Chirurg

Chirurg
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534261/bmid_chirurg-65f1f8bb9273d.jpg 4 2961 2961

Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text

JmenujiSeZuzla
09.02.2024 3 z 5

Je to už dlouhá doba co jsem naposledy měla čas popadnout knížku a začíst se. Proto jsem chtěla sáhnout po něčem, co z recenzí nevypadá jako úplný přešlap.
Kniha určitě splnila moje očekávání. Ani jsem nevěřila, jak moc mě chytne. Snažím se dávat šanci českým autorům a musím říct, že Petra Dvořáková jako autorka určitě nezklamala. Celý příběh má spád, je čtivý a vy prostě chcete vědět, co bude dál. Na stranu druhou je to takové ''dovolenkové'' čtení - nenáročné.
V knize mi však chyběla nějaká hlubší myšlenka. Jistě - téma alkoholismu a problémů nejen z lékařského prostředí, ale i rodinného života je fajn, ale není to něco, co je prostě velmi běžná součást společnosti a my ji jen nevnímáme tak zblízka? Zdálo se mi, jakoby autorka jen plula po povrchu problému. Nebo že by to byl její záměr?
I od konce jsem čekala nějaké zajímavější rozuzlení. Na druhou stranu, je to stále kniha ze života. A pojďme si říct narovinu, že život není mnohdy zdaleka tak vzrušující, jak je v knihách prezentován.
Knihu jsem si každopádně užila a to nejen z důvodu, že se sama v lékařském prostředí pohybuji, ale čistě z faktu, že je kniha opravdu skvěle napsaná. Jestli se se k ní někdy vrátím, lze jen těžko říct. Každopádně za přečtení určitě stojí.

pif69
04.02.2024 4 z 5

Taková modernější páralovka . Dobře vystavěný příběh , reálie vycházející patrně z osobních zkušeností autorky . Příjemné čtení .

Barbievitko
31.01.2024 4 z 5

Skvěle podáno. Konec ani černý ani bílý, jen REÁLNĚ černobílý.
Doporučuju.

ferdada
23.01.2024 5 z 5

Myslím, že dobrá kniha. Líbila, ale to je takové alibistické vyjádření, nenudila, těšila jsem se na další čtení - vývoj příběhu. Prima.

Kopretinka784
15.01.2024 4 z 5

Knihy z lékařského prostředí si nevybírám, tato byla výjimka. Zajímalo mě s jakým problémem se hrdina bude potýkat a jak si s ním poradí. V optimistický závěr jsem po přečtení několika autorčiných knih moc nedoufala. Přiznávám se, že jsem doslova hltala stránky, abych se dozvěděla, jak dané situace pan doktor ustojí. Něco jsem čekala . Závěr jsem očekávala horší. I když jak v čem.

mekkejla
08.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době knížka, která mě chytla a nepustila. Hynek byl vlastně dost hajzl, ale i tak jsem ho tak trochu chápala a fandila mu. I když byl schopný podvádět ženu a celkově nebyl bůh ví jaký charakter, tak to byl určitě skvělý doktor se svědomím. Jeho vztah s tátou a pak jeho odchod mě dost chytil za srdce. Lékařské prostředí bylo skvěle vykresleno, takhle nějak to v těch našich špitálech asi fakt funguje. No zkrátka opět další skvělá Dvořáková.

Petrasim
01.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Knihy paní Dvořákové jsou hodně drsné, ale skvěle se čtou. Už se těším na další její knihu.

booklover_mili
16.12.2023 5 z 5

Petra Dvořáková prostě psát umí. Dokazuje to s každou další knihou. K této jsem se dostala až po přečtení Vran, Zahrady a Pláňat.

Jsem ráda, že tady máme autorku, která jako většina českých autorů nepíše na téma komunimus nebo obě světové války. Navíc téma z lékařského prostředí, které je pro mě dost neznámé - asi jsem sama ještě nic z tohoto prostředí nečetla, takže jsem byla ráda za tuhle změnu.

Kniha mě bavila a chytla. Přečteno za dva dny a nemohu jinak než opět plný počet. Hlavní postava padá z problémů do problémů. Jeho žena je dost děsná semetrika - s tou bych žít nechtěla. Doma je dusno, že i děti tam nechtějí trávit čas. Hynek radši tráví čas v práci či u své milenky....Vše se pak točí o doktorově minulosti s alkoholem a co s ním alkohol dělá v přítomnosti po sedmi střízlivých let. Hynek jako hlavní postava je dost nesympatický, ale snaží se nějakým způsobem. Jsou chvíle kdy to zas vzdává a padá dolů....

Skvělé téma, skvělá kniha, skvělá autorka!

Monika1717
15.12.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. KOlik lidí pije a nikdy bychom to do nich neřekli. Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán, v této knize to platí dvojnásob. Od autorky jsem přečetla Vrány a Zahradu, moc se mi knihy líbily. Hynek mi moc sympatický nebyl, byl nepoučitelný a nebylo mu asi rady ani pomoci. Rozhodně bych se s ním na operačním sále potkat nechtěla.

