Pět
Ursula Poznanski
Beatrice Kaspary série
1. díl >
Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla. V mimořádně ohavné formě geocachingu, moderní hře hledání pokladů s pomocí navigace, posílá vrah dvojici kriminalistů k dalším částem mrtvol. Vyšetřovatelům ubíhá čas, tuší, že teprve na poslední zastávce dostanou do rukou zásadní dílek puzzle…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Fünf, 2012
Po předchozím Saeculu určitě pokrok. Kniha se mi četla mnohem lépe, nejsou zde žádné zbytečně natažené části, vše v příběhu do sebe zapadá. Líbila se mi myšlenka s geocachingem, i přestože se jím sama nezabývám. Bylo to napínavé, čtivé, závěr mě překvapil, což se stává málokdy, takže plný počet :)
Soudě už jen podle zdejších komentářů - knížka především pro "kačery", mezi které se řadím i já. Těch výhrad by se pár našlo (hlavně mě zarazilo, že policajtka na první pohled nepozná GPS souřadnice a že policajt hned neví, že když se souřadnice zadají do google maps, tak se ukáže požadované místo), ale přibližně od poloviny byl děj tak napínavý a knížka tak čtivá, že i přes tyhle nedokonalosti dávám plný počet hvězdiček. Rozuzlení mě tedy překvapilo, na vraha jsem tipovala někoho jiného a za to autorce taky patří plus. Zkrátka a jednoduše - TFTB (thanks for the book)! ;-)
Musím uznat,že kniha se mi četla moc dobře. Líbí se mi děj příběhu a nápad s geocachingem je originální, zvlášť jeho použití v příběhu.
Námět vskutku originální, postavy a jejich životy byly vykresleny zajímavě, Děj byl čtivě a napínavě napsán. Začátek se sice rozjížděl pomaleji, ale pak to dostalo grády a mělo to spád. Rozuzlení bylo svým způsobem šokující, ale dokonalé.
Má první kniha od této autorky a musím říct, že mne to nezklamalo. Nejsem fanda geocachingu, ale díky této knize bych si to i rád vyzkoušel, ale asi bych schránky otevíral s velkou opatrností :D Jinak styl psaní knihy mi vyhovoval a dobře se mi četla, skvělý příběh plný hádanek a opravdu nečekaného konce, sám jsem netušil, že vrah je opravdu tahle osoba... , ale i přesto mi k dokonalosti pořád něco chybí. Ale rozhodně stojí za přečtení :)
Skutečně bravurní, napínavé čtení,povedená zápletka a rozuzlení mě vážně posadilo na zadek. Vynikající počin a "Pět" si opravdu zaslouží mých pět (y)
Naprosto super! Téma mi bylo dost blízké, protože mám geocaching vážně ráda, ale musím uznat, že teď se budu bát otevírat schránky v očekávání, co bych tam mohla najít. :D Příběh byl úžasně realistický, vyvrcholení příběhu mi úplně vzalo dech. Když jsem se pak na konci dočetla, že souřadnice a místa k nim přiřazená jsou reálné, jen jsem uznale pokývla hlavou. Knihu doporučuji a to nejen milovníkům geocachingu!
Moc povedená detektivka. Na konci mě i hodně mrazilo v zádech, když vyšla najevo příčina toho všeho. Přečetla jsem si ji jedním dechem..
Kniha si už svým názvem říká o to, kolik hvězdiček si zaslouží a já s tím musím naprosto souhlasit! Je skvělá! Čtivá, napínavá a pro milovníky geocachingu je naprosto dokonalou volbou!!!
Po pozvoľnejšom úvode a slabšom vykreslení charakterov sa to začalo - skutočný lov. Lov informácií, obetí, cache, páchateľa. Ursula opäť, a v plnej kráse, predstavila svoju záľubu v hrách :) Tentokrát pre dospelejšie publikum, kde taje geocachingu premenila na naozaj pútavú pridanú hodnotu. Ja som si túto detektívku užila (o čom svedčí aj fakt, že kvôli nej som ráno vydržala v posteli takmer do pol 10!) a povzniesla som sa aj nad počiatočné sklamanie z nie až tak remeselne zvládnutých postáv, vrstvenia a uveriteľnosti napätia.
Záver: Po dlhšej dobe, a niekoľkých severských krimi, detektívka, ktorú sa oplatí prečítať a určite ju radím k tým lepším v žánri. Aj jej rozsah strán hrá prím, dej plynule odsýpa a zbytočne neplytvá čitateľovým časom.
napínavé, čtivé a moc se mi líbilo, že autorka použila pravdivé souřadnice na GPS - opravdu jsou na těch místech schované kešky, nápadité :-)
Báječná knihy od skvělé autorky. Napínavá až do konce. Dokonce se trochu stydím, že jsem na pachatele přišla později, než hlavní hrdinka - ale holt nepracuji u policie. Úžasně se četla. :)
2015 | Pět |
2011 | Erebos – Hra, která zabíjí! |
2014 | Saeculum |
2017 | Hlasy |
2018 | Cizinec |
Naprosto strhující děj, absolutně mě pohltil, četl jsem každou volnou chvíli! Opravdu skvělá kniha, od čtení jsem se nemohl odtrhnout. Jako hráč geocachingu jsem se na ni těšil, ovšem předčila moje očekávání, pokud bude další díl určitě si ho také přečtu. Všem jen a jen doporučuji a dávám Fünf * ! :D