Až uvidíš moře
Scarlett Wilková
Cizincem ve vlastní zemi. Románový debut známé novinářky. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala… Dvě dcery řeckých uprchlíků, dva životy mezi dvěma zeměmi. Jaké to je, když se v deseti letech dítě ocitne samo v daleké cizí zemi, neumí jazyk, neví, kam se ztratili jeho rodiče, a vůbec nechápe, co se s ním stalo? Toto prožívaly v roce 1949 tisíce řeckých dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl. Mezi nimi byly i dvě osamocené holčičky Sotiria a Koula. Na pozadí jejích osudů se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria a Koula řecké moře? A kde jsou vlastně doma?... celý text
Komentář vkládám s obřím odstupem jednoho roku od přečtení. Ihned po přečtení, co si pamatuji, tak jsem nebyl s ničím vyloženě nespokojen, ale rozhodně mi chyběl jakýkoliv wow efekt z knihy, slohu, jazyka, či příběhu a závěru. Skvělé, vážné a naprosto originální téma, dobře stavěný, smutný příběh, více citu a méně historických faktů. Pamatuji si, že v poslední třetině mi už příběh nepřišel tak poutavý, ale závěr samotný se mi velmi líbil a byl silně emoční. Přesto nějak cítím, že literární jazyk autorky je přeci jen jednodušší, plný stereotypních, jednoduchých oznamovacích vět, což asi není úplně na škodu pro knihu samotnou, kniha tak uspokojí a bude se líbit mnohem širšímu spektru čtenářek a čtenářů, ale u mě to kvůli tomu není úplně dokonalé. Prostě "jen" velmi dobře zvládnutá kniha.
Příběh Řeků v Československu na mě zapůsobil opravdově a lidsky. Každá postava je "jako živá"
[audiokniha]
Ola kala.
Tohle bylo opravdu výborné.
Lehký, laskavý styl k vážnému tématu a přesto tolik střípků a úhlů pohledů na naši historii. Na odlišnost české a řecké mentality i temperamentu. Zejména z pohledu starších Řeků, co se rozhodli svou vlast opustit.
Výborně vykreslené charaktery Sotirie a Kouly. Trýznivost začlenění malých děvčátek do odlišných poměrů včetně jejich dětských pocitů.
Janis mě neskutečně točil, bylo mi smutno z jeho vztahu se Sotirií...a stejně tak ze vztahu k dceři...
Ale vlastně to bylo celé lidsky pochopitelné vzhledem k vykořenění.
Výborný byl pohled na StB a dopady komunismu na řecké uprchlíky. Dotažení do současnosti bylo nepatrně plošší a zjednodušené, ale nebylo to špatné. Třeba záležitost s Pavlem.
Až v komentářích jsem se dozvěděla o aktivitách autorky v Post Bellum a kniha ještě stoupla v ceně. Navíc jsme kdysi navštívili Pargu s Martou Elefteriadu a rozhovor s oběma sestrami jsem přidala do zajímavostí...
Dana Černá je dobrou volbou hlasu a stylu četby.
Výborná obálka i příběh s naušnicemi!
Díky za rozšíření obzorů.
A ano - závěr ze současnosti buď nemusel být vůbec nebo lépe zpracovaný :$
6/4
Prvně jsem četla Ty chladné oči, a bylo mi řečeno, že je lepší než Až uvidíš moře, tak se mi do no moc nechtělo, ale líbila se mi moc. Téma, o kterém jsem nic nevěděla, takže dost poučné a zajímavé. Plus navíc za to, že sama pocházím z Poruby, takže jsem si to vše pěkně mohla představit podle skutečnosti. Jsem ráda, že kniha a její hrdinové dopadli většinou dobře, což mě potěšilo a byla to taková náplast za to, co se odehrávalo dříve...
