Čajové minimum
Jiří Hynek Kocman
Stručný popis základních druhů čajů a přípravy tohoto nápoje.
Přidat komentář
Kniha je prostoupena autorovým zaujetím zejména pro čaje černé z pohledu západní přípravy čaje. Kniha je to milá a pro začátečníka přínosná ve svém minimalistickém minimu. Obsahuje pouze jednu nebezpečnou radu, a to degustace čaje do dvou minut, přičemž pokud teplota čaje klesne pod 60 stupňů, má být "bezcenný". Z tohoto hlediska se s autorem nemohu ztotožnit ani z hlediska nižší kvality čaje ani z hlediska teploty. Naopak popíjení tekutin mající více než 60 stupňů působí prorakovinně (jícnu). Některé čaje pak rozvíjejí plnou nuanci chutí až při teplotách nižší, o které bychom se při pití v horkém stupni připravili.
Štítky knihy
čaj nápoje čaj - historie čaj (příprava)
První vydání knihy vyšlo v roce 1981, kdy informace v ní mohly být objevné. Vydání, které jsem četla bylo z roku 2000, což je doba, kdy u nás již byla dost rozšířená čajová kultura. Dnes, kdy jsme množstvím čajoven a čajových festivalů celkem unikát, lze říci, že tato kniha je značně zastaralá.