Chirurg
Petra Dvořáková
Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text
V pořadí už druhá kniha od Petry Dvořákové, kterou jsem právě dočetla. Líbil se mi námět a prostředí který autorka zvolila. Také je mi blízký styl jakým je kniha napsána.
Po knížce jsem sáhla na doporučení kamarádky, od autorky jsem četla poprvé.......... Oddychové čtení. Hl. hrdina Hynek mě bavil, psáno ze života. Ta mluva !!! NEJSOU JEN UHLAZENÍ DOKTOŘI Z KLINIK. Typický zástupce z řad lékařů středního věku, otrávený systémem..........Vím to, protože se ve zdravotnictví pohybuji. Líbily se mi jeho úvahy o lidských vztazích na pracovišti.... Až na ten závěr, čekala jsme nějak víc, Proto jen čtyři hvězdy.
Prostě zase úžasný čtení! !! Skvěle popsáno v komentu od Šánky a Trudoše, souhlasím s každým slovem. Paní Dvořáková je za mě prostě top!!!
Ano, pan chirurg se obcas choval jako kreten (hlavne k rodine), ale libil se mi jeho lekarsky pristup. Knizka se mi cetla dobre, dej nebyl pritazeny za vlasy a i tak byl zajimavy a svym zpusobem napinavy. Ja jsem spokojena.
za chyby se musi platit aneb když se Vám začne život sypat pod rukama ... jak s tím, a sam se sebou, naložit
Kniha se mi líbila. Byla moje první od autorky. Určitě si půjdu do knihovny vypůjčit další knihu.Příběh ubíhal svižně. Za mě doporučuji. Autorka velmi výstižně popsala lékařské prostředí.
První kniha od autorky a skutečně příjemné překvapení. Stránky při čtení ubíhaly, aniž jsem to pozorovala. Stále mě to nutilo pokračovat ve čtení. Hlavní postavu autorka vystihla tak precizně, že jsem MUDr. Grábla měla přímo před očima, což je o to obdivuhodnější, že se jedná o postavu mužskou .
Kniha se mi líbila, dobře se četla, děj běžel jako po másle. Ale trošku jsem nechápala myšlení a jednání hlavního hrdiny. Chvilku jsem mu fandila a chvílemi jsem ho chtěla proplesknout:-)
Chirurga jsem poslouchala jako audioknihu a moc se mi to líbilo. Strašně jsem tomu jelitu Hynkovi fandila. Dělal sice příšerné blbosti, kopance a selhával, ale přesto jsem byla celý čas na jeho straně. Jo pil, podváděl manželku... ale stejně moc se mi líbil jeho vztah k otci, a oddanost dětem, práci. Každopádně "výlet" do nemocničního prostředí je vážně věrohodný, člověk má skoro pocit, jako kdyby tam taky byl. Jeden soukromý pocit... já v té knize úplně cítím, že autorka měla osobní problém s anorexií.... to, na kolika stranách řešila přímo zhnusení tukem, tloušťkou a jídlem jako takovým, ve mně celkem vyvolávalo otázku, zda už sama má s anorexií a svým vztahem k jídlu všechno dořešeno. Každopádně kniha je můj "cup of tea" a vřele doporučuji
Milé překvapení od české autorky, která přesvědčivě mužskýma očima popsala peripetie života maloměstského doktora bojujícího s nástupem krize středního věku v životě, který je tak nějak trochu na levačku. Kniha se čte velmi dobře a to i přestože je vlastně velmi smutná a nevyvolává přehnaně optimistická očekávání. A možná právě o to je opravdovější.
Jednu hvězdu ubírám za klišé neschopných a intrikujících osob ve všech vedoucích funkcích, které (v tomto příběhu zcela zbytečně) opět pouze oslovuje naše národní švejkování.
Kniha, jejíž obálka se mi nelíbí... Chi chi chi, Rossumovi univerzální roboti, tíhová síla. Čtení mne nenadchlo, ani neurazilo. Ale - přečetla jsem na doporučení, jinak by mne ani nenapadlo vzít knížku do ruky, kvůli její zarážející obálce.
