Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle přehled
Timothy David Spector
Je soľ naozaj taká škodlivá, ako sa o nej tvrdí? Sú ryby zdravé? A čo káva, červené mäso či nasýtené tuky? Môžu sa tehotné ženy spoľahnúť na rady svojho gynekológa o tom, čo majú jesť? Má bezlepková strava vôbec nejaké výhody? Čo vlastne vedia lekári o výžive? Audiokniha Čo naozaj jeme? spochybňuje všetky stravovacie návyky, vládne opatrenia, zázračné riešenia či nálepky, ktorými sa označujú niektoré údajne škodlivé potraviny, a nabáda nás, aby sme razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2024 , PublixingOriginální název:
Spoon-Fed: Why Almost Everything Weve Been Told About Food is Wrong, 2020
Interpreti: Mário Zeumer
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (9)
Je to zvláštní. Knih tohoto typu mám přečteno hned několik. Lepších i horších. Populárnějších i banálnějších. No v této mě autor vysloveně sedl a i když to nejsou žádné závratné novinky (mimo ty, co se o téma biologie, medicíny a výživy nezajímají), tak jejich podání a autorův nadhled a nevtíravost ve mě zanechaly opravdu dojem. Takto si představuji knížku od autora, který prezentuje svou práci a své úvahy a sám si uvědomuje, jak v minulosti dělal chyby.
Samozřejmě oprávněně mohou někteří čtenáři namítat, že se jedná o zjednodušení a problém je složitější. Autor však s tímto pracuje. Poukazuje jak na nedokonalost studií, tak na výrazné individuální rozdíly každého z nás, které mohou být v některých případech až ve stovkách procent.
Nakonec neexistuje žádná universální rada, jak se co nejlépe stravovat. Málokdo z nás má tu možnost si z toho nepřeberného množství potravin vybrat tu pro něj nejoptimálnější. Tato knížka je však skvělou motivací k zamyšlení a může posloužit jako podnět k tomu vynaložit energii a svůj jídelníček vylepšit. A to je celkem fajn.
Jídlo je komplexní a někdy dost těžká problematika. Souhlasím s autorem, že každý člověk je individuální a není lehké určit, co je pro nás dobré a co nikoli. Nějaké jídlo může být zdravé pro jednoho jedince, ale druhému může škodit. Autor se snaží vyvracet některé mýty, ovšem některé pasáže jsem četl s trochu povytaženým obočím.
Nemyslím si, že za všechno můžou pouze obchodní lobby, například v případě prospěšnosti omega 3 tuků. A apel na snížení konzumace ryb mi přijde už vyloženě úsměvný. Za mě pěkná kniha k rozšíření obzorů, ale úplně dogmaticky bych se jí nedržel.
Související novinky (1)
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle v seznamech
v Právě čtených | 1x |
v Přečtených | 31x |
ve Čtenářské výzvě | 3x |
v Mé knihovně | 10x |
v Chystám se číst | 63x |
v Chci si koupit | 20x |
v dalších seznamech | 1x |
Štítky knihy
jídlo a pitíAutorovy další knížky
2023 | Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda |
2024 | Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní |
Něco bylo zajímavé, něco se mi úplně nezdálo k uvěření. Rozhodně mě to přimělo k zamyšlení nad mírou vlivu potravinářské lobby.