Aristokratka ve varu
Evžen Boček
Aristokratka série
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve... a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga.... celý text
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2015 , OneHotBookInterpreti: Veronika Khek Kubařová
Dvojka mě moc nebavila. Asi jsem od ní čekala mnohem víc - u prvního dílu jsem se smála nahlas, tady mě pobavily pouze pantofle oslintané od psů a tatínek, který na koni vypadal, jako by projel skartovačkou. Jinak natahování děje - přesně jak píše Vesmich. Jsem zvědavá na díl třetí - doufám, že bude lepší :-)
U knihy bude nejspíš záležet na tom, jak dlouhá doba uplyne mezi čtením prvního a druhého dílu. V mém případě dlouhá, tedy přesně mezi vydáním jedničky a dvojky. Člověk nutně čeká nějaký vývoj osudů, posun v ději, nové nápady, pričemž nic z toho nepřichází. A to skutečně vůbec nic. Nutně si potom může přijít poněkud oklamán. Jakoby nečetl pokračování, ale jen další kapitolu. Jakoby si přidal omáčku k obědu, ale až večer....takže to nemusí nijak nadchnout a působí to poněkud zbytečně, přestože to nutně neznamená, že omáčka nebyla dobrá. Jestliže čte ale někdo dvojku vzápětí po jedničce, tak mu to prostě nemusí vadit, je stále ještě v ději, který je jen o něco delší a protože jednička není nijak rozsáhlá, je text stále zábavný a svěží. Trojka už nějaký posun přinesla, cosi nového se stane a něco je jinak. Podle mě lze dvojku prostě přeskočit a vůbec nečíst, aniž by to mělo jakýkoliv vliv na cokoliv. Lze se bez ní snadno obejít. Když číst, tak hned po jedničce a vlastně jen otočit na další stránku.
Jestli se někomu líbil první díl, musí se mu líbit i druhý díl, protože jsou úplně stejný... stejný humor, stejně napsané... jestli se vám líbil první díl víc, tak je to tím, že už jste věděli co od toho čekat... za mě jasná stagnace autora.. jak v jeho psaní, tak v mém hodnocení :)
Pro mě jsou překvapující vlažné recenze... Já se bavila stejně jako u prvního dílu, v metru jsem dostávala záchvaty smíchu :-). Těším se na třetí díl!
Nic jsem neměl proti prvnímu dílu Aristokratky. Evžen Boček zjevně píše humoristické knížky pro lidi, kteří mají rádi takový ten potřeštěný humor, jímž oplývá třeba Ivan Kraus, Zdeněk Jirotka nebo třeba P. G. Wodehouse. Není to sice nic pro mě, ale není to dlouhé a chvílemi to je i úsměvné. Druhý díl jsem ovšem nedočetl, protože se jedná o brutální recyklát prvního dílu a nechtěnou parodii. Autor do zblbnutí opakuje ty samé vtipy, motivy a hlášky z prvního dílu knihy a vážně už to na mě nepůsobilo mile a úsměvně, ale přihlouple a otravně.
Doporučuji, oddechová kniha, která Vás jistě pobaví. Co tak asi mohou mít za problém na zámku Kostka? Ráda bych tam také jela alespoň na víkend.
První díl je vždy "první". Těžko říct, jestli je druhý a třetí díl lepší nebo horší. Jako v prvním díle je většina situací postavena tak, že se dá jednoduše odhadnout další děj či dialog. Na relax je knížka ideální. Netřeba u ní příliš zapínat myšlení.
Jelikož před pár dny vyšel třetí díl, vzala jsem si první dva díly k četbě znovu a opět jsem se hodně zasmála, nejvíce asi u tohoto prvního, netvrdím, že se jedná o nějaké nezapomenutelné dílo, které by si každý musel přečíst, netvrdím ani, že by cena za humoristický román roku byla namístě, nejsem ani toho názoru, že toliko sprostých slov je v pořádku, tvrdím jen, že jsem se opět hodně smála, celé panoptikum hlavních postav mám ráda a věřím, že po pár letech si knihy zase v nějakém pošmourném období ráda vezmu a opět se u nich budu smát. Uznávám, že tento druhý díl je výrazně slabší než první, možná se v něčem i opakuje, ale je opravdu těžké toto opakování a podobnost určitých situací hodnotit negativně, když se děj prostě odehrává v tom samém prostředí, hlavní hrdinové stále žijí své životy na tom samém místě, tak je to holt podobné.
Můj zaručený lék na špatnou náladu - vždy zabere a nedá se jím předávkovat. Kúru opakuji několikrát do roka a ve společnosti aristokratů z Kostky je mi vždy skvěle. Kdo nečetl, o hodně přichází.
Pokud se chcete umlátit smíchy, doporučuji. Chlap si ji vzal do práce na noční a nepotřeboval ani kafe. Přečetl ji jedním tahem a ráno ho bolelo břicho od smíchu.
Druhý díl úplně nenaplnil moje očekávání, příběh se dle mého názoru příliš nerozvinul. I přesto jsem se dost nasmála a proto nechávám 5*. Uvidíme jak se autor popasuje s dílem třetím.
Úžasná zábava jako v prvním díle, některé hlášky Josefa či paní Tiché jsou přímo úchvatné, nejde se nesmát.
I u druhého dílu jsem se dobře bavila a opět se smála i nahlas. Už se těším na díl třetí.....
Na knihu jsem se moc těšila a nezklamala. Musim však opět zopakovat, že je to pro lidi, kteří se dívají na svět s nadhledem a nevadí jim, že se sem tam autor opakuje. Ideální odpočinková četba. Pokud chcete od knihy víc, přečtete si Nabokova nebo Tolsteho!!!!
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Oproti prvnímu dílu je to poněkud slabší. Humorně pojaté zápisky spadly do všednosti a humor tak nějak otupily, ještě že byla kniha kratší, protože bych se do ní pravděpodobně musela nutit.