Chlapec v pruhovaném pyžamu

Chlapec v pruhovaném pyžamu
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516124/bmid_chlapec-v-pruhovanem-pyzamu-NL7-516124.jpg 4 1988 1988

Devítiletý německý chlapec Bruno neví nic o konečném řešení židovské otázky, ani o koncentrácích. Neví nic o strašlivém utrpení, které jeho národ uvalil na miliony Evropanů. Ví jenom to, že byl odtržen od svého šťastného domova v Berlíně a převezen do odporného domu uprostřed oplocené pustiny, kde se nemůže ani zabavit, ani si najít přátele. Až se jednoho dne setká se stejně starým chlapcem Šmuelem, který žije podobně vykořeněný život, jenže na druhé straně vysokého plotu. I on, jako ostatní, nosí pruhované pyžamo. Bruno je zvídavý a přátelství se Šmuelem mu dá příležitost zjistit, co se to za tím plotem vlastně děje. Proto si i on oblékne pruhované pyžamo a protáhne se dovnitř, netuše, že jeho nevinná zvědavost ho dovede k odhalení strašlivé pravdy. Mladistvý čtenář prožívá s Brunem krok za krokem zmatek dítěte náhle přesazeného z pohodlného života ve městě do pusté krajiny utrpení a neštěstí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (CZ)

The Boy in the Striped Pyjamas, 2006

tatereza
19.02.2025 3.5 z 5

trošku jsem se minula záměrem, protože v průběhu četby mi došlo, že tato kniha asi není určená pro dospěláky, nýbrž pro mládež. tím pádem je velmi zjednodušená a jsou tam za mě trošku nereálné věci, které ale mají vzbudit zájem asi spíše mladšího publika. nicméně velmi čtivý, silný příběh...

evasmem
10.02.2025 4 z 5

Přes poměrně častou kritiku, že kniha je historicky nepřesná, že by se Bruno takto se Šmuelem nikdy nemohl skamarádit, protože Šmuel by neměl čas celý den vysedávat u plotu a tak dále, bych knihu ohodnotila velmi kladně. Jako středobod celého příběhu si autor zvolil dětského hrdinu, na začátku ještě zcela neposkvrněného rasovými ideály, přestože měl tatínka vysoce postaveného nacistu. A právě na dětském hrdinovi můžeme krásně vidět, že je člověk svou náturou mírumilovné stvoření, jehož předsudky a nenávist vůči jiným skupinám obyvatelstva nepochází z něho samého, nýbrž se v něm tvoří vlivem prostředí, ve kterém vyrůstá, a vlivem lidí, kteří ho obklopují.

Chlapec v pruhovaném pyžamu je jediný film, u kterého si pamatuji, že jsem brečela. A slz bylo opravdu hodně.

Karolína18
05.02.2025 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, ale musím konstatovat, že malý Bruno byl místy trochu otravný, ve filmovém provedení mi byl sympatičtější, lépe jsem jej chápala. V knize mi také trochu scházel prostor pro přemýšlení, jaké pohnutky vedly jednotlivé postavy k jejich chování, to bych řekla, že film poskytuje více. Musím velmi ocenit, jazyk, kterým je kniha psána, opravdu jsem měla pocit, že čtu výpověď malého chlapce. Jsem ale ráda, že jsem nejdříve četla knihu a pak až viděla film, protože jsem mohla porovnávat rozdíly ve zpracování, ty nebyly nijak velké, ale především v závěru se obě verze trochu rozcházely – film prozrazuje víc.

Katy003
04.02.2025 4.5 z 5

Kniha s neočekávaným koncem. Pěkné, dobře se četla, pohled na koncentrační tábory a 2. světovou válku zase z jiného pohledu.

monushka
01.02.2025 5 z 5

Před několika lety jsem viděla film, který ve mně vyvolal silné emoce. Tento týden jsem si pořídila autorovy čtyři knihy, které mi od něj ještě v knihovně chyběly a začala jsem rovnou číst Chlapce v pruhovaném pyžamu.

Dětská nevědomost, nevinnost, naděje v brzký návrat do původního domova. Hodně emotivní! I když jsem věděla závěr knihy, četla jsem skoro se zadrženým dechem a tekly mi slzy.

Mám doma i pokračování, tak jsem na něj velmi zvědavá.

Nestává se často, aby se mi film líbil stejně jako kniha, ale v případě Chlapce v pruhovaném pyžamu to tak je.

m2056
28.01.2025 4 z 5

Kniha je čtivá nabízí příběh chlapce jak to vidí svýma očima. Necelá první polovina je slabší ale pak kniha nebere dobrý tempo škoda že jedna pasáž je smutná ale u téhle knihy to i tak čekáte jinak příběh je krátký není zbytečně natažen.

