Až uvidíš moře
Scarlett Wilková
Cizincem ve vlastní zemi. Románový debut známé novinářky. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala… Dvě dcery řeckých uprchlíků, dva životy mezi dvěma zeměmi. Jaké to je, když se v deseti letech dítě ocitne samo v daleké cizí zemi, neumí jazyk, neví, kam se ztratili jeho rodiče, a vůbec nechápe, co se s ním stalo? Toto prožívaly v roce 1949 tisíce řeckých dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl. Mezi nimi byly i dvě osamocené holčičky Sotiria a Koula. Na pozadí jejích osudů se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria a Koula řecké moře? A kde jsou vlastně doma?... celý text
Nádherná kniha! Neměla jsem očekávání, autorku jsem neznala, ale píše opravdu skvěle, hned jdu na její další knihu.
Příběh se mi moc líbil, krásně se to čte a vůbec jsem o tom, co se popisuje v knize, nevěděla.
Pro mě nová autorka objevená díky čtenářské výzvě. Sledujeme příběh dvou řeckých dívek Kouly a Sotirie, které se dostaly do Československa kvůli občanské válce v Řecku. Autorka postihuje dlouhé časové období (od roku 1948 do roku 2018) a kromě osudu řeckých uprchlíků tak nabízí i (třebaže okrajove) obraz proměn naší země. Celá kniha je rozdělená do poměrně krátkých kapitol pojmenovaných po jednom z hrdinů. Střídá se tak pohled Kouly, Sotirie, její dcery, manžela atd. Mám tyhle emigrantské příběhy hodně ráda (sama taky žiju v jiné zemi i když v podstatně jiné situaci a dobrovolně) - je zajímavé sledovat co člověku chybí. Většinou je to - potvrzuji;) - jídlo. I když knedlík jsem oželela s radostí (ti co už četli budou vědět). Moc pěkná knížka a už se poohlížím po novince této autorky.
Za mne, mohu tuto knihu vřele doporučit! Krásný příběh a uvědomění, jaké to může být při útěku z rodné země kvůli záchraně vlastního života a života dítěte. Soused proti sousedovi - občanská válka.
Skvělá kniha! Rodinná i světová historie, zklamání, hledání a nakonec návrat ke kořenům. Obdivuji autorčinu znalost českých i řeckých reálií.
Kniha mi ukázala trošku jiné Řecko než je obecně známe a část jeho děsivé historie. Příběh je velmi dobře a zajímavě napsaný. Osudy hlavních postav mě hodně zasáhly a konec mě úplně odrovnal. Neskutečně silné čtení. Moc doporučuji!
Hlavní devizou této knihy je silné téma. Občanská válka v Řecku, která vyústila útěkem početné části obyvatelstva do zemí bývalého socialistického bloku, zavede naše malé osamocené hrdinky až do Československa.
Informace, které jsem se o životě řecké komunity u nás dozvěděla, byly velmi zajímavé. Ačkoli autorka vytvořila fiktivní příběh, opírala se o zážitky skutečných řeckých uprchlíků, které zaznamenala v rámci projektu Paměť národa.
Mínusem pro mě byl jednoduchý vypravěčský styl a spíše zkratkovité převyprávění pohnutých příběhů.
Do lidského života, podle mě nemůže zasáhnout nic horšího než je občanská válka. Naštěstí jsem nikdy neměla možnost si tuto svojí teorii ověřit v praxi, ale čerpám pouze z velkého množství přečtených knih, které tyto hrůzy popisují. A do této kategorie, si mohu zařadit také tento román. Tak jako u většiny podobně časově rozsáhlých ság, tak se také v tomto románu střídají zajímavé pasáže s těmi méně záživnými. Mám raději příběhy, které zahrnují kratší životní etapu, ale jsou popsány mnohem podrobněji. Případně jsou rozdělené na několik dílů. Vyzdvihnout musím téma kterému se tento román věnuje. O této části historie jsem neměla vůbec žádné povědomí a tak jsem byla velice ráda, že jsem měla možnost dozvědět se zase něco nového. Také se mi líbil způsob vyprávění, při kterém máme možnost sledovat určitou životní etapu z pohledu více lidí. To mám velice ráda. Pokaždé mi to ukazuje, že nic není černobílé a že je potřeba mezi sebou komunikovat, protože jenom tak lze předcházet určitému nepochopení a vzájemnému nedorozumění. Audioknihu velice dobře načetla paní Dana Černá.
