Boss Babiš
Jaroslav Kmenta
Boss Babiš je reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Popisuje nejen jeho skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu, ale přibližuje i jeho roli ve polosvětě kolem kmotrů Františka Mrázka, Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Kniha je zčásti postavená na reportážích časopisu Reportér. Přináší však celou řadu novinek a dosud nepublikovaných informací, které tvoří zatím nejucelenější obraz oligarchy Babiše.... celý text
Jaroslav Kmenta jde do hlubin Babišovy minulosti a ukazuje stíny, souvislosti a praktiky, které jsou s jeho minulostí a s jeho vzestupem spojené. A také to, co se dá při pozorování Andreje Babiše snadno vytušit – většinou z Babiše vidíme jen fasádu. Problém je, že udržovat fasádu a masku vyžaduje energii, ani Babiš se nedokáže přetvařovat za všech okolností a v nepříjemných situacích poodhaluje pravou tvář. Zajímavé, že někdo s tak pochybnou minulostí a patologickou osobností dokáže získat tak vysokou a stabilní voličskou podporu.
Pana Kmentu kniha nepochybně stála strašně moc času... Nicméně nevím, výsledek jsem čekal tak nějak skandálnější. Nějak mi z toho celého vyplynulo, že Babiš umí opravdu dobře chodit na hraně zákona a zametat za sebou stopy. Kniha se navíc nečte zrovna dobře. Realita je strašně spletitá, postupně jsem se v tom ztrácel a přestávalo mě to bavit. Možná by byly dobré nějaké diagramy, nějaká snaha o zpřehlednění všech těch vztahů... 4 hvězdy dávám za odvahu to v dnešní době vydat a za tu práci, kterou si s rozkrýváním pan Kmenta dal.
Ta...VĚC... se kurwa těžce čte. A teď nemyslím zločiny co napáchal pan B. Či jeho okolí... ale opravdu to vykreslení, popsání situace. Viděl jsem mnoho takových to autorů a opravdu se nebojím tvrdit že i prostá data se dají položit lépe psaným slohem... Takto? To opravdu nejde. *** dávám jen za to že je to pravdivé... tu * přidávám za koncepcy kterou okolo pan Kmenta předvádí, úžasný výkon :)
Tak tohle asi nedočtu. Jako zarytého odpůrce AB mě to příliš rozčiluje.
Název knihy je podle mě postaven tak, aby to četli spíš ti, kteří jsou o nebezpečnosti AB již dostatečně přesvědčeni. Jestli má autor za cíl, aby ho poplácali po zádech stejně smýšlející, tak OK. Ale přitom by si to měli přečíst spíš jeho (AB) voliči a ti po takto nazvané knížce nejspíš nesáhnou.
Otevřte oči lidi. Necháme si republiku doslova hnojit svinstvem? Na druhou stranu musíme brát v potaz, že jestli si chceme zachovat "slušnou" tvář, musíme ho vyšachovat sami a demokratickým způsobem. Kniha je sama o sobě něco jako návod, jak totálně o**bat všechny, jít přes mrtvoly a nevidně dojít až k hlavní pozici ve vládě. Naslibuje hory doly, ty vám však sebere. No prostě... jsem rád, protože to je jedna z mála knih, kterou jsem měl odvahu koupit a doufám, že jednou budu vyprávět svým dětem, kdo to byl (lépe řečeno "co to bylo", protože to nemá ani duši) a jak jsme se ho krásně zbavili...
11+/10
Vrcholne trapná romanová fikce hrající si na dílo faktu, od člověka, jenž ani neumí pořádne psat. Kalouskův stín zalovil ve fantazii, starych novinách a vyrobil Stalina současnosti, hrozbu hrstky zbohatlíku, do ktoré pořád touží patřit, a pro ktere napiše cokoli. Pražská kavárna vzdychá štestím. Hrůza!!!
