Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle
Timothy David Spector
Je soľ naozaj taká škodlivá, ako sa o nej tvrdí? Sú ryby zdravé? A čo káva, červené mäso či nasýtené tuky? Môžu sa tehotné ženy spoľahnúť na rady svojho gynekológa o tom, čo majú jesť? Má bezlepková strava vôbec nejaké výhody? Čo vlastne vedia lekári o výžive? Audiokniha Čo naozaj jeme? spochybňuje všetky stravovacie návyky, vládne opatrenia, zázračné riešenia či nálepky, ktorými sa označujú niektoré údajne škodlivé potraviny, a nabáda nás, aby sme razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2024 , PublixingOriginální název:
Spoon-Fed: Why Almost Everything Weve Been Told About Food is Wrong, 2020
Interpreti: Mário Zeumer
více info...
Přidat komentář
Jídlo je komplexní a někdy dost těžká problematika. Souhlasím s autorem, že každý člověk je individuální a není lehké určit, co je pro nás dobré a co nikoli. Nějaké jídlo může být zdravé pro jednoho jedince, ale druhému může škodit. Autor se snaží vyvracet některé mýty, ovšem některé pasáže jsem četl s trochu povytaženým obočím.
Nemyslím si, že za všechno můžou pouze obchodní lobby, například v případě prospěšnosti omega 3 tuků. A apel na snížení konzumace ryb mi přijde už vyloženě úsměvný. Za mě pěkná kniha k rozšíření obzorů, ale úplně dogmaticky bych se jí nedržel.
Důležitá kniha, která určitě mnoha lidem pomůže lépe se orientovat v oblasti výživy a nepodlehnout aktuálním trendům, které nejsou nijak podložené a často mohou spíše uškodit. Ale může toho také hodně předat i lidem, jako jsem třeba já, tedy těm, co se o výživu nijak zvlášť nezajímají a prostě jedí to, co mají rádi, a co jim dělá dobře.
A autor mě vlastně jen utvrdil v tom, že nemá smysl se ohledně jídla příliš stresovat. Jíst od všeho trochu, nepodléhat reklamě a lákavým etiketám, vyhýbat se ultrazpracovaným potravinám ve větším množství. To je to hlavní, co jsem si z téhle knihy odnesla.
Víc jak 10 let se o výživu a zdraví zajímám a prošla jsem všemi těmi marketingovými masážemi všeho druhu. Chápu vědecká vysvětlení, studie atd., ale věci nejsou černobílé.
Autor se opírá o nejnovější studie a vysvětluje mýty ohledně veganství, ryb, lepku, soli, vitaminových doplňků, alergií a jiné. A ve většině s ním souhlasím, jen často říká A ale neřekne už to skryté pozadí B, bez kterého jsou informace neúplné a můžou vyznít jinak. Není to tak jednoduché, opravdu nám všem plošně v dnešní době nestačí 15 minut na sluníčku a jezení mléčných výrobků a vajec pro dostatečný příjem vitaminu D. Kdysi, za našich babiček, možná, ale v době, kdy klecové kuře nevidělo slunce, nemůže mít dostatek vitaminu D ve vajíčku a to už autor nezmiňuje.
Nebudu lhát, občas mě to “nedovysvětlení celé problematiky lehce iritovalo, protože ano, autor má pravdu, opravdu to studie nepotvrzují/potvrzují, ale nejde to brát takto plošně pro všechny. Čekala jsem trochu větší zasazení do kontextu. Chyběly mi odpovědi na několik logických otázek. Navíc nalijme si čistého vína - kdo studii platí, ten má pravdu. Neberme proto věci dogmaticky a používejme selský rozum.
Kniha je zajímavá a dobře se čte, určitě se dozvíte mnoho důležitých informací například ohledně etiket, soli, lepku. Jen vždycky myslete na to, že tak jednoduché to není.
Souhlasím s tím, že kniha obsahuje opravdu mnoho informací ovšem není nejak složitá na porozumění. Odkrývá potravinové mýty a různá tvrzení které jsou v knize podloženy.
Myslím že na této knize je důležité uvědomit si jedno. Každé tělo je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Myslím že informace se velice hodí pokud chce člověk předejít stereotypům a alespoň trochu být informován o tom co kupuje a jak se stravuje. Zároveň se mi ale na knize lidi že nikomu nenutí názor jen podkládá myšlenku jste to, co jíte.
Pokud jste se někdy zajímali o to, jak byste měli jíst, aby to bylo pro vaše tělo nejlepší, určitě jste narazili na spoustu protichůdných doporučení.
Jednomu by se z toho zamotala hlava
Mýty na talíři jsou skvělou knihou pro všechny, kteří se v doporučeních ztrácejí.
Autor rozebírá jeden mýtus za druhým a snaží se dobrat toho, kde je pravda a proč daný mýtus vůbec vznikl. Vše je podloženo odkazy na data, studie, metaanalýzy, ale je to sepsáno velice přístupně a srozumitelně pro každého.
Pokud se o výživu zajímáte, opravdu dlouho, asi se nic úplně převratného nedozvíte, ale je fajn mít to hezky pospolu na jednom místě a podloženo daty.
Autor navíc přidává spoustu kontextu ohledně lobbingu potravinářského průmyslu a také ohledně dopadů výživy na životní prostředí - tyto informace pro mě osobně byly asi nejvíc nové a nejzajímavější.
Jako základní stavební kámen pro informace o výživě se tahle kniha určitě hodí do každé domácnosti.
Tahle kniha je trošku jinak koncipovaná než jsem čekala, ale i přesto mě mile překvapila. Je to jedna z těch knih, které zase ukáže jiný pohled na jídlo a manipulace s ním spojené (třeba zjistíte, že všechny zpracované potraviny nejsou zlo a někdy se jedná dokonce o lepší volbu). Témata jsou zpracována převážně z hlediska vlivu na zdraví, ale to se dalo očekávat, když autor má vystudovanou medicínu. Takže velmi zajímavý vhled pod pokličku světa stravování, moc pěkně o tom čte, jen počítejte, že občas je informací mnoho. Musela jsem si po pár kapitolách dávat pauzy.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
2023 | Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda |
2024 | Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní |
Je to zvláštní. Knih tohoto typu mám přečteno hned několik. Lepších i horších. Populárnějších i banálnějších. No v této mě autor vysloveně sedl a i když to nejsou žádné závratné novinky (mimo ty, co se o téma biologie, medicíny a výživy nezajímají), tak jejich podání a autorův nadhled a nevtíravost ve mě zanechaly opravdu dojem. Takto si představuji knížku od autora, který prezentuje svou práci a své úvahy a sám si uvědomuje, jak v minulosti dělal chyby.
Samozřejmě oprávněně mohou někteří čtenáři namítat, že se jedná o zjednodušení a problém je složitější. Autor však s tímto pracuje. Poukazuje jak na nedokonalost studií, tak na výrazné individuální rozdíly každého z nás, které mohou být v některých případech až ve stovkách procent.
Nakonec neexistuje žádná universální rada, jak se co nejlépe stravovat. Málokdo z nás má tu možnost si z toho nepřeberného množství potravin vybrat tu pro něj nejoptimálnější. Tato knížka je však skvělou motivací k zamyšlení a může posloužit jako podnět k tomu vynaložit energii a svůj jídelníček vylepšit. A to je celkem fajn.