Aristokratka ve varu
Evžen Boček
Aristokratka série
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je mnohem těžší, protože denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“, na němž největší událostí za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě, kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování knížete Schwarzenberga. První pokračování Poslední aristokratky, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012, ověnčené Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci komických situací, při nichž je hlasitý smích stoprocentně zaručen. Nové vydání Aristokratky ve varu vychází před očekávanou premiérou stejnojmenné filmové adaptace Jiřího Vejdělka, která bude uvedena na plátna kin v lednu 2024.... celý text
Výborná, zábavná, stejně jako předchozí dvě. Určitě doporučuji vsem, kteří mají rádi čistý, statistický humor.
Druhý díl Aristokratky od Evžena Bočka opět nezklamal. Je to prostě perfektní oddychovka. Smála jsem se snad víc jak u první knížky. Snad budou další knihy tak skvělé.
Po nadšení z prvního dílu už nic víc nepřišlo, mně osobně to přišlo tak nějak stejné. Žádné vtipnější zápletky se nekonaly a celkově jsem měla pocit, že to všechno už bylo v prvním díle.
Mně tento díl přijde jak poznámkový blok.. zaznamenány body a rychlost psaní je zvláštní. Alespoň pro mě. První díl byl lepší, a ani nevím zda mám číst třetí...
Prvnímu dílu jsem dala tři hvězdičky, i když byla celá kniha skoro stejná co do chování postav a jejich hlášek. Druhý díl je totožný s prvním, postavy se nikam neposunuly, sice jsem se občas nahlas zasmála, ale celkově mě kniha už nudila.
I druhý díl byl fajn :) pobavila jsem se. Navíc kniha je krátká taky plus. Určitě se pustím do dalšího dílu.
Taky občas máte dny, kdy jste ekvivalentem psychického papiňáku? Cítíte, že můžete co nevidět explodovat, ohodit svými natlakovanými negativními emocemi strop a nejbližší okolí? Já měla takový den posledního zhruba čtvrt roku, než jsem si položila zásadní otázku: "Proč, ty trubko vypláchnutá, furt čteš / posloucháš nějaké krváky, případně se morduješ s náročnějšími sci-fi kusy, i když ti je vyčerpaný slepičí mozeček nebere? Vezmi si úplně jednoduchou knížku, u které se zasměješ, dylino." Stalo se, volba padla na "Aristokratku ve varu"... a pomohlo to! Tedy asi na 75 minut, než jsem novelku o americké šlechtě, českém služebnictvu a o návštěvnících zrestituovaného hradu Kostka slupla na posezení, načež moji blízcí pokračovali v atentátech na mou příčetnost.
Zapomeňte na jemný, sofistikovaný humor, tohle je zcela přímočarý útok na bránici formou jednoho gagu a vtípku za druhým. Úsměvný odpočinek s několika vyprsknutími, víc jsem momentálně nepotřebovala. Nejvýraznější změnou (a slabinou) proti první "Aristokratce" je délka knihy, přesněji absence délky. Nevadí, budu prostě v terapii pokračovat dalšími díly v odlehčeném duchu.
"Otec se chce účastnit dostihu, jelikož se v Blesku dočetl, že vítěz bere odměnu deset tisíc švýcarských franků. Po přepočtení švýcarských franků na české koruny prohlásil, že vyhraje, i kdyby měl koně do cíle donést na zádech.
Bude muset. Není schopný se ani vyškrábat do sedla."
Opět úsměvné a odpočinkové čtení, pro mě na úrovni prvního dílu... jsem zvědavá na další dva :-)
Tato kniha byla takovou jednohubkou, precteno za par hodin. Po prvním dílu jsem se nemohla nevrhnout na druhý a opět mě pan autor "rozsekal":-), bavendo od začátku do konce. To je asi to, co od toho má každý čekat, žádná moudra, žádná krev, žádné vraždy (zatím:-)) a prostě oddychovka. Tuto knihu by měli ordinovat doktoři, jako skvělou medicínu :-)
Byla jsem úplně náhodou na adaptaci prvního dílu, která se mi docela líbila. Proto jsem měla nutkání si přečíst celou sérii. Podotýkám, že nejsem ten typ člověka, který by začal až od druhého nezfilmovaného dílu, ale do ruky se mě bohužel dostal pouze druhý a třetí díl. Tak jsem začala až s tímto druhým dílem. Velice mě pobavil. Je plný vtipů, které mě donutily se nahlas smát, což se žádné knize dlouho nestalo. Nebyl to ale žádný trhák. Příběh neměl podle mě žádnou hlubší či hlavní dějovou linku, ale i tak pobavil. Nějak mě ale nepřinutil sáhnout i po tom třetím. Daleko raději bych se asi podívala na další film, protože herečka, co hrála Marii, byla opravdu kouzelná. Zkusím si asi přečíst i tu jedničku, jestli na ni narazím a posoudit zda to bude jedna z mála knih, kde mě adaptace bavila daleko více než původní kniha.
Druhý díl mi přišel mnohem lepší, než první! Smála jsem se skoro pořád, o vtipné situace skutečně není nouze. Otcovo škudlilství, slovník paní Tiché, zahradníkova obava z nemocí a všelijakých chorob... Fakt skvělý. Pokud se vám moc nelíbil první díl, doporučuji se vrhnout na další, protože ty to vynahradí opravdu vrchovatě.
Nemýlila jsem se. První díl byl pro mě velmi slabý, vubec mi to nepřišlo vtipné , ale chtěla jsem tomu dát ještě šanci . Aristokratka není pro mě. Fakt nesdilim nadšení
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Skvělé oddechové čtení navazující na předchozí díl. Autor umí humorně psát. Děj v jeho knihách nikdy nestojí a není nudný.
Pokud se líbil první díl, tímto druhým dílem nešlápnete vedle.