Paja12
24.01.2025 audiokniha 4 z 5

To je poprvé kdy musím říct, že film je lepší než kniha. Když znáte film, prostě čtete a víte jak to celé dopadne..... což o to....jenomže žádný kudrlinky, žádná přidaná hodnota se v knize nedostavuje..... naopak mě do poloviny německý chlapec neskutečně prudil. Druhá půle mnohem záživnější. Ale námět hodnotím jako velice silný.

katma
02.01.2025 5 z 5

Četla jsem knihu, viděla jsem film a obě zpracování mají své kouzlo. Mohu oboje doporučit. Kniha se četla příjemně a svižně.

Teddy2023
26.12.2024 3 z 5

Velice smutný příběh - v budoucnu sáhnu i po dvojce

Magie233
25.12.2024 5 z 5

Silný a smutný příběh, který zanechal ve mě hlubokou stopu. Určitě si přečtu druhý díl.

DeKo1996
23.12.2024 5 z 5

Neuvěřitelně silný příběh.

Christeene
12.11.2024 5 z 5

Hodne dobry pribeh. Ano, misty to neni kdovi jaka hloubka, ale je to z pohledu devitileteho chlapce. Konec je velmi silny. Doporucuji. Opravdu to pekne graduje a zaver se proste musi precist.

Sůvazknihovny
23.10.2024 5 z 5

Chtěla jsem si přečíst knihu, kterou mají děti jako "dobrovolnou četbu" na ZŠ. O koncentračních táborech jsem přečetla dost knížek - pro dospělé. Toto je však dobře napsaný příběh "z druhé strany barikády" pohledem malého kluka. Film jsem neviděla, takže závěr knihy byl pro mne velice překvapivý a nedal mi usnout.

cabalenka
05.10.2024 5 z 5

Přečteno na jeden nádech. Konfrontace dětské nevinnosti a čirého zla ve své nejhorší podobě je vždy silná - a perspektiva dítěte ještě silnější. Roztomilé zkomoleniny Fíra a Oušic, vlastně úplně obyčejné (i když ve skutečnosti zcela neobyčejné) dětské přátelství oddělené ostnatým drátem ("škoda, že jsme si spolu nemohli nikdy hrát"), všední trable 9letého kluka ("buď rád, že nemáš sestru") postavené tváří v tvář hrůzám "tam za plotem", to všechno ve mně bude doznívat ještě hodně dlouho.
Ihned se vrhám na pokračování!

Lia1423
15.08.2024 5 z 5

Obdivuji autora za to, že napsal knihu o takovém tématu a ještě popsaný očima devítiletého chlapce. Bruno se choval na svůj věk, kniha se četla rychle a já nemůžu najít jedinou nedokonalost, kterou bych tu mohla zmínit.

capar
20.07.2024 4 z 5

Zajímavé vidět toto téma očima chlapce, který žije na druhé straně plotu...a konec? No, to bylo rychlé..jsem jen zalapala po dechu a bylo...

Sauron
19.07.2024 5 z 5

Přes tuto knihu, která zaujme skvělým čtivým zpracováním, jedinečnou perspektivou, smutným a překvapivým koncem, mě ještě víc zasáhl chlapec na vrcholu hory, kterého velice doporučuji všem, zvláště lidem mé generace.

Fiso
14.07.2024 5 z 5

Neuvěřitelné.
Hořkosladký příběh odehrávající se na strašném místě, ve strašné době. Nevinná perspektiva, ze které je vyprávěn a její použití je neskutečně originální a povedené. Zatímco Bruno absolutně netuší, co se děje, čtenáři je to jasné a to knize dodává něco jedinečného, stejnou měrou hezkého i smutného. Milá dětská naivita.

zirafinec
22.06.2024 5 z 5

Wow. Pohled devítiletého kluka tomu příběhu dodává hloubku a je to jenom hrůza...

Asta2
10.06.2024 3 z 5

Strašné.
Ne kniha, ale doba. Vlastně ať jste byli, kým jste chtěli, ovlivnilo vás to. I když jste byli třeba komandant.
První jsem viděla film, který mě hodně zasáhl. Takže když jsem četla knihu, snažila jsem si moc nevytvořit vztah k Brunovi nebo Šmuelovi. Šlo to hodně těžko.
Autor má talent, kniha povedená.