Příběh úspěšného, spíše se dá říci geniálního stratéga pro manipulaci s "lidským materiálem", dříve zvaným stručně masa (neboli dělníci, rolníci a pracující inteligence), který k podobným vůdcům vždy rád a s nadějí vzhlíží v očekávání jakýchsi"lepších zítřků", definovaných někdy jen prohlášením, že "bude líp"....
Určitě doporučuji tuhle knihu nejen přečíst, ale přímo prostudovat.
Doporučuju každému, kdo si není schopen dát o Babisovi dvě a dvě dohromady. Je tam asi víc slov než potřeba, ale o vzniku a 'rozkvětu' Agrofertu určitě kniha dodá zajímavý obrázek.
Knihu jsem se snažil dočíst do konce, ale drhlo to. Nebavila mě. Jako celek ji hodnotím negativně. Podotýkám, že nejsem sympatizant AB. Autorova osobní zaujatost vůči AB ukapává z každé stránky. Je to snůška vygúglených informací s velmi neobjektivním jednostranným hodnocením. Nedozvěděl jsem se nic nového, všechny informace jsou známé a jsou veřejně dostupné na netu. Působila na mě jako brečení ublíženého a nedoceněného redaktora, který kolem sebe kope a hledá viníka za své životní trable. Za všechno zlo na tomto světě může jen a pouze AB. Jenže svět není černobílý. Autorovi chybí nadhled. Nejslabší kniha z Kmentovy dílny.
Z téhle knihy až mrazí... Skvělá investigativní práce! Měl by si ji přečíst každý (ať už příznivci, nebo odpůrci Babiše).
Skvělá kniha,která shrnuje vše podstatné. Bohužel ale asi bez většího vlivu na společnost -ten,kdo Babiše nemá rád se v tom jen utvrdí a jeho zarytý podporovatel to odbyde jen tím, že to na něj vše jen ušili...
Kniha vysvětluje zásadní momenty Babišova mocenského a ekonomického vývoje, jako bylo lstivé převzetí Agrofertu od Petrimexu, či privatizace Unipetrolu, a nabízí velice zajímavé poznatky z jeho minulosti. Role firmy Beltomate a miliónový dar do ČSSD, zapojení švýcarských "spolužáků", využití bývalých agentů STB, pasení úřednice Kafkové, to vše špičkově servírováno J. Kmentou.
Investigativní žurnalistika na vrcholné úrovni. Kriticky a objektivně podané téma, které se bohužel týká nás všech. Čeho se obávám je, že i kdyby si to jeho voliči přečetli, tak jim bude jedno, kde leží pravda.
Je to seznam známých kauz. Jsou zpracovnány na jednom místě a za sebou tak, že z toho člověka až mrazí. Jen nevím, jestli je všechno uplně pravda. Někdy je to totiž hodně přehnané. Knížka se čte dobře i když je dost náročná.
kriminální podsvětí osobnosti Státní bezpečnost (StB) korupce podnikatelé politici zločiny komunismu organizovaný zločin Andrej Babiš, 1954– demagogieAutorovy další knížky
2017 | Boss Babiš |
2007 | Kmotr Mrázek |
2019 | Rudý Zeman |
2010 | Svědek na zabití |
2015 | Padrino Krejčíř - Gangster |
Pořád nevím, co ke knize napsat. Rozhodně mi přijde dost dobře napsaná i pro laiky, jako jsem já. I když jsem o tématu neměla skoro žádné znalosti, ihned mě to vtáhlo, a četlo se to dobře. Líbí se mi, jak je chronologicky sepsaná, jak mají kapitoly logiku, a hlavně nejsou dlouhé. Tudíž se nenudíte dlouhými odbornými pasážemi, ale má to opravdu spád. Já jsem ji přečetla vcelku rychle, a nic jsem téměř nepřeskakovala. A to se jedná o celkem obsáhlé téma. Jsem ráda, že jsem po knize sáhla, a rozšířila obzory. Je neskutečné, kolik práce a usílí musí autor udělat, aby sepsal tak obsáhlé dílo o jednom politikovi. A věřím, že to nebyla práce na rok, ale na několik let. Obdivuju investigativní žurnalistiku, a nyní o to víc.