Jako dítě školou povinné jsem měla dějepis jako jeden z nejoblíbenějších předmětů. A teď čím dál více zjišťuji, jak moc jsme jej měli okrouhaný. Řecko hrálo roli snad jen ve starověku a díky pánům Petiškovi a Zamarovskému jsme měli celkem přehled v řeckých bozích. O postavení Řecka v době druhé světové války a o občanské válce, která tam byla po ní, v podstatě vím minimum, stejně jako o jejích občanech, kteří přišli do Československa. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a dokonce jsem si otevřela i příslušnou kapitolu v databázi pametnaroda.cz, se kterou autorka knihy spolupracuje. A děkuji.
Hodně zajímavá kniha, kterou mi doporučila moje máma - a ne, není to naše paní knihovnice :))). Abych řekl pravdu, vůbec mě nenapadlo, že by mohla být někde na Moravě řecká menšina. I když mě to možná mohlo trknout, protože o občanské válce v Řecku jsem už slyšel a věděl jsem dokonce, že se tady pár lidí objevilo (jako například zpěvačky Martha a Tena). No ale musím uznat, že paní Wilková tohle téma zpracovala výborně, takže se mi kniha četla sama. Bylo to současně i smutné čtení, protože válka vždycky nějakou tu bolest způsobí. Ve finále hodnotím vysoko, dávám pět stars a doporučení.
O řeckých emigrantech v Československu jsem neměla ani ponětí, jsem ráda za toto téma.
Kniha byla napsaná dobře, čtivě.
Chybělo mi více detailů z historie a konec mi přišel trochu odfláknutý, v poslední třetině začala kniha slábnout.
Krásný příběh malé dívky, která utíká z rodné země. Jako malá neví co se děje. Je v cizí zemi a hodně se odlišuje od starousedlíků.Je zmatená ve svých citech ke své rodině. Chceme od nich nejdále a žít moderně. Nakonec se vrací do rodné země a nachází i cestu ke své dceři.
Velké plus za téma. Možná trochu opomíjené, pro mnoho lidí neznámé, přitom je to hodně zajímavá část našich dějin.
Já sama pamatuju jako malá holka na základní škole hloučky tmavovlasých dětí, které na chodbě naší školy odpoledne po vyučování čekaly na hodinu řečtiny. Děti narozené už u nás, školní výuka v češtině, ale jazyk své původní domoviny si udržovaly. Ale to už je hodně dávno... A i nedávno jsem se setkala s Řekyní, která se narodila a vyrůstala u nás, její osud byl podobný, jako ty v knížce popisované, sama zde vystudovala, vdala se, měla děti a zůstala zde až do důchodu, i po smrti manžela, ale třeba její bratr se vrátil do Řecka. Půl rodiny u nás, půl rodiny v Řecku.
Takže osudy řeckých uprchlíků mě hodně chytily, zvláště těch opuštěných dětských, po drsné občanské válce v Řecku (nevěděla jsem, že to tam bylo takové divoké!) hozených do neznámých poměrů v neznámé zemi. Vlastně dost smutné, že v nové domovině uprchlíci české pasy ani po letech nedostali a ve staré vlasti je jako bývalé komunisty nazpět nechtěli. To jsem vůbec netušila, že dlouhá léta neměli možnost se do Řecka aspoň podívat, a i to slučování rodin a hledání příbuzných bylo takové polovičaté. Teprve po listopadu 1989 se jejich poměry začaly blížit normálu, to bylo hodně dlouhé čekání...
První část knihy strhující, a vůbec nevadil jednoduchý popisný styl.
V druhé části dovyprávěné osudy mnoha postav se mi zdály už trochu ploše a občas schematicky popsané, i když chápu, že autorka chtěla dovyprávět jednotlivé osudy postav až do konce a věřím, že mnoho příběhů skutečně proběhlo stejně, jak popsáno.
Návraty se mi zdály možná příliš zidealizované, Řecko nejsou jen zlatavé pláže, taverny a polehávání... I když ano, i mně se v létě zdálo městečko Kokkari na ostrově Samos, které autorka s takovým nadšením popisovala, jako ráj na zemi a dovolená v Řecku byla posledním popudem pro přečtení téhle knížky.
