Černý kocour a jiné hororové povídky
Edgar Allan Poe
V povídkách tohoto výběru se čtenář setkává s jinou, temnější realitou, rozum se střetává s nepravděpodobností a objevuje se nadpřirozeno. Poe je právem považován za průkopníka hororových příběhů, který svými texty ovlivnil generace spisovatelů a pro mnohé z čtenářů dodnes zůstává nepřekonaným. Originální ilustrace známého argentinského umělce Luise Scafatiho výjimečným způsobem dotvářejí atmosféru Poeových příběhů... Obsahuje povídky: • Černý kocour (The Black Cat) • Jáma a kyvadlo (The Pit and the Pendulum) • Předčasný pohřeb (The Premature Burial)... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2007 , B4U PublishingOriginální název:
El gato negro y otros relatos de terror, 1842
Konečně možnost přečíst tohoto autora. Nechce se až věřit, že to bylo psáno v tak dávných letech.
Klasika hororových povídek ,obohacena krásnými ilustracemi Luise Scafatiho ,které nabudí tu správnou atmosféru. Nejvíce se mí líbila povídka Černý kocour.
Taky jsme to povinně četli v angličtině. Zdá se mi, že překladatel to trochu zjemnil, neboť v angličtině mi to připadalo víc brutální.
Jedna z prvních hororových povídek, které jsem četla. Až na slabé vyjímky jsem si všechny moc žila, obzvlášť Masku Červené smrti, Černého kocoura a Muže, který se rozpadl.
Scafatiho ilustrace mě vážně uchvátily, převelice ráda jen tak otevřu tuto útlou knížečku a kochám se jimi. Co se povídek týče, nejvíce se mi rozhodně líbila Jáma a kyvadlo, měla bezkonkurenční "děsivou" atmosféru a četla se naprosto krásně. Povídka Černý kocour ve mně zanechala velice mrazivý pocit a také mě velmi zaujala. Naopak poslední povídka už mi přišla slabší a působila trochu "nezáživným" dojmem.
Čisté čtyři hvězdy :)
Nebýt Scafatiho ilustrací bych knihu hodnotila o hvězdu méně, ale když hodnotím celkový dojem, budiž. Povídka Černý kocour je parádní a zanechala ve mě pocit, že i milovníci zvířat se mohou rychle proměnit ve vrahy. Zbylé dvě povídky mě už tolik nebavily.
hodně dobrá kniha s povídkami, jen se nesmí číst moc v noci, aspoň já jsem to tak číst nemohla.
Povídka Černý kocour ve mě probudila opravdu nepříjemný pocit. Ale výborné jsou i ostatní povídky, například Jáma a kyvadlo bylo hodně povedené.
Skvělá atmosféra.
Černý kocour - první příběh, který jsem přečetla i v angličtině, i když čeština pro mě byla více srozumitelnější. Napětí, které v každém příběhu vzniká a narůstá je hmatatelné a opravdu až hororové.
Tři vrcholová díla od romantického velikána a mistra svého oboru. Co dodat? Snad jen, že ilustrace od Scafatiho velmi mile překvapily.
Můj milovaný strýček Poe a navíc v tak krásném vydání s tak dokonalými ilustracemi od Scafatiho..? To byla láska na první pohled. Obdivuju, jak Poe umí podmanit i vyděsit, a to přesto, že do temných končin lidské psychiky zabrouzdal jako jeden z prvních a neměl se tudíž kým inspirovat a od koho učit. Nejsou to "kýčovitě americké" horory typu kingovek (které osobně miluju a moc ;D), jejich kouzlo je trošku jinde.. x)
Jáma a kyvadlo je bezvadný. Ostatní taky fajn :) Ale zase taková fanynka Poa nejsem, na to, jak je slavný.
Tři nejznámější povídky s perfektníma ilustracema, které příběhům dodávají ještě na větší síle. Předčasný pohřeb pavažuji za Poeho povídkový vrchol.
Povídka Černý kocour a jiné jsou namluveny jako audiokniha Jirkou Kornem. Jeho sympatický chrčák a mistři zvukaři provedli práci na výbornou, a tak mi běhal mráz po zádech i za bílého dne, kdy jsem CD v hodině češtiny pouštěla spolužákům.
Ani se nezmiňuju o tom, že je brilantně napsána, styl Poea mi prostě sedí.
Tuto sbírku jsem přečetl během jednoho krátkého večera před spaním. Usínalo se mi normálně, ale stejně jsem nad povídkami musel přemýšlet, zvlášť nad povídkou Jáma a kyvadlo, kde člověk tápe v nejistotách a vyhýbá se nebezpečí, které může uděřit kdykoliv. Ve vytváření této hororové kulisy je Poe vskutku mistrem svého oboru.
Ta první povídka byla celkem překvapivě děsivá. Na čtení v nočních hodinách celkem slušný povídky.
Poe je kapitola sama o sobě, tudíž snad ani není potřeba komentáře. U mě vítězí povídka Černý kocour.
Část díla
2011 | Povídky |
2009 | Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky |
2013 | Černý kocour a jiné hororové povídky |
1964 | Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky |
Poe je prostě geniální, četlo se mi to lehce a místy jsem se opravdu dost bála.