Báječná léta pod psa

Báječná léta pod psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211969/mid_bajecna-leta-pod-psa-211969.jpg 4 3265 3265

Satirický a humorně laděný román, který je rodinnou kronikou zachycujicí období od roku 1952 do gorbačovské perestrojky. Děj se odehrává v Praze a v městečku Sázava.

Přidat komentář

Uma
14.09.2024 3 z 5

Dobré.

martineden
07.08.2024 4 z 5

Na vejšce nám kdysi říkali, že tato kniha je z českého prostředí velmi dobrá ukázka rodinné kroniky, které v devadesátkách téněř neexistovaly. A čas ukázal, že to je pravda. Film se taky docela povedl.


sonkovaj
02.08.2024 5 z 5

Jedna z nejbáječnějších knih, co jsem kdy četla.

Asi i proto, že jsem ji četla ihned po prvním vydání a i já prožívala svá báječná léta....

gabra03
30.07.2024 5 z 5

Nemusím knihy pana Viewegha, ovšem na tuto nedám dopustit a opakovaně se k ní vracím. A děkuju panu spisovateli za tento román...

Čand@
21.06.2024 4 z 5

Nepočítam sa medzi veľké Vieweghove fanynky, aj keď nepopieram jeho spisovateľský talent, ale na dve jeho knihy nedám dopustiť: Báječná léta pod psa a Účastníci zájezdu.
Film Báječná léta mám fakt rada, ale kniha, to je trochu iná liga. Vieweghova čiastočná autobiografia je ozaj vtipná (Kvídov a Jaruškin neromantický zápas o stratu panenstva je priam hrdinský :)), ale zároveň pre nás, čo sme tú dobu zažili, v istom zmysle i mrazivá … psychiater, čo ordinuje v kotolni, gynekologička, čo budúce matky vyšetruje kdesi v šatni, súdruh, čo si po revolúcii môže dovoliť sprivatizovať krčmu za pár miliónov (v dobe, kedy mesačný plat môjho otca bol 2100 Kčs za mesiac) … snáď už nikdy.
Rozhodne stojí za prečítanie.

RonnieSmithx
11.06.2024 4 z 5

Překvapivě mi to přišlo celkem vtipné, atmosféra doby je znázorněna skvěle, ale ta psychopatická apatie k zabití psa mě děsí.

JointlieKat94
06.06.2024 5 z 5

Je to naprosto nečekané, ale jakkoliv pana Viewegha nemusím, přeci jen musím uznat, že z jeho knih vznikly krásné filmy. A to samé platí u této. Film s přítelem milujeme, ale knihu jsem měla staženou už tak dlouho..! A moc se mi do ní nechtělo. Ale!

Z počátku jsem četla jen tak z lehka.. nechtělo se mi, co si budem.. ale jakmile jsem si začala představovat v různých situacích herce (Libušku a Ondřeje), hned se mi četlo o poznání lépe! Kniha je ale samozřejmě ještě lepší, než film, a já se někdy opravdu hlasitě smála (na noční v práci jsem pak musela předčítat dva úryvky) a je to naprosto báječné. Není to s filmem totožné, ve filmu mi nejedna scénka chyběla (třeba Kvido na poště) ale moc jsem si čtení užila.

Dokonce tak moc, že si pořídím i papírovou verzi domů. :)

Anajkaa39
25.05.2024 4 z 5

Kniha, která mě jako jediná od Viewegha zaujala a neprohloupila jsem když zůstala mém maturitním seznamu četby :D
a I když nerada hodnotím knihu a film a upřednostňuji knihu tak i filmové zpracování je hezké, ale kniha vždy má to kouzlo a to je nejen u této knihy, ale také podle mého názoru i u knih, které mají filmové zpracování, ale kniha je kniha s filmem se třeba u maturity nezaboduje :D

Lukyn96
12.04.2024 4 z 5

Příběh o obyčejné české rodině, která musí dělat kompromisy s vládnoucím komunistickým režimem tak, aby se příliš neušpinila a zároveň tak, aby se vyhnula těm největším represím. To vše na pozadí dospívání hlavní postavy Kvida. Kniha podle mě osloví zejména ročníky, které minulý režim zažily a s příběhem se tak mohou lépe ztotožnit. Ale i mně jako člověku narozenému dlouho po revoluci se kniha líbila a dávám jí 4*. A to už jde, ne? :)

m2056
09.04.2024 4 z 5

Super čtení pohled do dětství a mladých let autora. Kniha je čtivá příběh baví je to více zajímavý než film.

