Říkali mu Terazky
Miloslav Švandrlík
Černí baroni série
Vyprávění navazuje na slavné Černé barony. Major Haluška řečený Terazky, jako civil rubající někde v lese dřevo, se setkává s bývalým vojínem Kefalínem, nyní již známým spisovatelem. Mezi někdejším nejvyšším pánem na Zelené hoře a "průserářem" jeho pétépácké jednotky nikdy nebylo otevřené nepřátelství a rádi spolu zajdou na pivo, zavzpomínat na staré časy. U šesti půllitrů znovu ožívají postavy a příběhy oné absurdní doby socialismu padesátých let.... celý text
Myslím, že Říkali mu Terazky nadchne spíš čtenáře, kteří četli Černé barony. Já je nečetla, četla jsem jen Pět sekyr poručíka Hamáčka, což mě bavilo víc. Říkali mu Terazky mi přijde jako dílo, které by mohlo po částech vycházet v časopise nebo v novinách. V dnešní době na blogu. Takhle jako kniha mi to připadalo hlavně jako snaha vyždímat ještě něco z Černých baronů.
Kvality prvních "černých baronů" už to pro mě nedosahuje, přesto je to fajn odpočinkové počtení.
Dobre som sa pobavil, irónia z každého smeru. Autor nešetril obyčajných vojakov, dôstojníkov ale ani civilov. Dvojnásobne ma pobavilo, že cestujúci vo vlaku, nechápali, prečo sa tak škerím pri čítaní...
ale jo, proč ne, absurdita bolševické blbosti je v některých pasážích až neuvěřitelně uvěřitelná:)
Nasmál jsem se u toho víc, než u samotných Černých baronů.
Vzhledem k tomu, že se při četbě knihy hodí znalost černých baronů, tak bych doporučoval přečíst si nejdříve ty.
Ačkoli již tato literatura ztratila onu dráždivou příchuť zakázaného ovoce, stále se jedná o velmi vtipné podobenství ze smutného období našich dějin. I když je to spíše už jen "nastavovaná kaše", stále vřele doporučuju.
Když to beru jako pokračování Černých baronů,tak to jde,ale jako samostatná kniha to je už horší.Bude to asi tím,že pokračování je napsané s tak dlouhým časovým odstupem.
Tohle mě bavilo víc než sekery poručíka Hamáčka. Jinak černé barony mám moc rád a tahle knížka je myslím hezky doplňuje
humor 20. století česká literatura 50. léta 20. století humoristické povídky socialismus humoresky humoristické romány 2. pol. 20. století česká kresbaAutorovy další knížky
2006 | Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 |
2009 | Draculův švagr |
1990 | Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky |
2004 | 100 nejlepších hororů |
1991 | Říkali mu Terazky |
Kniha doplňuje příběh černých baronů, ukazuje zelenou horu a osudy lampasáků před a po příchodu Kefalina, Voňavky, Cimlana dalších :)