Asi nutně potřebuji jet do Řecka.
Hledám superlativy, kterými bych počastovala tuto knihu. Skvělé, skvělé, skvělé!!!
Půjčeno z knihovny, ale pořídím si ji domu a vystavím vedle Šikmého kostela a Vyhnání Gerty Snirch. Všechny tři beletrie, avšak tolik jsem se z nich dozvěděla o naší historii!
Bylo více než zajímavé sledovat osudy chudých řeckých dětí (a následně i jejich rodin), které přišly do poválečného Československa, kdy utíkali před občanskou válkou; museli být dost perplex, když defacto neznali věci jako postel, sprchu a příbor.
A ten celoživotní pocit vykořenění, kdy nepatřili sem a ani do své původní vlasti, někteří už nenašli své rodiče, no muselo to být sakra těžké.
Krásná kniha, moc doporučuji!
Poslední dobou mám pocit, že jen díky knihám se teprve dozvídám to podstatné, co se na hodinách dějepisu nestihlo probrat. A přitom to je to hlavní, co by každý z nás měl znát. To, co se dělo za života našich rodičů, prarodičů či praprarodičů.
Díky této knize jsem nejen objevila kus historie, která mě doteď minula, ale zároveň jsem získala další oblíbenou českou spisovatelku.
Kniha vypráví o řeckých uprchlících, které po občanské válce v roce 1948 Československo přijalo. Mezi nimi byly převážně matky s dětmi anebo samotné děti. Těmi byly i Sotiria a Koula. Desetileté dívky, které z různých důvodů opustily jejich matky, a jejichž podobný osud je svedl dohromady natolik, že se staly nepokrevními sestrami.
V knize nesledujeme pouze příběhy Sotirie a Kouly, ale i jejich příbuzných a přátel. A protože příběh začíná v roce 1948 a končí po jednotlivých desetiletích v roce 2018, bylo zde velké množství postav, které se střídaly ve vyprávění.
Mohlo by se zdát, že když je tu nejméně deset vypravěčů, bude to matoucí, ale opak byl pravdou. Co v nějaké kapitole jedna postava naznačila, hned v následující kapitole to další postava dovysvětlila.
Bylo zde minimum přímé řeči, postavy jednotlivé situace spíše popisovaly, než že by proběhl dialog, ale vůbec ničemu to nevadilo. Vše na sebe plynule navazovalo a krásně se četlo.
Také musím poznamenat, že v průběhu čtení jsem měnila názory na jednotlivé postavy, protože i když jsem třeba někdy jejich jednání odsoudila, po čase jsem je pochopila. Charaktery postav byly brilantně vystavěné a bylo zajímavé sledovat jejich jednání v různých etapách jejich života.
Kniha ukazuje nejen život Řeků, kteří se museli učit nový jazyk, žít v jiné zemi a zvykat si na jinou kulturu, ale také jak to měli těžké, když se do své vlastní země chtěli vrátit. Najednou z nich byli vyvrhelové, kteří si dovolili utéct před nebezpečím, když měli tu možnost. Stát se znovu kým byli a zajistit si své místo v životě, tak museli pracně hájit.
