Aristokratka ve varu
Evžen Boček
Aristokratka série
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je mnohem těžší, protože denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“, na němž největší událostí za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě, kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování knížete Schwarzenberga. První pokračování Poslední aristokratky, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012, ověnčené Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci komických situací, při nichž je hlasitý smích stoprocentně zaručen. Nové vydání Aristokratky ve varu vychází před očekávanou premiérou stejnojmenné filmové adaptace Jiřího Vejdělka, která bude uvedena na plátna kin v lednu 2024.... celý text
Poslouchala jsem jako audioknihu. A v práci se to dá. Trochu mi vadí vulgarismy a děj, nebo spíše sdílené zážitky z jednoho deníčku mi přijdou celkem předvídatelné. Nicméně Veronika Khek Kubařová má velmi příjemný hlas. Hezky podbarvuje svým hlasem i náladu a její kadence především v posledních dvou kapitolách dílu, stojí opravdu za poslech. To jsem si musela i pustit dvakrát, abych si její přednes patřičně vychutnala.
Nemůžu jinak než plný počet. Těch stránek by mohlo být dvakrát tolik, ale zdá se mi, že autor neměl asi žádný konkrétní nápad, kterého by se chytil a tak jen rozvinul jedničku. Moc se těším na další díly
Po prvním dílu jsem se obávala, že další už nebude tak povedený. Naopak. Nasmála jsem se snad ještě více než při čtení první knihy. V jednu chvíli jsem smíchy i brečela. Naprosto doporučuji ve čtení pokračovat.
Druhý díl příjemně navazuje na první ...stále se jede ve stejném duchu , přelouskáno za jeden den :-)
Pěkné pokračování aristokratky, kniha pokračuje v zajetých kolejích a ničím nepřekvapí, ale ani neurazí, příjemná oddechovka, která mě bavila. Hned pokračuji dalším e-book dílem.
Knihy jsou bezvadné! Já vždy četla jeden díl jeden den a druhý den jsem hned navázala dalším, takže jsem to měla jako jeden celek. Výborně jsem se bavila!!!
Možná, že teď trochu vybočím z davu, ale mě to bavilo. Dokonce snad i více než první díl. To je možná způsobeno tím, že jsem učitelka a zároveň i bývalá průvodkyně. Takže pasáž o školních výletech za mě velmi trefná. Souhrně jak již bylo řečeno, je to příjemná oddechovka. :)
Opět příjemná oddechovka plná pousmání, úsměvů, hlasitého smíchu a dobré nálady. Někdy je třeba vložit právě takovou knížku mezi knihy s vážnými tématy. Nejvíce se mi líbil závěr knihy popisující nájezdy dětských výletů.
Nevím, který z dílů "aristokratky" je nejlepší....všechny mi přijdou vtipné, úsměvné a přemýšlela jsem co z toho všeho je ještě pravda a co je výmysl pana Bočka. Poslala jsem mu podporující mail s poděkováním za jeho tvorbu. Také se těším, že se na zámek, kde v současné době "úřaduje" a snad stíhá i psát další knihu, zajedeme brzy podívat. Každý ať si o této sérii knih udělá vlastní názor, ale za mne prima oddechovky :o)
Druhý díl je o dost slabší než ten první a také dost a zbytečně vulgární. Opět jsem si Aristokratku dala jako víkendovou audioknihu a byla jsem docela zklamaná. Odpočinkové, krátké a občas vtipné.
Oproti prvnímu dílu znatelný propad. Autor zjevně vyčerpal tu malou nádrž skvělých nápadů, jež daly sérii vzniknout. Postavy, které byly na začátku živé a člověk se s nimi dokázal ztotožnit, se stávají uboze figurkovité. Humor ztratil na nápaditosti a čerpá už jen z křečovitě nepřirozeného chování postav. Takhle lze knihy psát rychle, aby se prodávaly, ale už očividně ne dobře.
Tak tohle bylo jen tak k odpolednímu kafíčku...strašně krátká....nevadí, mám tam hned další díl...ale moc mě to baví. Odpočinková četba...opravdu můžete vypnout a jen se smát.
Po celou dobu čtení (tedy asi tři hodiny) jsem přemýšlela, proč bylo těchto sto dvacet stránek vydáno jako samostatná kniha. Příběh těsně navazuje na první díl, humorných scének se sice dočkáte, ale žádný podstatný dějový zvrat nečekejte.
Se smíchem jsem přečetla Aristokratku ve Varu. Rodina na mě hleděla, jak na blázna, jak jsem se u toho chechtala. Těším se na další díl.
Pro mě je kniha po skvělém prvním díle zklamáním, čekala jsem víc - v knize není nic dalšího, nového, co by vás překvapilo a nadchlo. Tím, že jsem si v poslední aristokratce rychle zvykla na humorný a absurdní styl, kterým jsou všechny díly psané, už mi další knihy přijdou jako umělé prodlužování příběhu.
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Opravdu nešťastná zápletka, která se snažila být vtipná, ale nevyšlo to.