Atlas mraků

Atlas mraků
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533979/bmid_atlas-mraku-65ec466fbc585.jpg 4 1658 1658

Jeden z nejvýznamnějších anglicky píšících autorů současnosti... šest napříč časem propojených příběhů... sedm výborných herců... více než 22 hodin strhujícího vyprávění... Nedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán (Kryštof Rímský), vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou (Jan Zadražil), ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan (Kristýna Frejová), ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí (Jan Vlasák), geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt (Jana Stryková) a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace (Martin Stránský) – to jsou vypravěči Atlasu mraků, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy. Atlas mraků vyhrál cenu British Book Awards a byl nominován na Man Booker Prize, James Tait Black Memorial Prize, Arthur C. Clarke Award, Nebula a další.... celý text

Andynka
15.06.2013 5 z 5

Ze začátku jsem byla v knize ztracená, ale nakonec jsem se začetla a líbilo se mi, jak autor propracoval příběhy každé postavy. Po přečtění jsem shlédla i film a je velmi totožný s knihou a z obojího jsem byla nadšená. Konečně něco jiného a zajímavého.

Ronin Roujin
15.06.2013 4 z 5

Uf, celkem obsáhlá knížka, odehrávající se v mnoha časových rovinách. Přesto ani jedna není nudná.

proton
11.06.2013 3 z 5

Ze začátku příběh nenavazuje. Je zbytečně složitý a těžko stravitelný. Nejvíc mě oslovila Sonmi.

kneslova
11.06.2013 3 z 5

Začala jsem číst na základě kladných komentářů, ale myslela jsem, že se nedostanu přes první polovinu, většina těch příběhů mne moc nezaujala. Druhá je o něco čtivější, je pravda , že nad pasáží s domovem důchodců jsem se dost zasmála.

martousek
10.06.2013 2 z 5

Asi jsem literární barbar, ale nedokážu dát Atlasu mraků víc hvězdiček...snad ani jeden příběh mě neuchvátil, a nějak nedokážu nalézt, proč jsou někteří z knihy tak nadšení? A to nemluvím o filmu, to je snad ještě "větší blbost". Neměla jsem v knize žádnou motivaci číst, nečekala jsem na žádný nečekaný závěr. Nudné.

SuperFrankie
09.06.2013 2 z 5

No kromě příběhu skladatele mi to přišlo všechno takové mdlé, nudné a příliš zdlouhavé.

VeronikaZ
22.05.2013 5 z 5

Úžasná, mnohovrstevná knížka. Příběh o servantce ve mně hodně zanechal. Film jsem viděla až po přečtení a vedle knížky působil chudě, zklamal mě.

wesulle
10.05.2013 5 z 5

Kniha se četla velmi snadno. Líbil se mi i styl psaní (každý příběh byl psán jiným: deník, dopisy, záznamník, apod.) Ráda bych si třeba přečetla samostatnou knihu o Robertu Frobisherovi, jehož příběh jsem si oblíbila.

Moc se mi líbí myšlenka knihy, která není ani tak o převtělování duší jako o postávách, které mají každá svůj příběh a tím tvoří děj celé knihy.

Opravdu vřele doporučuji k přečtení.

Denaille
25.04.2013 5 z 5

Dlouhá kniha, kterou jsem se na můj vkus prokousávala moc dlouho. Ale i po dočtení bych snesla ještě jednou tolik stran. Hledat myšlenku této knihy je trochu jako hledat jehlu v kupce sena. Je v ní pojata část historie lidství a ačkoliv je to jenom zlomek, nutí mě to říct, že je v této knize shrnuto to důležité. Také myšlenka reinkarnace v důsledku minulých činů byla zpracována geniálně.

Scathia
24.04.2013 4 z 5

Víc než zvláštní kniha, skoro do poloviny se mi těžko četla, přemýšlela jsem o tom, že to vzdám, až druhá polovina nabývala smyslu a čtivosti. Taktéž je tam hned několik vět, které jsem si musela opsat, některé myšlenky by neměly zůstat zapomenuty. Pro čtivce a přemýšlivce doporučuju.

