Ztracená naděje
Colleen Hoover
Bez naděje / Beznádejná série
< 2. díl
Colleen Hooverová okouzlila čtenáře románem Bez naděje, příběhem toho, co se stalo, když dívka jménem Sky potkala dávno ztraceného přítele z dětství, Deana Holdera. S Holderovou pomocí odhalila Sky šokující rodinná tajemství a vyrovnala se s city a vzpomínkami, které v ní zanechaly hluboké jizvy. Bez naděje byl Skyin příběh. A ve Ztrácení naděje se konečně dozvíme pravdu o Deanu Holderovi.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2019 , Yoli (ČR)Originální název:
Losing Hope, 2013
Zatím jsem nenarazila na knížku od Colleen, která by se mi nelíbila. Opět skvěle čtivě napsané a romantika spojená s dobrým nepovrchním tématem.
Tahle kniha vypráví stejný příběh jako Bez naděje, ale tentokrát z pohledu Holdera. Jsem ráda, že jsem se do Ztracené naděje pustila až s větším odstupem po přečtení první knihy, protože jsem si pamatovala jen hlavní zápletku a mohla jsem tak příběh Sky a Holdera prožívat znovu, skoro jako bych ho četla poprvé.
V průběhu čtení se mi postupně vybavovaly detaily a konkrétní scény, i tak mě ale vyprávění z pohledu Holdera bavilo. I když přece jen musím přiznat, že jsem těch nových informací čekala trošku víc, hlavně těch týkajících se Holderovy sestry, která spáchala sebevraždu. Přesto mě osudy postav opět zasáhly. Bylo to silné a dojemné, zkrátka přesně takové, jak to umí jen Colleen.
Mezi prvním a (tímto) druhým dílem jsem si dala jen pauzu na knihu z povinné četby a nelituju. Možná bych snesla i delší rozestup, ale Bez naděje jsem nečetla pro děj. Někomu může vadit, že některé části obou dílů jsou stejné. Mě naopak bavilo sledovat stejné rozhovory i z druhé strany. Mám opravdu ráda, když je příběh vyprávěný z více úhlů pohledů. Zde mi to pomohlo pochopit jednání Holdera a doplnilo informace z jeho života. (Zápisky byli super - to mě rozbrečelo). Příběh byt stručnější a kniha mi rychleji utíkala než v předcházející knize.
Bez naděje se dá číst asi i samostatně, ale opravdu doporučuju začít Ztracenou nadějí.
P. S. Někdy mě mrzí, že se v překladu ztrácí skryté významy názvů a jmen.
Opět to bylo krásné. Prostě Colleen. Samozřejmě Bez naděje se mi líbilo víc a člověk by tou knihou opravdu měl začít. Tady to bylo rychlejší a stručně řečeno, což chápu, prostě z pohledu kluka. Ale jsem ráda, že jsem viděla teď i do jeho myšlenek a jak se popral on sám, se vším, co se mu v životě stalo. A už i víme proč se mu říkalo příjmením, konečně to bylo vysvětleno.
Hodnocení duologie: Příběh zároveň z pohledu Sky a teď z pohledu Deana se skvěle doplňuje a těsně po zkouškách se mi už jako dospělé dobře četl. Z ohledem na téma už moc dobře ne... Jak Sky tak Dean zažili v životě hodně špatněho až tragického, ale právě to je dá dohromady. Příběh ve stylu Stanislava Rudolfa a Lanczové. Pěkně napsáno.
Nebylo to špatné, ale tím, že jsem předem víceméně znala pointu z předchozího dílu, mě to tak nebavilo.
Ztracená naděje
Svět viděný Holderem je lépe popsaný než Sky v prvním díle. Bylo mi smutno z jeho zážitků, dalo se to číst, ale v momentě, kdy se setkal se Sky, je to vlastně duplicita – odstavce se opakují z prvního dílu, a to mě přestalo bavit. První díl jsem vzdala ve dvou třetinách a tento díl podstatně dřív. Autorku mám ráda, vše co jsem od ní četla, se mi moc líbilo. Ne, tato série není pro mne. Dávám 3 hvězdy, které jsou hodnocením vlastně jen začátku.
Četla jsem ihned po prvním díle, coz byla tentokrat chyba, chtělo by to větší rozestup, aby si člověk jestte všechno skvěle nepamatoval, Ale to není rozhodne důvod, abych za to brala hvězdičku dolu .. .Skvely zážitek
Jako většina knih od Colleen i tato mě vtáhla do děje a nepustila, dokud jsem neměla dočteno. Příběh je od samého začátku až do konce protkán nešťastnými událostmi a přesto je velmi čtivý. Konec je plný naděje.
Až po dočtení jsem zjistila, že je to druhý díl série. První díl jsem si tedy hned doobjednala a snad to nebude mít vliv na můj čtenářský zážitek.
