Pět
Ursula Poznanski
Beatrice Kaspary série
1. díl >
Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla. V mimořádně ohavné formě geocachingu, moderní hře hledání pokladů s pomocí navigace, posílá vrah dvojici kriminalistů k dalším částem mrtvol. Vyšetřovatelům ubíhá čas, tuší, že teprve na poslední zastávce dostanou do rukou zásadní dílek puzzle…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Fünf, 2012
Po knize jsem sáhla hlavně proto, že jsem sama kačerka. Děj byl napínavý, ubíhal rychle, docela mě nyní děsí představa, že bych něco podobného mohla najít.
Jako nadšený kačer jsou tuto knihu prostě musel přečíst. Do knihy jsem se velice rychle začetl a nemohl se odtrhnout. Vše bylo promyšlené až do konce jako správná pořádná keška. Vždy jsem se těšil na to jak bude provedena další stage, jaké informace k ní povedou a jaký morbidní obsah bude obsahovat. Konec byl možná malinko uspěchaný, ale i tak jsem se rozhodl nakonec dát 5 hvězd
Připadá mi, že se autorka věnuje spíše popisování svého koníčku - GC - než samotné zápletce a jejímu postupnému odhalování. Lovené kešek věnuje podstatnou část knihy.
Opět báječná kniha od Ursuly .Zajímavý námět z prostředí geocachingu. O mrtvolky taky není nouze a kdo je vrah mi došlo jen o malou chvilku dřív než vyšetřovatelce :D . Takže knihu doporučuji =)
Zajímavá kniha s dobrým námětem, který nepatrně připomíná titul Game. Autorka docela překvapila, při hledání kešek jsem se bavil a Beatrice je sympatická postava, ovšem není to ta klasická dechberoucí detektivka, která by mě na několik hodin vmáčkla do křesla a nechala mě hltat stranu za stranou. Také závěr mi přišel nepravděpodobný a zbytečně vykonstruovaný. Z „Pětky“ sice nejsem perplex, ale nějaké čtyři hvězdy si kniha zaslouží.
Zpočátku mě knížka moc nebavila, nelíbilo se mi pochmurné ladění Beina života, a také mi přišlo, že vyšetřování se nijak nehýbe, na nic nového nejsou schopni přijít a strašně se to vleče. Naštěstí se to prolomilo a kniha dostala spád a napětí a četla se jedním dechem. Líbilo se mi, jak na závěr všechno do sebe logicky zapadlo a souhlasilo. Jen škoda, že skončila tak rychle, aniž by se dořešily další nakousnuté záležitosti (například vztah s Florianem, Achimem) - teda pokud autorka nenapsala další knihy s Beou a Florianem jako hlavními postavami, ze kterých by se čtenář dozvěděl, co je dál.
Na tuto knihu jsem se těšil dvojnásobně než je obvyklé: zaprvé jsem zapálený geocacher, takže přečtení knihy s touhle tématikou měla být příjemná povinnost, a zadruhé mám rád čtivé napínavé thrillery a pozitivní recenze i vysoká hodnocení slibovaly v tomto ohledu mnohé. Nicméně jsem rád, že jsem místní komentáře nečetl podrobně, protože teď vidím, že nějaké malé spoilery tu bohužel prostě naprosto zbytečně jsou.
Kniha se skvěle četla už od prvních řádek, postava Beatrice mi byla moc sympatická, děj utíkal hezky svižně, a tak jsem si vychutnával, jak policajti zápasí s geocachingem a jen jsem se modlil, aby to konec knihy celé nějak nepokazil, jak se poslední dobou stává na můj vkus až příliš často. Ale ne tentokrát, pachatele jsem předem neodhalil, stejně jako jeho motiv - všechno to nakonec mělo poctivou logiku, ve kterou jsem tedy už pomalu přestával doufat, a jsem rád, že mi nic nezůstalo nevysvětleno. - sem by se nějaká mysterie s otevřeným koncem prostě nehodila :-)
Co se mého celkového "hvězdičkového" hodnocení týče, nechal jsem se směle inspirovat názvem knihy :-)
Začátek knihy mě úplně nepohltil, asi proto, že už bylo předem dané, že knížka pojednává o geochagingu...konec byl ovšem bravurní. Pět hvězdiček dávám také proto, že se mi líbí hlavní vyšetřovatelé Beatrice a Florian.
Tohle byla vážně jízda.. Napínavý od začátku až do konce, okamžitě mě to vtáhlo do děje. Skvěle vymyšlený, všechno do sebe zapadá, nikde autorce nic nezůstalo nevysvětleně viset. Pro mě lepší než Saeculum..
Něco pro příznivce geocatchingu, protože od něj se odvíjí vše - děj i motiv. Pachatele jsem až do konce typovala úplně mimo, takže nakonec překvapení.
Jen jsem nepochopila, jak vrah mohl využívat policii a přitom udávat přesně výpočty pro uložení kešek :-(
Druhá kniha od této autorky a přiznávám, u knihy jsem 2x usnula.. což se mi běžně nestává. Prví kniha Erebos byla mnohem "rychlejší" a lépe psaná.
Moje první setkání s autorkou a jsem nadšená. Napětí od začátku do konce, jen nerada jsem knihu odkládala. A jelikož s geocachingem osobní zkušenost nemám, dozvěděla jsem se o něm pár zajímavostí, což beru jako bonus k příjemnému čtení. Určitě si přečtu i další autorčiny knihy.
Pomalejší rozjezd, kdy jsem se nemohla nějak začíst... Námět velmi originální, závěr mě však nijak nepřekvapil. Knížka mě bavila až ke konci a to opravdu na vyšší hodnocení nestačí. Škoda.
Naprosto dokonalý thriller! Jen stěží jsem čtení přerušovala. Veliké + přikládám tomu, že jsem do samého konce neodhalila pachatele! Nejen za to dávám knize 5 hvězdiček! Rozhodně si to tato kniha zaslouží a milovníkům nejen thrillerů ale také krimi jí vřele doporučuji ;)
Pro mě to mělo neskutečný spád. Napínavé, čtivé a musím přiznat, že vraha jsem odhadla až velmi pozdě.
2015 | Pět |
2011 | Erebos – Hra, která zabíjí! |
2014 | Saeculum |
2017 | Hlasy |
2018 | Cizinec |
Kniha mě zaujala hned a to svojí obálkou. Je velmi pěkně napsaná a zápletka, která se věnuje geocachingu o to zajímavější. Chvilka mi se děj táhne, ale jinak určité části vás nutí číst dál. Určitě doporučuji pro fanoušky, protože opravdu nikdy nevíte co se v keškách schovává.