Kristys
19.04.2013 5 z 5

Zpočátku se mi kniha nečetla příliš snadno, což bylo dané zejména tím, že příběh Adama Ewinga, kterým to celé začíná, byl navzdory historickým zajímavostem z Austrálie příběhem pro mě dějově nejslabším. Druhý příběh hudebního skladatele působícího v Zedelghemu už mne však zaujal a četl se mi hezky, proto mi také vadilo, když byl v polovině useknut a na řadu přišel příběh jiný, odehrávající se v úplně jiném čase a prostředí a s úplně jinými hrdiny. Totéž mi vadilo u všech příběhů - když jsem se konečně začetla, byly najednou useknuty a na řadě bylo něco nového a neznámého. Proto se mi první polovina knihy četla poměrně pomalu, zatímco druhá polovina, kde se čtenář k rozečteným příběhům vrací, se četla podstatně lépe a rychleji.

Co se týče příběhů samotných, jak jsem již zmínila, nejslabší mi přišel příběh Adama Ewinga spolu s příběhem Luisy Rey, který se po slibném začátku v první polovině knihy zvrhl v řadu bezpočtu pokusů o vraždu hlavní hrdinky, která vždy jako zázrakem vyvázla bez větší újmy, načež byla takřka okamžitě málem zabita znovu a to se opakovalo tolikrát, že mě nakonec už celý ten kolotoč a s ním i celý příběh Luisy Rey docela otrávil a dokonce jsem začínala doufat, že jí už konečně zabijí a já se budu moct vrátit k Dopisům ze Zedelghemu, které následovaly.

Oproti tomu si mě naprosto získal příběh Sonmi, což by mě ve snu nenapadlo, protože příběhy z budoucna a celkově sci-fi ráda nemám a do čtení této kapitoly se mi zpočátku vůbec nechtělo. Podobné to bylo s příběhem Zachryho z doby po pádu civilizace, který je dle mého také velmi vydařený a měla jsem ho přečtený za chvíli. Za pochvalu pak rozhodně stojí i nejvtipnější příběh - příběh Timothyho Cavendishe, nenávistného postaršího nakladatele, který se sice po prožité tyranii v domově důchodců nezmění ani o fous, ale člověk mu přesto musí fandit - a nakonec opět již výše zmíněné Dopisy ze Zedelghemu, jejichž hlavní hrdina má opět k vyloženě kladné postavě poměrně daleko, přesto si čtenáře získá a přiměje ho, aby si ho oblíbil.

Co se týče vazeb mezi příběhy, tato myšlenka se mi velmi líbila, ačkoli mi přišlo, že ne vždy stoprocentně fungovala a některá propojení příběhů na mě působila trochu násilným dojmem. Celkový dojem z knihy mi to však nijak zvlášť nezkazilo.

Navzdory některým z výše uvedených výtek se mi kniha velice líbila, zaujala mě svým provedením, myšlenkou i většinou příběhů, pročež mi čtyři hvězdy přijdou málo, hodnotím tedy plným počtem.

Voldemort333
11.04.2013

Vřele doporučuji nový román J.K. Rowling, který nyní vychází i v češtině http://www.reflex.cz/clanek/co-vas-zajima/49998/ukazka-z-nove-knihy-j-k-rowling-prazdne-misto.html

Kelíns
10.04.2013 5 z 5

Tak tato kniha mě naprosto okouzlila. Dokonale promyšlená až do posledního slova.Nejkrásnější příběh byl se Sonmi.Viděla jsem i film, ale tolik mě nezaujal. Myslím, že kdybych nečetla knihu, ani bych nepochopila.

