Atlas mraků přehled

Atlas mraků https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137803/bmid_atlas-mraku-RNK-137803.jpg 4 1627 1627

Nedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou, ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan, ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí, geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace – to jsou vypravěči Atlasu mraků, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Cloud Atlas , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Atlas mraků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (331)

adela.hol
20.05.2024 1 z 5

Kniha je vyprávěna v er formě šesti různými postavami, které žijí na jiném místě a v jiné době. Domníváte se, že se jejich jednotlivé příběhy nakonec nějak propojí? Asi se to stalo, ovšem mě to minulo. Jako celá pointa této knihy.

Toto bude nejspíš má nejkratší recenze, protože já vlastně nevím, co napsat. Ještě se mi u žádné knihy nestalo, že bych po dočtení nevěděla, o čem jsem četla. Děj bych nedokázala převyprávět, stejně tak bych ani nedokázala říct jméno jediné postavy. Nebo možná na nějaké bych si vzpomněla, ale už bych nevěděla, kdo to byl. Nevím, jak ty postavy vypadaly, kolik jim bylo let, co dělali, proč to dělali.

Mám ráda složité příběhy, kdy se jednotlivé dílky skládají postupně do sebe. Tady jsem nedostala do ruky nic, čeho bych se mohla chytit a od čeho se odrazit, abych ty dílky složila a dosáhla výsledku, který mi něco předá.

Kniha je také zfilmovaná a film by mi prý nějaké věci osvětlil, ale zároveň i ten je potřeba vidět na víckrát, aby se pochytily všechny detaily. Upřímně se do něj pouštět nebudu. Navíc, pokud je zapotřebí vidět film, abych pochopila knihu, tak je asi někde chyba. Nejspíš ve mně, protože jsem viděla, že kniha má hodně spokojených čtenářů. Pro mě bohužel ta pravá nebyla.

Hodnocení dávám alespoň za pár kapitol, kdy jsem se do děje dostala a za originalitu v tom, že každá postava byla odlišená jiným stylem psaním. Ale i tak jít výše nemůžu.

felixrr
07.04.2024 5 z 5

Tohle pro mě byla dosti náročná jízda, ale stálo to za to. Příběhy jsou výborně propracované, každý má osobitý styl/žánr, prostředí, postavy, zápletku, jazyk a rozuzlení, přesto jsou protkané společným motivem. Rozhodně to není dílo, které by se četlo dobře a lehce, ale možná právě o to je působivější.


Ishir
05.03.2024 4 z 5

6 příběhů v jedné knize. Některé byly skvělé jiné mě moc nenadchly.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (29. 10 - 3. 11.)

28.10.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2005 - British Book Awards (The Literary Fiction Award)
2005 - British Book Awards (Richard & Judy Best Read of the Year)


Kniha Atlas mraků v seznamech

v Právě čtených71x
v Přečtených2 220x
ve Čtenářské výzvě268x
v Doporučených208x
v Knihotéce712x
v Chystám se číst1 445x
v Chci si koupit260x
v dalších seznamech21x