

Velmi příjemné čtení, jehož specifický humor mě nezaujal ihned a teprve po nějakém čase se mi vryl pod kůži, což mělo za výsledek, že kniha mě s každou další stranou bavila čím dál tim více, což je vzácné. Nicméně i tak se občas dostavilo nevěřícné kroucení hlavou nad některými stupidními situacemi a chováním některých postav, které někdy nefungovaly ani v rámci nadsázky. Naštěstí nešlo o časté jevy a po většinu času mi kniha zpříjemňovala každý den, při kterém jsem jí četl.

hajrys
12.07.2017 5 z 5

Přečteno před časem, hned po Staříkovi. Vtipné, milé, ale někdy až trochu "přitažené za vlasy". Přesto se k ní rozhodně v budoucnu vrátím.

Katja
07.07.2017 4 z 5

Jsem rada, ze jsem knihu cetla a jeste radsi jsem ji docetla. Svuj ucel jako humoristicky roman splnila, ale muj oblibeny zanr to neni, proto hvezdu ubiram.

JeKa
06.07.2017 4 z 5

Vtipná a čtivá kniha, jejíž děj utíká před očima. Stařík se mi ale přecejen líbil o kousek víc zejména díky retrospektivním sekvencím.

HanaMalina
04.07.2017 4 z 5

Po přečtení staříka jsem se těšila s čím autor překvapí a zda to bude tak zábavné a čtivé. Opět mě Jonas nezklamal a kniha se mi velmi líbila. Neuvěřitelný příběh, který je strašně zábavný. Autor má velmi osobitý styl psaní, který se mi moc libí :-)

mirektrubak
02.07.2017 3 z 5

Vcelku zábavná kniha plná absurdního humoru - být to film, tak bychom to označili za "crazy komedii".
Autor má na komiku talent, to je vidět, problém ale je, že ty situace jsou pořád dokola podobné a model zápletek se opakuje - ve Stoletém staříkovi se alespoň střídají časové roviny, ale tady je to celé dost jednotvárné. A tak se stalo, že to, co se mně na začátku zdálo vtipné, to mně přišlo v půlce knihy už trochu nudné a ke konci místy i krapet otravné.

Je dost humoristických knížek, které kromě skvělé zábavy dokážou čtenáře pohnout k dojetí (zmínil bych muže jménem Ove nebo Helenku Součkovou) a jsou také humoristické příběhy, které nás nejen pobaví, ale dokážou i "nastavit zrcadlo" našemu světu (typicky třeba Zeměplocha).
Analfabetka nenabídne nic z toho. Ani exkurze po světě geopolitiky nejde hlouběji a zůstavá jen u výčtu povrchních zajímavostí. To je samozřejmě autorovo právo, ale pro mně to prostě bylo málo.

JIVaJaH
29.06.2017 3 z 5

Tato kniha byla třetí humoristický román, který jsem zkusila číst...tuto spíše poslouchat jako audioknihu. Je jediná, u které jsem se zasmála a vydržela! Že by mě ale nějak vyloženě nadchla to ne. Je tam spousta absurdit, jak už napovídá název. Děj je, zdá se mi poněkud rozvleklý, někdy zmatený a zvláštně se "hrne".

Jihorka
28.06.2017 3 z 5

Naposloucháno jako audiokniha. Počáteční nadšení postupně odeznívalo. Nerada nechávám knihy nedočtené, na konci jsem to pouštěla již z "povinnosti" dotáhnout to do konce. Zejména poslední třetina ztratila dech - rytmus se zadrhával, vtip vytratil a já si přála dále analfabetku netrápit.
Asi to chtělo menší rozsah. Popravdě, byl by to byl malý zázrak nabít 400 stránek zábavným absurdním humorem.