I s ohledem na téma a záslužnou úlohu autorky při mapování příběhů řeckých uprchlíků pro společnost Post Bellum (Paměť národa) nakonec v hodnocení trochu přidávám.
Kniha pro mne byla obrovským přínosem..O přílivu řeckých uprchlíků jsem věděla,ale o jejich tíživé situaci nikoliv.Utíkat do cizí země před válkou je pro mne nepředstavitelné.Zejména,když mnohdy nevěděli rodiče o svých dětech a děti pochopitelně o svých rodičích.Ocitli se v zemi,jejíž jazyk neznali,nejen jazyk,ale naprosto jiný způsob života.Překvapilo mne,že děti,třeba 10-ti leté nevěděly své jméno,jen třeba přezdívku,neznaly ani svůj věk,natož datum narození.Kniha rozhodně stojí za přečtení.
Tenhle skvělý román pojednávající o osudech řeckých uprchlíků, kteří svou rodnou zemi opustili kvůli občanské válce, a díky tomu se dostali do Československa, je něčím, co zpracovávám ještě dnes, i když jsem knihu dočetla včera večer. Upřímně si myslím, že přesně takové knihy by se měli stát povinnou literaturou, neboť nám to dá o minulých dobách mnohem lepší představu, jak nějaká moderní učebnice dějepisu.
Ústředními postavami jsou z počátku malé holčičky Sotiria a Koula (Karla), které se kvůli útěku z rodné vlasti dostaly až do Československa. Od malinka drží spolu, a i když jsou obě zcela rozdílné, jedno mají společné – byly donuceny opustit svou rodnou zem a naučit se žít v naprosto cizí zemi, naučit se zcela cizí jazyk a přizpůsobit nové zemi i době. Dívky si tak společně prošly dětským domovem, následně internátem, stále působili jako nejlepší kamarádky, avšak poměrně brzy se jejich pouto začalo trhat, a vše nebylo tak růžové jako dřív. Postupně se do vyprávění jejich životů dostanou i další postavy, díky kterým do sebe jednotlivé dílky začnou zapadat.
Vydrží pevný vztah mezi Sotirií a Karlou, nebo jejich přátelství nebylo až tak velké? Vrátili se obě jednoho dne zpět do své rodné země? A jak to vlastně všechno bylo? – Na tyhle otázky si musíte najít odpovědi sami, ale můžu říct, že je zde snad vše, co by měl správný příběh mít – přátelství, láska, naděje, ale i bezmocnost, vztek, soucit nebo alkoholismus a skrytá, mnohdy nevyřčená tajemství.
Autorčin styl je velmi pozoruhodný, až bych se jej nebála nazvat lehký, což vzhledem k tématu knihy může působit až paradoxně. Skvělé je řazení do jednotlivých období, tj. od roku 1948 až do roku 2018, což je samo od sebe něčím, co tuto knihu dělá jedinečnou. Krátké kapitoly a pomalejší plynutí děje je také tím, co patří mezi výhody této knihy. Ráda bych řekla i něco, co nebylo až tak dobré, ale to mě úplně nenapadá – snad je, že vzhledem k počtu postav jsem si musela vytvořit jejich mapu, abych se v tom postupně nezačala ztrácet.
Nějak se neumím rozhodnout, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Částečně mě děj i nudil. Na druhou stranu velmi zajímavý příběh řeckých přistěhovalců. Ale každopádně stojí za přečtení.
Kniha se zabívá osudy Řeků, kteří k nám přišli v padesátých letech po občanské válce. Hlavní hrdinky jsou dvě dívky, které se dostanou do Čech bez rodičů a vyrůstají v dětském domově.