Clea3112
10.12.2023 3 z 5

AUDIOKNIHA: Sonda do života jednoho muže, na kterého doléhá krize středního věku a moc se s ní neumí poprat. Partnerské a rodinné vztahy, problémy na pracovišti, na maloměstě a hlavně vztah se sebou samým řešený lahví tvrdého alkoholu. Knihou se line spousta negativních emocí a toxicita vzájemných rodinných vztahů je tak silná, že si člověk říká, jak je smutné, že někdo inteligentní a vzdělaný "musí" žít život, jaký vlastně nechce. Interpratace v podání Pavla Batěka velmi povedená.

terkezka
04.12.2023 5 z 5

Výborné, čtivé, četlo se jedním dechem :)

čtenářka76
29.11.2023 5 z 5

Moje první kniha Petry Dvořákové a mile mě překvapila. Knihu jsem přečetla za dva dny a musím napsat, že mi byl Hynek sympatický. Sice jsem s ním v některých chvílí nesouhlasila a někdy si říkala, ne... snad nezačne znovu pít, ale nevím se honí hlavou léčenému alkoholikovi, který se ocitne v takové situaci. Za mě 5*.
Těším se na další knihy.

ka.dudk
25.11.2023 5 z 5

Jsem opravdu ráda, že jsem našla další skvělou českou spisovatelku. Díky ní a jim podobným přicházím na chuť české literatuře. Těším se na další setkání s jejíma knihama. Příběh psaný tak nějak ze života a i mimo jiné (lékařské prostředí)o každodenních starostech

Toňula
24.11.2023 4 z 5

Čtivý příběh podává mužský pohled na život lékaře na malém městě, na jeho osobní souboje s lidskou omezeností, s pokrytectvím, ale hlavně se sebou samým a svou závislostí na alkoholu.

luciella10
19.11.2023 3 z 5

Kniha byla čtivá, ale upřímně, s žádnou z postav jsem nedokázala nijak soucítit, snad jen s rodiči hlavní postavy. Jinak byly postavy vlastně všechny extra sobecké a bezohledné. Zatím je pro mě nejlepší knihou Petry Dvořákové Dědina.

Bakana
09.11.2023 3 z 5

Na tomhle pánovi mi bylo sympatické jen to, že nebral úplatky. Jinak to byl negativistický sebedestruktivní blb, který v duchu každého kritizoval a přitom měl na hlavě tunu másla. A to jak se k sobě chovali s manželkou, jak na sebe neustále bez příčiny vyštěkávali, nemá slov.
Jenže stejně mi v knížce chyběl nějaký hlubší psychologický vhled. Podrobněji jsme se dostali jen k hlavní postavě a pokud k ní autorka chtěla vzbudit nějaké sympatie, tak se jí to asi moc nepovedlo. Jinak všichni působili jako statisti.

mončičák42
08.11.2023 5 z 5

Sto lidí, sto chutí....mně byl navzdory sebedestrukci hlavní hrdina sympatický, navzdory vážným neveselým tématům mě příběh bavil a někdy i pobavil, a to díky reálné interpretaci autorky. Všechny postavy byly velmi dobře popsány a uchopeny, vše "sedělo" a "zapadalo". Hynkovi jsem moc fandila, a jak nemám ráda otevřené konce, tak tento zčásti uzavřený a zčásti otevřený mi vůbec nevadil, naopak, lepší snad ani vymyslet nešel. Moje první setkání s autorkou hodnotím na výbornou a věřím, že se v budoucnu opět setkáme.

Rade
08.11.2023 4 z 5

Vlastně je to hodně nepříjemný čtení. O chlápkovi, který si - jeho slovy - pos*al život a dělá vše pro to, aby si ho ničil dál a dál, a nejen sobě, ale všem okolo, a to velmi úspěšně. Nejvíc mě zlobily jeho výchovné metody, dost síla...
Ale tenhle nesympatický, cynický, přisprostlý chlápek, co má ale kupodivu moc šikovný chirurgický ruce, snad v sobě nakonec něco vykřeše, možná se díky okolnostem vzchopí, možná se i zachová správně... a nebo ne?
Pro mě minimálně jedna hvězda navíc za autentičnost, věcnost, věrohodnost, a za velmi syrově a předpokládám opravdově vylíčené nemocniční prostředí, i s tím cynickým a doufejme jen zdánlivě lhostejným přístupem k "pacošům".
Je to již moje čtvrtá knížka od autorky; věrohodnost a uvěřitelnost lidských osudů v jejích knihách je pro mě velké pozitivum.

hanča34
04.11.2023 4 z 5

Čtivé, zhltla jsem ji za 2 dny. Petra Dvořáková je pro mně objev. Zkusím další knihu.

Ratatka
22.10.2023 5 z 5

Přečetla jsem ji po Zahradě a Vránách a opět jsem byla nadšená. Autorka píše s takovou lehkostí, dokáže mě naprosto vtáhnout do děje i prostředí. Líbí se mi psychologie postav. Ačkoli zde někomu vadila hlavní postava lékaře, pro mě byl i navzdory někdy i vážným excesům spíš vzbuzující lítost.