Čarodějky - Karin Krajčo Babinská | Databáze knih

Čarodějky

Čarodějky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546295/bmid_carodejky.jpg 5 522 522

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná. Zatímco Táňa je slavná zpěvačka a svůj čas tráví na koncertech či v honosném domě na kraji velkoměsta, Debora žije ve staré chalupě ukryté v lese. Na místě, kde spolu sestry vyrostly a kde ženy jejich rodu – léčitelky i čarodějky – žijí už po šest generací. Tragédie, při níž Debora málem přijde o život, je přinutí postavit se temné minulosti i svým vlastním stínům. Protože tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma.... celý text

hanina.k
dnes audiokniha 5 z 5

Audiokniha Čarodějky od Karin Krajčo Babinské, interpretovaná Richardem Krajčem, je fascinujícím příběhem o dvou sestrách, Deboře a Táně, které navzdory svému dvojčecímu poutu vedou odlišné životy. Táňa, jako slavná zpěvačka, září na pódiích a užívá si luxusu městského života, zatímco Debora nachází klid ve staré chalupě uprostřed lesa, kde jejich rodina žije po šest generací. Tragická událost, při níž Debora téměř přijde o život, nutí obě sestry čelit temné minulosti a vlastním stínům. Příběh mě vtáhl hned na začátku. Velkou zásluhu na tom má i interpretace Richarda Krajča, který svým hlasem dokonale podtrhuje napětí a emoce postav. Jeho přednes dodává příběhu hloubku a autentičnost, díky čemuž je audiokniha ještě působivější. Celkově se mi Čarodějky velmi líbily a rozhodně je doporučuji.

katynka78
dnes 3.5 z 5

Vypadá to, že Karin Krajčo Babinská se stává velmi ale opravdu velmi oblíbenou. A není se čemu divit. Každý ji vychvaluje a v podstatě každá recenze "nutí" nové a nové čtenáře její knihy zkusit. A jak jednu přečtou, tak jsou tak nadšení, že jdou do další. Tento efekt paní Babinské moc přeji, protože ji mám ráda i jako režisérku a nyní i jako spisovatelku.
Proto mi neunikla ani její další kniha, kterou měla naše knihovna hned v audioverzi a já šla do toho.
Richard Krajčo tomu dává totiž ještě level výš a ty příběhy si opravdu užívám.
Přesto po přečtení jsem usoudila, že u mne vede pořád kniha Tsunami.
U Čarodějek funguje vše tak, jak má - příběh je promyšlený, psychologický, propracovaný a velice čtivý. Má hlavu a patu a není nic, co byste na závěr nevěděli. Moc milé a kvalitní čtení.
Přesto při srovnání toho, co jsem od ní už četla, působily na mě Čarodějky trochu víc na sílu. Těch zvratů, překvapení, často i takových "nepříjemných odlišností" bylo na mě moc. I přesto, že se jednalo o několik generací čarodějek a každá se s tím vyrovnávala po svém, i tak jsem měla pocit, že je to přeplácané a že by to vydalo na knihy dvě.
Nicméně to je jen můj pocit, ale na mě to bylo moc - i to střídání časů, osob a míst. No z počátku jsem se v tom trochu plácala, protože záleželo, která osoba vyprávěla svou část příběhu, tak tam oslovovala ostatní postavy jinak než jiná osoba v jiné kapitole. Zatímco u jedné to byla maminka, u druhé to byla babička a než jsem si to v hlavě srovnala podle jmen, tak to trochu trvalo.
Samotné čarodějnictví bylo bezvadně vykresleno se svými klady a zápory. Někdo se s tím dovedl srovnat a využívat to ku prospěchu, někdo tomu podlehl z té temnější strany. To bylo vyjádřeno opravdu parádně.

Celkový závěr - je to krásný příběh, rozhodně doporučuju číst a nechat se unášet uměním vyprávět, ale kdyby se tady trošku ubralo některých věcí, nebylo by to na škodu a ubralo by to trošičku té přeplácanosti.

Kettynka11
předevčírem 5 z 5

Hezky napsané, dobře se čte,konec mi překvapil

Jandýs
předevčírem 5 z 5

Teda… ackoliv mam stridani casove linky v knihach vetsinou nerada, v tomto pripade, mi to nijak nevadilo. Tema mi bylo velmi blizke , krasne se to cetlo , zajimavy pribeh, ktery vykrystalizoval postupne, ale udrzel mou pozornost. Moc hezke cteni

Petass
15.02.2025 4 z 5

Netušila jsem, že Karin píše a už vůbec by mě nenapadlo, že takhle dobře. Byl to dobře vystavěný příběh, který se skvěle četl. Postavy i jednotlivé obrazy mi ožívaly před očima. Nejednou mi tekly slzy. Přes to všechno jsem měla pocit, že už jsem obdobné příběhy četla dříve a zasáhly mě více. Někomu může kniha připadat nepřehledná, kvůli neustálému skákání v čase, mě o to víc bavila. Doporučuji!

artepeli
14.02.2025 audiokniha 4.5 z 5

Zajímavý příběh, a i poutavě napsaný. Starší knihy od autorky mě moc nezaujaly, ale tato byla opravdu dobře vystavěná.