(SPOILER)
40% - Sky po letech domácí výuky a odříznutí od světa včetně moderních technologií nastupuje do školy a zároveň se setkává s tajemným Holderem, ke kterému ji to nevysvětlitelným způsobem táhne. A jeho to táhne k ní, ovšem u něj je vysvětlení naprosto zřejmé - kdysi totiž znal někoho, kdo byl Sky neuvěřitelně podobný. Jenže Hope tehdy někdo unesl. To už víme z předchozí knihy Bez naděje.
A jelikož se mi román Bez naděje opravdu velmi líbil, moc jsem se těšila na toto navázání a slibované vysvětlení toho, jak to všechno bylo z pohledu Holdera. Po přečtení se bohužel nemohu zbavit dojmu, že tahle kniha je naprosto zbytečná. Netuším, jak by se mi četla bez znalosti předchozího dílu. Ale když už jako čtenář dopředu vím, jak to všechno bylo (a autorka to prostřednictvím Holdera v podstatě hned na začátku sama zopakuje), tak alespoň čekám nějaké další vhledy do děje. Jenže těch se mi nedostává - Holder se Sky prožívá ty stejné události, situace, vedou tytéž dialogy - a jeho pohled není ničím překvapivý, protože při čtení Bez naděje bylo z jeho reakcí ať už bezprostředních nebo později vysvětlených tak nějak zřejmé, co tím kterým proslovem myslel - což jsem právě na autorčině psaní tehdy také obdivovala a upřímně nechápu, proč svůj předchozí kvalitní text má potřebu nějak dál vysvětlovat, jako kdyby snad sama pochybovala o tom, jestli čtenář Holderovy motivy dostatečně pochopil.
Aby autorka dodala trochu omáčky, tak nechává Holdera psát dopisy své sestře Les, jejíž sebevražda se v této knize řeší již hned na začátku. Ovšem i tam se konstatuje víceméně jen to, co už víme. Doufala jsem, že se aspoň nějak přijatelně vysvětlí ta "náhodička", že se Holder a Sky ocitli ve stejném městě (ze všech měst USA), ale o to se autorka ani nepokusila.
Jediné prozření se tak konalo až v samém závěru, kdy jsme se dozvěděli něco víc právě o Holderově sestře Les a možná, že kdyby to autorka celé uchopila z jejího pohledu, který nám dosud unikal, vznikl by mnohem zajímavější počin. Anebo tuhle poslední část mohla vložit už do předešlé knížky, která by tak ještě nabyla na komplexnosti. Protože aby mě na knížce opravdu zaujalo jen posledních deset stran, to je dost málo.
Knížku Bez naděje jsem přečetla před necelým rokem a sakra úplně jsem zapomněla jak byla skvělá. Holdera prostě miluju a vůbec všechny ty situace jsou napěchované takovým krásným napětím. Ach jak ráda si to prožiju znova :D A je to vlastně super číst něco znova, ale přitom jinak.
Jeden příběh ze dvou pohledů.
Více jak týden strávený čtením Skyina děsuplného života a Deanova nejen pochopení , ale také vyrovnání se s tím,co
za trauma jeho holka zažila.
Doporučuji
Tak isto ako prvá časť Bez nádeje z pohľadu Sky (Hope), aj táto druhá kniha Ztracená nádeje z pohľadu Holdera bola neskutočne dojímavá, nádherná. Ich príbehy boli mimoriadne pútavé, chytľavé za srdce. Mňa dostalo, ako Holder aj po smrti svojej sestry na ňu intenzívne myslel a stále s ňou komunikoval prostredníctvom jej denníka... Toto bola nádherná myšlienka, ktorú sem spisovateľka vložila. Ak má aj ostatné knihy také krásne, tak to teda palec hore...
"Pokračování" knihy Bez naděje jsem četla prakticky hned po dočtení a asi by bylo lepší, kdybych si mezi díly nechala nějaké volno... Kniha Ztracená naděje je krásná, ale je to opravdu to samé jen z opačného pohledu... Dozvěděla jsem se ještě pár dalších věcí, ale víceméně to bylo téměř to samé, co jsme dostali v příběhu z pohledu Hope.
Takže tato kniha opravdu ano, je krásná, ale radši si nechte nějaký časový odstup po dočtení prvního dílu a teprve poté se pusťte do tohoto..
Hodnocení 4*/5*
Druhý díl jsem přečetla několik let po dílu prvním a příběh mě opět dojal a knihu jsem zhltla během jednoho dne. Colleen píše krásné knížky a tahle patří mezi mé nejoblíbenější.
přátelství láska smrt rodina tajemství romantika pro dospívající mládež (young adult) vyrovnání se s minulostí
2018 | Námi to končí |
2016 | Odvrácená tvář lásky |
2014 | Bez naděje |
2020 | Pravda, nebo lež |
2014 | Život jedna báseň |
Kniha plná srdceryvných emocí, zvratů, lásky... Doporučuji