Bohyně a jiné ženy

Bohyně a jiné ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23262/bmid_bohyne-a-jine-zeny-oPn-23262.jpg 4 31 31

Vynikající výbor povídek o ženských osudech, o dívčích zmatcích a o lásce. Oatesová je spolehlivou kronikářkou a bystrou pozorovatelkou amerického způsobu života, proto její knihy jsou nejen estetickým počinem, ale i dokumentem doby.

Přidat komentář

PetrCepek
06.02.2024 3 z 5

Tradičně nádherná obálka Jiřího Radhauského (jedna z nejhezčích z celé odeonské řady GAMA, navíc s vymazleným překvapením za záložkou :-) a parádní první tři povídky. Prostě úžasný začátek! Jenomže pak jde kvalita povídek bohužel dolů, v některých případech až na úroveň deníku hysterické grafomanky. Čtenářskému komfortu nenapomáhá ani příliš doslovný nevynalézavý překlad. Například když tam čtete o slavné rockové kapele s názvem "Šťastná cibulka", tak si na pódiu spíš než Led Zeppelin či Black Sabbath představíte Statečného Cibulku nebo Šest medvědů s Cibulkou. Přitom klidně mohl zůstat anglický název Happy Onion, znějící českým čtenářům mnohem rockověji.

tazkykamen
31.12.2019 4 z 5

https://www.youtube.com/watch?v=gEnROS8bcTI&list=PLoDK0F7kg9Vx1_2ndmk1rsr8QsBQYgglK&index=14 - Tak táto drobná žienka je pekná mrška, to samozrejme myslím v dobrom. Spisovatelka ktorá si môže dovoliť písať štyri strany o tom ako postava ide po ulici, alebo blúdi po chodbách hotela a výsledok bude vždy luxusná literatúra. Skoro každá z poviedok v tejto knihe by vydala na filmovú drámu. Niektoré majú podobný námet( spisovatel utekajúci pred rodinným životom k svojej práci) ten je ,ale variovaný vždy orginálne a silné autobiografické črty či pocity ako poviedka Rút nachádzajúca sa na pomedzí hororu. Fantastiku, ale v jej poviedkach nájdeme zriedka, namiesto nej Oates pracuje so schizofrenickým svetom postáv a nevyhýba sa ani experimentom, keď napríklad vnutorné prežívanie zrazu vyústi do prekvapivej vonkajšej fabulácie - Scény vášně a zoufalství. V mnohých poviedkach je ukrytý v samotnom názve hádankový spoiler-Šťastná cibulka. J.C.O je značka kvality, štavnatej chrumkavej aj keď niekedy tažšie strávitelnej literatúry ))


Madllena
10.10.2018

Syrový pohled do neuspokojivých životních situací několika žen.

Entchen
28.07.2017 3 z 5

Některé povídky mi až braly dech, ale u některých jsem tápala po smyslu nebo konci, který mi chyběl. Příběhy mě nutily k zamyšlení a to na nich oceňuji.

Li@
19.01.2014 3 z 5

Nemohu dočíst do konce. Už jí louskám týden. U knihy, která mě baví, mám deadline tři dny. Tohle je ale zvláštní. Soubor povídek. Některé přečtete na jedno nadechnutí, ale jiné jsou nezáživné a nakonec skončí a vy ani nevíte, jak to. A hledáte pointu, která je mnohdy dobře skryta. Ač jsem se snažila, nepodařilo se mi dostat až na dřeň a připadala jsem si u většiny povídej, že stojím moc daleko na to, abych to chápala nebo cítila.

maryzka
17.06.2012 1 z 5

Sice je to prezentovaný jako ženský román, ale nevim jestli to není chyba překladatele- překlad neslaný nemastný. Hodně dlouho a s dlouhým přemlouváním mě to trvalo, než jsem to dočetla,

WEIL
27.06.2011 3 z 5

Tyhle povídky jsou přesvědčivé, jako by věrně opsané ze života, postavy jsou mám dost známé, protože podobné příběhy se odehrávají všude v průměrně civilizovaném světě.

Co mi ale na těchto povídkách vadí, tak že postrádají přitažlivost, že jsou napsány bez chutě, bez citu, chladně.