Česká kuchařka
Juliana A. Fialová
Třetí vydání oblíbené kuchařky, která kromě osvědčených předpisů na nejrůznější druhy jídel přináší i rady pro vybavení kuchyně, nákup a uskladnění potravin a pro správné stolování, bylo doplněno o další recepty tradiční české kuchyně i kuchyní zahraničních a lékařským pojednáním o racionální výživě.
Přidat komentář
Při tom jak dávám palečky jsem si všiml, že hodně z uživatelů naší skvělé databáze má přečtenou "kuchařskou bibli od paní Fialové". Když jsem se "povinně-dobrovolně " ženil v roce 1971 ve svých dvaceti letech, věděli jsme s manželkou o vaření "Velký Kulový", stejně jako naši vrstevníci.V knize nejsou žádná složitá vysvětlování, ale praktické návody. Za celý život jsem pana Polreicha - a jemu podobné - nepotřeboval. Ještě jednou autorce děkuji. Zde je důkaz, že za vše, co vím, vděčím knihám!
Tak jsem se nedávno stěhoval. Bylo to peklo. A při tom všech shonu jsem měl věci přestěhované, ale ještě jsem bydlel ve starém bytě. Problém byl v tom, že jsem si zapomněl dát stranou náhradní knihu, než tu rozečtenou dočtu. Dočetl jsem „Svůj svět si musíme zasloužit“, a zjistil, že nemám doma nic ke čtení.
Ani harlequinku na záchodě :-).
V kuchyni jsem našel tuto kuchařku. Tedy našel, já ji tam mám již leta. A vařím podle ní. Tedy snažím se podle ní vařit. Ale naštěstí je jednoduše přehledná a výtvory, které podle ní spáchám jsou jedlé. Tedy, ještě žiju a tak jsou jedlé. No, a tak jsem se dal do obsáhlejšího rozboru. Co má člověk dělat, když je blbej a nemá co číst. Tak tedy gastronomie.
Malá ochutnávka:
Houbový guláš:
Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, česnek utřený se solí a koření. Papriky zbavíme semen a nakrájíme, rajčata krátce přidáme k houbám. Dusíme na mírném ohni bez podlévání asi ½ hodiny. Je-li třeba guláš zahustit, přidáme strouhaný chléb a krátce povaříme.
Přílohy: těstoviny, rýže nebo chléb.
Na konci kuchařky najdete nejen způsob stolování, seznam jídel, polévek a omáček, ale i tabulky energetických hodnot vhodných pro konzumaci. To, aby z vás nebyl anorektik ani Glorie (Madagaskar)
Jediným záporem by mohlo být uspořádání a zakládání jídel. Někdy potřebujete makat a připravovat, a paní Juliana A. Fialová vám napíše: Viz str: 00000. A listujte, když vaříte.
CITÁT: VEPŘOVÁ PEČENĚ PIKANTNÍ. Upravujeme jako telecí pečeni pikantní (viz str. 90)
Strašně mi to připomnělo jeden seriál, který jsem kdysi viděl (už si nepamatuji jméno). Hlavní hrdina chtěl manželce na večer připravit pošušňáníčko a tak si koupil ingredience a pustil si v televizi nějaký kuchařský pořad v přímém přenosu. Když už měl asi půlku hotovou, řekl moderátor pořadu: No a to je pro dnešek vše, naschledanou za týden......................
Mám ji po tátovi a je super. Včětně návodu na stolování, zařízení kuchyně (odpovídá 70 tým let)
Štítky knihy
Autorovy další knížky
1969 | Česká kuchařka |
1980 | Mezinárodní kuchařka |
1969 | Rychlé pokrmy |
1962 | Vaříme po práci rychle a dobře |
1980 | Kuchyně labužníka |
80%
Zděděná kuchařka. Klasická česká kuchyně. Doporučuji!