Analfabetka, která uměla počítat
Jonas Jonasson
Tuhle verzi historie vám určitě nikdo nevyprávěl.
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2014 , PanteonOriginální název:
Analfabeten som kunde räkna, 2013
Interpreti: Martin Stránský
Posloucháno jako audioknih a bavila jsem se velmi. Ale zároveň jsem si uvědomovala, že bych se při čtení asi takhle nebavila. Ten hlas a to předčítání tomu dodalo skvělou atmosféru. Kdybych četla knihu, dopadlo by to tak, že bych ji odložila. Hloupost některých postav by mě na papíře totiž tak popuzovala, že bych nedočetla. Takhle jsem se smála sem tam i nahlas, napjatě čekala, jak to dopadne. Co se mi líbilo bylo zapojení historických reálií. Nenásilné, s jasným názorem autora, přitom krásně dokreslovaly děj. Na rozdíl od staříka, tady byly ty zásahy tak nějak umírněné, takhle by se i stát mohlo a klidně by se to mohlo i ututlat. Pokud bych měla ještě srovnávat se staříkem, tak ten byl vlastně svým způsobem klidnější. Tady mi přišlo, že akce střídá akci, přestože jsou vlastně jednotlivé epizody od sebe docela lety vzdálené.
Pozor spoiler! Mimochodem, zkoušeli jste spočítat, kolik roků by bylo Nombeko, když se jí narodila dcera? Trochu mi ty počty neseděly, musela být už opravdu starší maminka. A to jí pořád říkali slečno.
Konec spoileru.
Tak jako tak knížka si u mě vysloužila tři hvězdičky, ale v té audio podobě spíš ještě o půl více.
Kniha mne tak prvních 100 stránek opravdu nebavila, sem tam se našlo pár zábavných momentů, to ano, ale že bych se do knihy začetla až tak, že bych od ní neuměla odejít, to zas opravdu ne.
Celkově se mi líbila ta myšlenka, jak se celá kniha napsaná.
Oproti staříkovi velké překvapení. Bavilo mě to víc, protože mi analfabetka byla sympatičtější. :)
Analfabetka mě bavila víc než stoletý stařík, děj je dynamický, udržuje čtenáře neustále v pozornosti, je to napinavé a chvílemi vtipné. Bavily mě i citáty, které oddělují jednotlivé části knihy.
Tak trochu fantasy, ale některé absurdní situace a černý humor mě opravdu pobavili, takže dobrý
Kniha mě naprosto vtáhla do děje a nemohla jsem se odtrhnout. Výborný příběh, všem doporučuju.
Analfabetka je naprosto výborná záležitost, u které jsem se bavila až do konce. Absurdní příběh, který se točí kolem prudce inteligentní Nombeko a jejích (ne zas tak inteligentních) přátel nemá chybu.
Dobrá kniha :-) Výborný černý humor, který mně osobně sedí. Místy kapku rozvleklé, ale celkově čtivý příběh. Některé dialogy famozní (také díky dobrému překladu). Nombeko mi byla sympatická od samého začátku. "Zápletka" s dvojčaty mi přišla vážně vtipná. Až se dostanu konečně ke Staříkovi, budu vědět, o čem nadšení čtenáři mluví, víc :-)
Po přečtení "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel", jsem sáhl po této knize v domnění, že se bude odvíjet v podobném duchu. Za mne bohužel. Nejvíce mne zklamalo, že zde chybí nenucenost a mnohé situace jsou až příliš absurdní.
Tak já nevím, nesdílím místní nadšení. Mně se více líbil Stařík. Analfabetku jsem měla rozečtenou rok. Vždy jsem kousek přečetla a pak zase odložila. Mezitím jsem stihla přečíst řadu jiných knih. Knížka to není špatná, autor má úžasný smysl pro humor, který mi sedí, ale zároveň mi Nombeko přišla až moc dokonalá a všichni z ní až moc "poprděný" :-) což mi chvilkama lezlo dost na nervy.
Jinak samozřejmě oddechovka, u které nemusíte přemýšlet a ještě se královsky pobavíte, ačkoli by Holger 1 asi nebyl úplně rád :-D
Příjemná odpočinková kniha, která mě opravdu bavila. Analfabetku jsem četla dříve než "Staříka" a líbila se mi mnohem více :)
Knihu jsem nečetla tak úplně sama...předčítal mi pan Martin Stránský (audiokniha) :-)
Nevím, jestli by mě bavilo si číst nějaké delší "technické a matematické popisy", ale v audioknize je to v pohodě :-)
Kniha pro mě byla milá, veselá a odpočinková. Určitě se pustím i do "Staříka" (od tohoto autora).
Rozdíl mezi hloupostí a genialitou spočívá v tom,že genialita má své meze.
Jinak čtení odpočinkové nic namahavého na přemýšlení.Já se při čtení docela zasmála.
Zajímavé čtení. Další kniha ve stylu Foresta Gampa, kterému se dějí ty nejdivočejší příhody, jaké jen dokáže člověk vymyslet. Bratra 1 a mladou revolucionářku jsem měla chuť zabít asi po 10 stranách, co vstoupili do děje a zbytek knihy jsem měla intenzivní potřebu s nimi zatřást, aby se vzpamatovali. Vím, že příběh je postavený na problému vlastnictví jaderné bomby, ale mohli se ji zbavit už někdy v půlce knížky. Permanentní připomínání tří megatun nálože bylo docela otrava...
Za mě ještě lepší počtení než Stoletý stařík...
Humor v knize lehký, postavy sympatické a příběh opět absurdní, ale takovým milým a nenuceným způsobem.
Většího doporučení nemám, naprosto perfektní odpočinkové čtení!
Staříka jsem nečetla, nemám tedy srovnání, ale bavila jsem se, bláznivé, vtipné, za mě milá kniha, kterou si jednou klidně přečtu znova.
Skvělá kniha s úžasnou zápletkou. Mnohokrát jsem se u knihy vážně zasmál, spousta trapných situací, do jakých jsem se dokázal vcítit a celkově mi kniha přišla velice dobře napsaná, jen trochu víc nereálná, ale o to v této knize rozhodně nejde. :)