Nyci
14.02.2025 audiokniha 5 z 5

Právě jsem dočetla a svírá se mi srdce. Dlouho mě kniha nezasáhla tak, jako tahle - naposledy když jsem před několika lety četla Hanu od A. Mornštajnové.
Pomalu odhalováná šokující tajemství několika generací žen, které si nesly své dary.... Dary, které se ale zároveň staly prokletím.
Nečekala jsem tak srdcervoucí odkryvání minulosti a rozplétání těžkých pravd.
Karin předvedla, jak skvostnou je spisovatelkou.

EvaKvai
13.02.2025 audiokniha 5 z 5

Čarodějky se mi moc líbily. Asi nejvíc ze všeho, co jsem od autorky četla. Konec mě tedy dostal, čekala jsem úplně něco jiného. Příběh krásný a smutný zároveň. Trochu mi to připomnělo moji oblíbenou Mornštajnovou.

Nymfadora.T.
13.02.2025 4 z 5

Opět moc pěkné, čtivé, zase trochu jiné. Jen jsem měla trochu problém s tou přemírou černé magie, ale nakonec to nebylo vůbec špatné, těším se na další.

vladkaopA8
13.02.2025 5 z 5

Moc pěkně napsané,pěkně se četla.Škoda,že dopadla tak smutně,ale byla jsem napnutá až do konce..

david6273
12.02.2025 audiokniha 3 z 5

Poutavý začátek knihy nás vtáhne do koloběhu událostí, které se daly do pohybu v kombinaci nešťastné lásky a černé magie. Prokletí, přenášející se z kolena na koleno vyplavou na povrch a zanechají nesmazatelné stopy. Špetka bylinkářství a čarodějnictví versus plané lidské touhy evokují svým stylem vypravování něco mezi "Žítkovskými bohyněmi" a Mornštajnovou. Solidní.

vanilka231
12.02.2025 5 z 5

Karin mě baví! Jednoznačně další perfektní kniha, od začátku do konce. Doporučuji a těším se na další.

Formicka93
11.02.2025 5 z 5

Další skvělý příběh od autorky. Kniha mě vtáhla a nepustila.

Martule44
11.02.2025 5 z 5

Knihy KKB čtu ráda. Touto mě však překvapila a musím uznat, že v jejím podání výborně napsané a zpracované. Pro někoho možná očekávaný a odhalitelný děj, ale jakým způsobem ho autorka zpracovala, mě skutečně nadchlo.
Jak odhalovala krůček po krůčku život hlavních postav, všechno to tajemno kolem...svíralo se mi víc a víc srdce.
A vzhledem k tomu, že jsou mi blízké bylinky, čaje i karty, prožívala jsem vše barvitě ve vlastních představách...
Teď myslím na začátek knihy...ale do jakého konce mě řádky povedou... jsem opravdu nečekala.
Za mě výborné čtení!

noni
09.02.2025 audiokniha 5 z 5

Čtenáři přede mnou už shrnuli o čem kniha vypráví.
Pro mě, je její obsah velmi blízký a porozumět mu, bylo tak snadné. Prožila jsem ho od začátku do konce.
Připomněl mi část sebe, kterou jsem v běhu všedního života zatlačila do pozadí.
Děkuji za něj .

Lily101
08.02.2025 5 z 5

Wow; tak zde autorka svou laťku vyhodila do nebeských výšin. Kniha je velmi poutavá a čtivá; už dlouho jsem nedostala do ruky (ano, velmi subjektivní a náhodný fakt; ale i knihy mnou dříve ověřených autorů vedly ke zklamání) knihu, která by mě tak úmorně nutila číst (možná je začarovaná v dobrém slova smyslu).

Možná by to chtělo trochu víc originálnější námět; ale já takový druh četby, kde se i něco dozvím (viz léčivé bylinky atd.) mohu! Kniha obsahuje hned několik moudrých vět, což ji dodává na popularitě. Autorka umí dobře popsat věci a do této knižní jednohubky vnesla i velmi zajímavou atmosféru chalupy na okraji civilizace. A i již poměrně neoriginální hlavní téma knihy dokázala zpracovat atraktivně a po svém tak, aby četba čtenářům něco přinesla.

#prvniprectenaknihavunoru2025

ErikaJ
06.02.2025

Za mě zatím nejlepší kniha této autorky.

Katka2382
06.02.2025 5 z 5

Moje první kniha od této autorky a hned taková bomba.
Četlo se to úplně samo.
Doporučuji.

Rejpalova-ségra
05.02.2025 4 z 5

S podobnými náměty se poslední dobou roztrhnul pytel! Knížka se mi četla výborně, ale ten konec mě trochu zklamal, trochu víc nečekanosti to chtělo...

mythos91
05.02.2025 5 z 5

Velmi čtivá kniha čtyř generací žen jedné rodové linie. Příběh proplétající se od 90.let až do současnosti (r. 2019). Hlavními postavami jsou dvojčata Debora a Táňa, které jsou jako den a noc. Tyto ženy pocházejí z bylinkářské rodiny. Každá se ale vydává svou vlastní cestou životem. Postupem času se rozplétají rodinná tajemství, proto není radno někoho unáhleně soudit, věci můžou být úplně jinak. Poutavý příběh s přívlastkem tajemna.