Cesta

Cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18/bmid_cesta-kG4-18.jpg 4 2929 2929

Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano? Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Road, 2006

ThomasRuhe
20.09.2017 4 z 5

Cesta není epický postapokalyptický román. McCarthy stvořil spíše komorní příběh otce se synem, kterak putují zpustošenou krajinou ve zničeném světě. Dovedným popisem vypravuje jejich každodenní útrapy v boji o přežití. Zcela v souladu s atmosférou, nedal McCarthy svým postavám jména, protože v takovém světě nemají jména žádný význam.
Zoufalství a beznaděj se zhmotňuje na každé stránce. Knihu mohu rozhodně doporučit k přečtení. 80%.

TipsyChipsy
20.09.2017 5 z 5

Autor stvořil nejhnusnější svět, jaký asi jde, ale přesto krásnou knihu plnou víry v přežití:
"Jdi dál, bude to dobrý".

Zachary
17.09.2017 2 z 5

Nemůžu si pomoct, i když byla kniha napsána čtivě, nechytla mě a konec mě vyloženě "dostal" jelikož víme přesně co se stane od začátku knihy. Chápu, že má tento konkrétní titul mít filozofický přesah, ale nějak jsem ho nenašel.

bekule
11.09.2017 5 z 5

Pro mě nejlepší postkatastrofická kniha

Oleg_Kabelac
11.09.2017 4 z 5

Bylo mi úplně trpně, když jsem si při četbě vkládal čipsu do papuly.

amorito
10.09.2017 5 z 5

K přečtení knížky jsem se odhodlávala docela dlouho. Jako první jsem viděla před lety v kině její filmové zpracování (mimochodem velmi vydařené) a i dnes mě při vzpomínce na něj jemně mrazí.

Nakonec jsem po knize sáhla tento víkend a nemohla se od ní odtrhnout. Příběh mi doslova "sevřel duši" a nepustil. Jakákoliv další slova jsou asi zbytečná. Každému bych doporučila, aby si ji přečetl - čtením strávíte jen pár chvil, v hlavě ale zůstane opravdu dlouho.

iatros
09.09.2017 4 z 5

Útlá knížka a úsporný styl psaní, co s vámi zamává víc než bichle o šesti stech stranách. Zničený svět, zničené životy, zničená lidskost, zničené naděje... a přes to přese všechno jdou po cestě dál, aby nesli světlo.

Sobolosh
04.09.2017 4 z 5

Naprostý zmar světa, přeživších je málo, zdroje ubývají. Takový tlak na morálku probouzí v lidech to nejhorší a přesto ještě zůstávají i ti dobří. Bezútěšná pouť s nejistým a nejasným cílem spěje k jednoznačnému konci, k nevyhnutelné katastrofě. A přesto přetrvá naděje. Po dočtení si kontrolujte, jak často odpovídáte: Tak jo.

BeyondHorizon
03.09.2017 5 z 5

Deprimující a velmi silný příběh. Po přečtení ve mě zůstala jakási prázdnota a něco k zamyšlení.

katallinka
30.08.2017 3 z 5

Strašně depresivní příběh ...

TXapek
25.08.2017 5 z 5

Prostřednictvím jednoduchého příběhu otce a syna přenesl autor na papír atmosféru absolutního zmaru. Pro ten neutěšený pocit, který četba knihy dokáže navodit, se vyplatí ji přečíst.

Michonne
24.08.2017 3 z 5

Už jsem v hlavě vymýšlela komentář v podobě rozhovoru ukončený frází "tak jo", ale pak jsem zalistovala a došlo mi, že by to bylo asi celkem klišé. Tak nic.

nikl
22.08.2017 5 z 5

Tato knížka mě dostala. Možná proto, že popsala jednu z mých nejděsivějších nočních můr: že to přesně takto jednou se zemí dopadne. Když už vás nechytí příběh otce a syna (mě teda chytl na 100 %), aspoň vás přinutí se zamyslet nad tím, jak se sami k té naší modré planetě chováme. Zajímavé čtení, místy sice děsná depka, ale jsem fakt ráda, že jsem se do knížky pustila.

embi
07.08.2017 5 z 5

... nedalo se přestat, musela jsem to dočíst. Hltala jsem každé slovo a ten konec.... Smutné, děsivé, ponuré a přesto krásné dílo.

Gabba99
06.08.2017 5 z 5

Knihu jsem četla před léty a kdykoliv na ni zavadím pohledem v knihovně,...mrazivo a určitý druh úžasu se stále vrací. Věděla jsem částečně do čeho jdu, že to není lehká kniha, ale že i přes strach z ní, obavy ze zklamání, dá tato kniha tolik, jsem nečekala.. Jedna z knih co má poselství a hlubší rovinu. Nemyslím že kniha patří mezi sci-fi, myslím, že nutí nebo by alespoň měla nutit k zamyšlení, v čem žijeme a nemusíme vždy žít...

ALadin1905
03.08.2017 5 z 5

[Čteno v originále.] Syrové vyprávění je mistrovským dílem jednoho z nejuznávanějších amerických autorů současnosti. Kolikrát vás pouze jedna věta, pár slov dokáží bodnout u srdce, nedokážete na konci svého čtení ani spočítat ...
Krásná beznaděj; smutná láska otce a syna ... ponuré, silné, s důležitým poselstvím.
Doporučuji i film s Aragornem :), který relativně věrně kopíruje obsah i formu díla.

Sandy007
30.07.2017 5 z 5

Naděje je pryč a zbyly jen slzy...

trynitrix
28.07.2017 4 z 5

Knihu jsem četla kvůli výzvě a asi jsem si i vybrala dobře bála jsem se toho žánru nebo spíš výběru jestli mě to bude bavit, ale svým způsobem se mi kniha líbila, i když kniha pořádně nemá začátek ani konec tak vypráví o cestě otce a syna po světě který zasáhla nějaká neznáma apokalypsa, tak to bylo velice zajímavé držela jsem jim celou dobu palečky a ten konec možná mi slzička ukápla :-D Doporučuji ;-)

schuplik
26.07.2017 3 z 5

Nebylo to nejhorší čtení, ale i tak jsem čekala mnohem víc. Celkově mám ráda příběhy o přežití, ale když se postavy v příběhu tak nějak plácají v tom, že prý chtějí žít ale zároveň už by rádi vlezli hrobníkovi na lopatu, tak mě to fakt nebaví. Ačkoliv uběhlo x dnů a oni ušli x kilometrů, tak se příběh nikam neposunul. Čekala jsem na nějaký překvapivý konec, nebo alespoň razantní konec, ale dočetla jsem a ani jednoho jsem se nedočkala. Mám dojem, že kniha nesla (nebo se o to snažilo) nějakou náboženskou myšlenku a symboliku, ale já to tam nějak neviděla a vlastně o to ani neměla zájem. Poznámky o Bohu mi spíš vadily. Přišlo mi to zbytečné a v myšlenkách člověka, co se snaží přežít, úplně nereálné.

Torgal
20.07.2017 4 z 5

Táto cesta nemá začiatok ani koniec, ale o nejaký dej tu vôbec nejde. Nikto sa nezaoberá príčinami tej hroznej apokalypsy, ktorá zo sveta urobila bezútešné miesto bez štipky života. Stredobodom je boj o ľudskú dušu, keď všade okolo sú beštie v ľudskej koži, snaha otca za každú cenu ochrániť svojho syna a beznádejné každodenné úsilie vybojovať ešte chvíľu času nažive. Temný, ťažký príbeh - nič pre slabé povahy. 8+/10