(SPOILER)
Před sebou neutečeš! aneb návod, jak trefit po hlavě rovnou a přímo do prdele.
Hynek Grábl, bývalý chirurg na elitní pražské klinice nyní slouží na chirurgii v příhraničí. Zde se ocitl po svém alkoholovém karambolu, který zanechal stany nejen na jeho profesním životě, ale zejména tom soukromém. Román o horské životní dráze, o tom, jak se Hynek snaží, o tom, že život je nahoru-dolu a někdy spíš dolů a ještě níž. Alkohol, dospívající děti, nespokojená manželka, úmrtí otce, milenka, průšvihy v práci,... Radost pohledet.
Skvělé zpracovaný román z lékařského prostředí, které bylo popsanot více než věrohodně. A skvělá četba, pokud potřebujete ujistit v tom, že někdo se má ještě (o malinko nebo o malinko víc) hůř než vy :-)
(SPOILER)
Jednohubka s blbým koncem.
Četlo se to samo, příběh mě bavil a mnohdy jsem z hlavního hrdiny (a nejen něj) byla vysloveně znechucená, ale to by ničemu nevadilo. Je mi jasné, že taková, a často horší, je realita spousty rodin. Ale co teda vadilo hrozně, a zkazilo mi to celkový dojem, byl konec. Nebudu spoilovat, ale rychlé useknutí s doslova pitomým, šťastným rozuzlením pro nezodpovědného doktora… Na víc než tři to není.
... vnitřní boj, krize středního věku, nevěra, sny a touhy, víra v lepší budoucnost .
Horskou dráhu nemám moc v lásce, protože je mi z ní špatně. Jak ty sešupy dolů, ale i ta cesta nahoru mi tlačí na žaludek a motá se mi z toho hlava. A tak je to i s naším životem. Chvíli jedete nahoru s pocitem, že už to bude dobré a že vesmír je na vás hodný, ale zdání klame. V tu chvíli přijde rychlý sešup, který vám nedá čas na rozmyšlenou. Stačí pár minut na to, aby se vše otočilo vzhůru nohama. Máte dvě možnosti. Buď to vzdát a stát se obětí nebo bojovat a doufat, že ta cesta brzo půjde nahoru. Nevzdávejte se!
*Chirurg od Petry Dvořákové*
Chirurg je muž ve středním věku,za sebou alkohol,vyhození z kliniky kvůli velkému průseru,který splácí a pracuje v krajské nemocnici.Je to psychologický román z pohledu chirurga.Kniha se četla moc pěkně,že nic nebylo černobílé,ale něco mi v té knize chybělo,větší rozuzlení,pointa... .
Vulgární, ukřivděný, namyšlený doktor. Nechce se mi věřit, že by nějaký doktor používal takový slovník. Nemohla jsem se ani soustředit na děj, jak mě jeho jazyk iritoval. Navíc celé šablonovité. Docela by se mi zamlouval román psaný očima jeho ženy. Určitě by nevyšla jako furie a stíhačka.
Vůbec se mi do ní nechtělo, protože Dědina mě nebavila a odložila jsem ji, ale nakonec jsem ji dala šanci a na začátku jsem si myslela, že to je obyčejná oddechovka na kterou zapomenu. Nicméně, mě tak vtáhla do děje, že jsem ji nemohla odložit ani na spaní a pořád četla. Hynek a jeho pohled na svět a život jako takový, mě neskutečně bavil, uvědomovala jsem si roli věčně "přinasrané" manželky a silně mě zasáhla pasáž s otcem, a celkově, to bylo výborné. Opravdu doporučuji.
Obdivuji paní autorku, že se dokázala vžít do role muže-vyprávěče. Příběh je natolik autentický, že s hrdinou knihy prožíváme jeho pocity jak při jeho náročné práci, tak i v soukromí, že se stává naším blízkým přítelem. A za to děkujeme autorce.
Audio :
První kniha od autorky a moc se mi líbila. I poslech byl super. Knihy z lékařského prostředí mám ráda a tahle určitě nezklamala. Zajímavý pohled do tohoto prostředí.