Právě jsem zavřela knihu, do které jsem se zprvu nemohla začíst a nakonec to byla nejlepší kniha, kterou jsem za poslední roky četla. Ke konci jsem ji musela často odkládat, protože jsem nedokázala udržet slzy. O řeckých uprchlících jsem dosud nevěděla, nikdy jsem ani nebyla v Řecku. Ale tenhle příběh mě tak zasáhl, že mám chuť se do Řecka hned vydat.
Krásný příběh o osudech řeckých uprchlíků v Československu v průběhu více než 50 let. Věděla jsem, že tady nějací byli, ale nic podrobnějšího takže jsem četla jedním dechem.
Přišli sem z občanské války v Řecku v roce 1948, kdy u nás zrovna proběhl komunistický převrat takže ačkoli zde byli v bezpečí a relativním dostatku, na vlastní kůži zažívali tehdejší šeď a mnohdy se i proti své vůli stávali součástí nesvobodné a udavačské politiky.
Hlavními hrdinkami jsou přítelkyně Sotiria a Koula, které do Československa přijdou jako opuštěné děti. Zatímco Sotiria vyroste ve svéhlavou krasavici, která se naučí výborně šít a navrhovat šaty, Koula je proti ní nehezká, nikdy nedá najevo svůj názor, na rozdíl od Sotirie nenajde rodiče, ale jejich životy se stále proplétají.
Sledujeme i osudy dalších uprchlíků a jak pro ně bylo těžké být rozumem v Československu a srdcem v Řecku a dokonce ani návraty do rodné země nebyly pro všechny idylické - místní už na ně hleděli podezřívavě...
Ale těch informací je tam opravdu spousta, rozhodně se řadím k nadšeným čtenářům a doporučuji přečíst.
Děj je moc pěkný. Jen jsem si nemohla zvyknout na styl psaní. Autorka je novinářka a kniha mi přijde jako bych četla noviny na pokračování.
Nedávno jsem se vrátila z poznávacího zajezdu po Řecku. Potkali jsme i několik Řeků mluvících krásnou češtinou, kteří říkali, že se u nás narodili.Uvědomila jsem si, že jsem na základní i střední škole měla řecké spolužáky a že jsem se vlastně nikdy nedozvěděla, odkud a proč k nám přišli. Učili jsme se o starověkém Řecku, ale o novějších dějinách se nemluvilo. To vše mě přimělo k tomu, že jsem tuto knihu, kterou jsem už nějakou dobu měla ve čtečce, otevřela. A nelituji toho. Získala jsem spoustu zajímavých informací o řecké komunitě a o životě v obou zemích. Též to ve mně vyvolalo touhu znovu navštívit Řecko.
Za mě velká spokojenost..čtivé zajímavé spousty informací, které nejsou zas tak dávné a fascinuje mě, kolik tady asi muselo zůstat Řeků. Zajímavé úhly pohledů a víme, že ta doba nebyla vůbec lehká natož pro přistěhovalce.
Dnes jsem dojedla Dolmades, na které jsem během čtení dostala neodolatelnou chuť. Skvělé je, že už v současnosti jdou koupit i u nás v česku. Rozhodně ve mě kniha vyvolala touhu po řeckých chutích a vůních. Mám ráda tento typ beletrie, kde se dozvídám o (pro mě) méně známých historických událostech, a i když vnímám nedostatky ve stylu vyprávění, určitě stojí za přečtení.
Řecko občanská válka Řekové přistěhovalci, imigranti ságy sirotci severní Morava podle skutečných událostí české romány
2022 | Až uvidíš moře |
2023 | Ty chladné oči |
2024 | Když přišli psi |
2023 | Desetkrát a dost |
2024 | Srdcová desítka |
Kniha, která mě hodně překvapila, vůbec bych po ní nesáhla nebýt společného čtení. Krásně se prolínající příběhy dvou dívek z Řecka, které se dostali do Československa v období občanské války. Sledujeme jich život, život jejich přátel, rodiny, kamarádů. Knížka je hrozně čtivá a za poslední dobu, nejlepší knížka, co jsem přečetla.