Tuto knihu jsem si chtěla za každou cenu přečíst, neboť osudy Řeků, kteří imigrovali do naší země v době komunismu, mne velmi zajímal. Sama jsem měla na střední škole spolužačku Řekyni. Také v mém městě jsem znala jednu řeckou rodinu. Podařilo se mi ji sehnat v knihovně na rezervaci, neboť jsem ji potřebovala jako poslední téma do čtenářské výzvy.
Nikdy jsem netušila, jaké byly začátky těchto lidí, přesunutých do cizí hostitelské země. O občanské válce v Řecku v poválečných letech jsem nic nevěděla, tudíž mi nebylo jasné, proč se tolik řeckých obyvatel v naší zemi octlo. Až při čtení této knihy jsem se dozvěděla, že šlo v největší části o řecké děti, které ztratily své rodiče v občanské válce, nebo se jim ztratili po cestě do Československa, a teprve často po dlouhých letech se některým z nich podařilo své rodiny najít a scelit.
Příběh dívenky Sotirie mne velmi zaujal, stejně tak jako ji, jsem si oblíbila i další osoby kolem ní. Kamarádku, údajnou sestřenici Koulu, později Janise, její rodiče Elpidu a Miltiadise, a další osoby, které v příběhu vystupovaly a jednotlivě v různých kapitolách o sobě mluvily.
Děj je rozsáhlý, táhne se po několik desetiletí, začíná v roce 1948 a u Sotirie končí až v roce 2018. Je zajímavé, že všem hlavním osobám, které v příběhu vystupují, se podařilo splnit si svůj sen a vidět moře. Řecké moře, v zemi, odkud pocházeli a nakonec se tam natrvalo vrátili. Ne každý Řek, přesunutý do Československa v době občanské války o to stál. Naskytlo se mnoho těch, kteří Českou zemi přijali bez výhrady za svou, oženili se, nebo provdaly za Čechy, jejich děti už o svém řeckém původu věděly jen z vyprávění rodičů, a do Řecka se podívali nanejvýš jen na dovolenou.
Krásně napsaný příběh, který mi mnoho dal a mnoho prozradil, zaslouží si všech pět hvězdiček.
Literární klenot. Téma, které se v hodinách dějepisu nezmiňuje a které nejspíš většina z nás zná pouze okrajově nebo dokonce vůbec. Občanská válka v Řecku, řečtí emigranti v Československu, a to vše popsané na osudech několika postav. Kniha určitě zůstane v mé knihovně.
Kniha se krásně četla a hodně mě poučila. Takových příběhů si mimořádně cením! Čas strávený četbou je pro mne největší relaxace. A pokud se současně dozvím něco nového, je to bonus. Přečetla jsem rychle, ale nezapomenu dlouho. Výborná knížka!
Velmi povedená kniha o osudu Řeků v pol. 20 století mapující časové období od války, přes těžká léta komunismu až po současnost. Autorka se opírala o skutečná fakta a události. Také máme řecké přátele, co přišli do Československa, přestěhovali do Ostravy a tady vychovávali své děti a nakonec se vrátili do svého milovaného Řecka.
Vzpomínky na první ryze řeckou cestovní kancelář, s kterou jsme se i my poprvé vydali do Řecka, řecké restaurace, které vznikly po roce 1990 a jsou úspěšné dodnes.
Jak již napsala čtenářka Harena jedna z nejkrásnějších knih. Děkuji paní autorce.
Řecko občanská válka Řekové přistěhovalci, imigranti ságy sirotci severní Morava podle skutečných událostí české romány
2022 | Až uvidíš moře |
2023 | Ty chladné oči |
2024 | Když přišli psi |
2023 | Desetkrát a dost |
2024 | Srdcová desítka |
Na vesnici, kde jsem vyrůstal - asi 20 kilometrů od Jeseníku - byla také malá řecká komunita. Dodneška jsem nepřemýšlel nad tím, kde se tam vzala. Díky knize jsem odhalil spoustu historických zajímavostí. Takže super! A i ten příběh byl hodně dobrý, čtivý a poutavý. Závaěr mě docela překvapil.