heavy66
16.03.2024 5 z 5

Báječná léta pod psa jsou jedním z nejveselejších románů o době, která je v učebnicích dějepisu považována za období smutné a úpadkové. Sám jsem do té epochy přibyl v roce 1965, mám na ni podobně veselé vzpomínky, ovšem nikdy bych je nedokázal popsat tak skvěle jako Michal Viewegh. Skvělá je i filmová adaptace s Ondřejem Vetchým, Libuší Šafránkovou a Jakubem Wehrenbergem. Jak už to bývá, v detailech je film lepší knihy. Třeba když se Alice Bendová opaluje v kánoi!

Plaknel
14.03.2024 4 z 5

Kdo by neznal film s Libuškou Šafránkovou a Ondřejem Vetchým? I já ho viděla několikrát a vzhledem, že to má syn k maturitě, tak jsem si to chtěla také přečíst, že si porovnáme postřehy. I když on je jiná generace a už té době asi moc nerozumí.
Opět musím uznat, že kniha byla mnohem lepší než film . Ale předobraz už zůstane Libušce a Ondrovi.
K té maturitě, určitě je lepší si to přečíst, protože film se ve spoustě věcí liší... třeba hned při porodu Kvida.
Určitě doporučuji, je to oddychovka na jarní prázdniny.

ZaOndra
28.02.2024 4 z 5

7/10
Román vypráví příběh rodiny Kvida, mladého chlapce, který dospívá v Československu v 70. a 80. letech 20. století.
Román je humorný a dojemný příběh o dospívání, lásce, přátelství, a hlavně o bývalém nespravedlivém režimu. Viewegh vykresluje atmosféru normalizačního Československa a s humorem a nadhledem popisuje typické rysy tehdejšího života, jako například fronty na zboží, nedostatek informací a šikanu ze strany Státní bezpečnosti.
Román je důležitým svědectvím o tehdejší době a pomáhá nám lépe porozumět historii Československa. Román byl také zfilmován, takže pokud váháte nad knihou, zkuste dát šanci aspoň filmu.

alkuluku_blog
05.02.2024

Tohle je jediná Vieweghova kniha, kterou jsem (zatím?) četla, a s jeho vnímáním světa se úplně míjím - asi je to generační text, nemám se v něm čeho chytit.

bazdobrknih
04.01.2024 5 z 5

Stara dobra klasika. Jak kniha i scenar a film skvele. Tohle je jeden z nejlepších Michalových románů!

martin6849
13.12.2023 3 z 5

Řekl jsem si, že je na čase přečíst si taky něco od Viewegha. A jsem z toho celkem na rozpacích. Jo, kniha je to docela vtipná, několikrát jsem se i dost zasmál, ale jinak je divná (třeba Kvidovo dětství je ujeté, bohužel špatným směrem) a tak nějak plytká. Ani useknutý konec se mi nelíbil. Asi si další kousky nechám ujít.

Týna24
21.11.2023 4 z 5

Knize dávám 4,5 hvězdičky z 5 hvězd. S knihou jsem spokojená, libí se mi pohled na komunismus s jiné strany, jakožto i vtipné. Libí se mi i styl psaní. Jak je hodně dobře čtivá.

Nathally
06.11.2023 3 z 5

Pro mě takový průměrný román, jedním z mála světlých bodů byl malý Kvido, který byl až neuvěřitelně inteligentní a jeho hlášky mě dokázaly pobavit. Bohužel mimo tuto postavu mě kniha nijak zvlášť neoslovila. Možná se v budoucnu vrátím k něčemu od Viewegha a doufám, že mě jeho díla více nadchnou.

ellypusik
24.09.2023 4 z 5

Poslouchala jsem jako audio knihu, kterou mohu jedině doporučit. Skvěle napsáno. Je to hořkosladké. Hodně surové pravdy a milých vtípků. Poslouchala jsem to s tatínkem, který je stejný ročník jako Kvido a chvílemi se opravdu upřímně smál a chvílemi mu bylo do pláče. Hodně silný prožitek.

Nelasp
05.09.2023 4 z 5

Miluju film, miluju knihu, Kvido a jeho rodina pprocházejí různými peripetiemi, každá z postav je osobitá a svérázná, je to i přes dost hluboký a svým způsobem i temný podtext- výpověď o své době, docela zábava.