nursejane
27.06.2017 4 z 5

Audio kniha mě opravdu bavila :-)

kapr
27.06.2017

Trochu politická multikulturní švédská agitka, jak je Nombeko zpočátku sympatická, tak se postupně stává všednější a stereotypnější. Holgera I. jsem zastřelil po 5 minutách.
Asi 5 x jsem nad knihou vybuchl smíchy, bohužel reputaci knihy ani autora to nezachránilo. Prostě není všechno název - titul co se třpytí.
Trochu techno, trochu opilecké nebo spíše drogové blábolení. Snad ještě částečně nadějný počátek omílán a rozmělňován, až téměř převeden do tekutého skupenství, s vaničkou vylit i humor.
Jsem milovníkem Jeromových Třech mužů a Jirotkova Saturnina. Je pravdou, v obou se děj místy ocitá na pomezí absurdity, ale má to přitom takovou šťávu, kterou je obtížné charakterizovat a tu charakteristiku zformulovat. Staříka jsem měl půjčeného z knihovny, místy jsem se i zasmál. Tady jej uvedeného nemám, pravděpodobně jsem jej ani do konce nedočetl. V případě této knížky jsem opět za polovinou, a váhám. Autor žije z na kumulace absurdit ve které se postupně stále více ztrácí. Už začátek je ujetý, ale budiž. S každou další stránkou se pitomosti kupí jedna na druhou. Přesto, že jsem se nad nápady autora párkrát zasmál, tak chuť knížku každý den před spaním a cestou do práce otevřít klesá pod nulu. Autor prošustrovává důvěru čtenářů, kterým kromě občasného zasmání nad absurdní situací nic neposkytuje, a už vůbec neláká k tomu aby knihu po čase znovu otevřel, a už vůbec ne aby se k ní rád vracel. Obávám se, že zájem nakladatelů, i čtenářů bude brzy blízek nule.
Jára da se také mimo jiné skládá z řady absurdit, ale povšimněte si, že přístup autorů je poněkud jiný, a i když je to sranda, tak to tak úplně pouhá sranda pro srandu není, na mnohé okamžiky si vzpomenete i po více než deseti letech. To, až na jednu, dvě absurdity u Analfabetky bohužel nehrozí. Dalšího Jonassona už nikdy více!!!
V celé knize je sympatických postav poskrovnu a i ta je postupně totálně shazována vršením absurdit a nesmyslů.
Autor by se dobře osvědčil jako reklamní textař vymýšlející knihám takové tituly které každého zaujmou.
Příspěvek jsem měl podstatně přepracovaný a upravený, odvolali mne k něčemu neodkladnému a po uložení ta nová verze zcela zmizela. Snad najdu zítra sílu se do toho pustit znovu.
Dovolím si pro ilustraci ocitovat z komentáře uživatele knedlik:
Můj původní rozsáhlý komentář se úspěšně jedním nešikovným klikem vymazal, takže si jdu uvařit kafe a pokusím se ho ve vší stručnosti a poněkud méně elegantně a propracovaně shrnout.
Tak se nakonec pomalu dostávám ke konci, hodnocení jsem zvýšil o jeden stupeň, (z nuly na jedna), začíná to být o něco uspokojivější, ale přesto bych polovinu textu z knihy vyházel, zejména z její středové části.
Těsně před polovinou knihy jsem ztratil nit, a další stránky jsem do sebe lámal jen s největším úsilím tempem 3 až 5 stránek za den, občas jsem si dal pár dnů přestávku, ještě teď cítím v ústech tu pachuť.
Možná by z toho mohl být krásný literární útvar v rozsahu 70 stránek. Vše ostatní budiž autorovi přičteno k horšímu.
Velice mne zaujal určitý paradox hvězdného hodnocení na těchto stránkách. Poměrně hodně uživatelů dalo této knize *** - ano, tři hvězdičky. Přitom polovina z těchto uživatelů knihu do určité míry velebila, zatímco ta druhá ji ztrhala.
Možná by přechod z ***** - pětihvězdičkového hodnocení, na ****** - šestihvězdičkové, něčemu prospěl, sám nevím, a nepokouším se soudit. V každém případě tato hodnocení pohromadě, po přečtení příslušných uživatelských komentářů působí poněkud podivně.
11.9.2017
Tak jsem se k tomu ještě jednou vrátil. Vidím, že nadšených zastánců a velebitelů má tato kniha přehršel, a tak si myslím, že mohu tu jednu * ze soucitu smazat, a ... už nechci o Analfabetce nikdy ani slyšet !!!
- - -
Občas se vracím, a procházím náhodně své starší komentáře, a pokouším se nad nimi byť krátce zamyslit.
- - -
Vždy, když na komentář, nebo hodnocení této knihy narazím, tak mi tohle hodnocení prolétne hlavou; ale ne, čtení podobných knih je skutečně pro mne jen ztrátou času, a život je bohužel příliš krátký.