Lenka Žofka
08.04.2013 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, která se mi vryje do paměti celkem hluboko. Je prostě "jiná". Příběhy každý jiný, některé zajímavé více, další méně (vede Timbo a Sonmi), dohromady ale svou ne úplně nápadnou provázaností jsou opravdu jako celek povedené. Líbí se mi i filozofie.

Jitulisko
07.04.2013 5 z 5

Brilantní dílo!!! Dlouho mi žádná kniha nenutila takové soustředění. Prolínání časů i styl jakým byla napsaná prostě perfektní. Jediný zádrhel byl začátek, ale jakmile se ponoříte hlouběji už vás nepustí :)

Atheal
04.04.2013 3 z 5

Nemůžu se ubránit dojmu, že z tak dobře vystavěného příběhu (příběhů) se dalo vyždímat víc...

knedlik
04.04.2013 5 z 5

"Slabí jsou masem, které silní pojídají."
Kdo by se dnes ještě nad tímto samozřejmým výrokem již z dob Darwinových zamýšlel. Já se při jeho znění po dočtení Atlasu asi těžko zbavím vidiny recyklovaných otroků, kteří se živí sami sebou, tedy Mýdlem, potažmo hrůzy z toho, kam až "to" všechno může zajít. Stejnou měrou, jako je Atlas knihou krásnou, je i knihou mrazivou - a to tím vizionářským orwellovským způsobem.

"(...) jednoho krásného dne čistě dravčí, kořistnický svět sám sebe pozře. Ano, ďábel si bude odnášet ty nejposlednější, dokud se z prvních nestanou poslední. V případě jednotlivce sobectví zohyzďuje duši, v případě lidského druhu znamená sobectví vyhubení. Jest toto entropie vepsaná do naší povahy?"

Atlas mraků je knihou mnoha tváří. Především je knihou o moci, touze po ní a destruktivních důsledcích z ní vyplývajících. Ten zbytek je takové to krásné filozofické kolem, které se krásně prolíná. Moc se mi líbilo, jak je knížka psaná, výborně se mi četla. Z odlišnosti forem zpracování jednotlivých příběhů, včetně jazyka, jsem byla taktéž nadšená. A na to, jak je mrazivá a krásná a jak se to všechno dohromady míchá a jak ten dojem přetrvává, tak jsem se místy i velice bavila. :-)

Jediné, co mě zamrzelo, bylo, že jsem film shlédla před přečtením a měla jsem tudíž nutkání dosazovat si za postavy konkrétní herce a nechala jsem se tím mást. Ale nevadilo to nijak výrazně, takže jsem velmi spokojená. Ne, vlastně vrním blahem.

xdantex
02.04.2013 5 z 5

Vím že tahle knížka každému nesedne. Ale když člověk vezme podstatu schématu s kterým je kniha -aka party pro sextet "Cloud Atlas"- psána....plus spousty ať už jasnějších nebo zakódovanějších odkazů....plus líbivou filozofii.........Rovná se to z mého omezeného pohledu na knižní tvorbu dnešní doby opravdu téměř mistrovskému dílu. Jsem uchvácen!

Liiiii
01.04.2013 5 z 5

Kniha je velice zajímavá a připoutala mě ke čtení i přesto, že jsem před jejím čtením viděla dvakrát film. Je zajímavé to srovnání. Rozdílnost jak scénosledů , ale i provedení. Trošku náročnější, ale zároveň i nesmírně zajímavé, bylo jak je každý příběh psaný jinak (od mluvení, po styl psaní i formy). Knížka je to moc krásná a plná úžasných myšlenek a pravd. Jsem ráda, že jí mám.

Melanka
31.03.2013 5 z 5

Kniha mě doslova nadchla. Je originálně a čtivě napsaná. Je vtipná i filozofická. Myslím, že se k ní budu vracet. Malinko mě štvalo, že jsem viděla dřív film a nedokázala jsem si hrdiny představit jinak, než jako filmové herce. Nicméně to bude jedna z mých nej... knih.