Čtvrtá opice

Čtvrtá opice
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546600/bmid_ctvrta-opice.jpg 5 1640 1640

Sam Porter série

1. díl >

Je perfekcionista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín

The Fourth Monkey, 2017

Sejna1955
27.05.2021 5 z 5

Špičková knížka i zápletka. Ale stalo se takovou módou, že pachatelem bývá někdo od policajtů nebo někdo, kdo se motá okolo případů.

Danago
18.05.2021 5 z 5

Jak se i dobře míněná Pravidla dají využít do opačného extrému - to bylo pro mě originální.

Autor určitě hraje hodně na to, že čtenáře šokuje, což se hlavně díky Deníku určitě povedlo, byl na mě opravdu hodně silná káva.
Deníkové záznamy jsou čtenářům velice dobře nadávkované . Ač jsou dost brutální tak je číst chcete....
Co se týká vyšetřování jde rychle a logicky. Líbilo se mi jak vyšetřovatelé rozplétají jednotlivé indicie. Tým navzájem spolupracuje, což je mi sympatičtější než, když je v knize jen jediný chytrý vyšetřovatel.
Občas je kniha odlehčena drobným vtípkem, což já dokážu ocenit.
Poměrně krátké kapitoly, také přidávají knize na spádu a čtivosti.
Linka s Emory byla na mě také hodně drastická, ale na tom asi tato série stojí.

Pouhé dva dny na tolik vyšetřování mi připadají příliš málo, pochybuji, že by se vše, co vyšetřování obsahuje dalo stihnou za tak krátkou dobu. Ale tlačil je čas, proto to autor musel takto napsat. Ale toto dost narušuje věrohodnost, ale no... je to kniha odpustíme jí to.

Konec je celkem překombinovaný a je potřeba hned další díl kniha není úplně dokončená a příběh není vedlejší, ale hlavní. Takže rozhodně je nutné číst knihy po sobě a pamatovat si.

Audio kniha je načtená dokonale a zapůsobila na mě ještě víc.
Další díl už mám nachystaný.

Dopi70
15.05.2021 5 z 5

Hodnotím po přečtení celé trilogie. Čtvrtá opice je skvělý thriller, děj má spád, napínavost, a příběh je ukončen. Pátá oběť sice navazuje, ale je to spíše předehra pro Šesté dítě, přibývá hodně postav, závěr zůstává otevřený a kniha přináší víc otázek než odpovědí, proto je nutné přečíst i třetí díl, kde vše vyvrcholí. Nejlépe hodnotím Čtvrtou opici, která obstojí i jako samostatná kniha, ale odtrhnout jsem se nemohl ani od dalších dílů. Udělal jsem dobře, že jsem s čtením čekal až budu mít všechny díly pohromadě, a doporučuji to i dalším čtenářům, protože ve velkém počtu postav a spletitém ději je snadné ztratit přehled, pokud nemá člověk vše v čerstvé paměti.

Allla9
14.05.2021 5 z 5

Těžko se dají vyjádřit pocity při tak brutálním a do detailů popsaném ději. Ale i s těmito situacemi se vyšetřovatelé setkávají.

Grohlinka
11.05.2021 3 z 5

Nebyla to úplně láska na první zatčení, ale kniha výborná. Od deníku vraha jsem se nemohla odtrhnout. Malinko mi nesedl Sam Porter, nicméně jsem zvědavá, jak se bude on a hlavně "Opičí vrah" vyvíjet dál v dalších dílech. Pro milovníky žánru nezbytnost.

micha-ella
07.05.2021 1 z 5

To jsem vzdala. Hnus.

Jenny055
02.05.2021 4 z 5

Musím povedať, že kniha je napísaná dobre, páčilo sa mi prelínanie súčasnosti s denníkom. Ale ten denník? Tri krát som knihu odložila s tým, že ju nedopočúvam, tie nechutnosti s krysami boli príšerné. Ale po prekonaní odporu som sa vrátila späť (neznášam nedočítanú knihu) a neľutovala som. Prednes interpretov bol výborný. Hlavne ten psychopat bol veľmi reálny. Ale nie je to kniha pre slabšie žalúdky.

alenkacermi
01.05.2021 3 z 5

Musím uznat, že je to výborně napsáno. Čtivě. Děj ubíhá fakt rychle. Detektivové jsou sehraní a fajn parta. Nakonec i vrah je zajímavá postava. Ale ten deník....no ty kráso....to bylo tak brutální, že jsem přemýšlela, že tu pasáž přeskočím nebo knihu odložím. Ještě, že se děj tak rychle otočil a změnil, že si mě kniha udržela a já ji dočetla. Jsem za to ráda, je fakt dobrá, ale není to můj šálek kávy. Thrillery a detektivky...ano....ale ne s takovou brutalitou, se kterou se dnes v knihách roztrhl pytel

Janadvorackova
26.04.2021 5 z 5

Doporučuji milovníkům krysích choutek. A vlastně choutek i zvrácených kriminálních živlů. Příběh plný tekutin je proložen celkem běžnou životní storkou policejního vyšetřovatele, který má co dočinění s pomateným zloduchem. Ten se dostal do sběratelské fáze, a pokaždé, když "něco provede," pošle policii balíček.
No, je to zajímavé, napínavé, bez zbytečných keců fajn.

lištička123
22.04.2021 5 z 5

Tak to byla jízda, super. Místy jsem teda měla husinu, jak to bylo nechutné, ale jinak výborný thriller podle mého gusta.

Nixa
19.04.2021 5 z 5

Čtivý, napínavý a překvapivý thriller, který je navíc hodně temný a brutální. Přesně můj vkus a já nemohla být spokojenější.

Arkagas
18.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Po přečtení knihy Dracul jsem chtěla vědět, jak píše J.D.Barker samostatně a na čtvrtou opici jsem četla samou chválu. Bohužel se u mě waw efekt nedostavil. Ano, thriller je to povedený, má spád, je to čtivé, kapitoly ubíhají rychle. Styl psaní Barkera je svižný, žádná omáčka. Ale.. kdo u čtení trošku přemýšlí, určitě dojde na konečné řešení už v polovině knihy. Každému snad musí být jasné, že se kniha bude motat kolem peněz a že to nebude úplně legální. Až na konečné rozřešení to nebylo až tak překvapující. Co se ale ostatního děje - primárně zrození vraha týká, tak to Barker v podobě jeho deníku sepsal skvěle. Možná to na mě neudělalo takový dojem, protože na téma tří opic - aneb nevidím zlo, nemluvím zlo, neslyším zlo toho v poslední době vzniklo nějak moc, ale nápad se čtvrtou opicí - nečiním zlo oceňuji. :)Knížku jsem si chtěla přečíst dlouho, ale dostala se ke mě až teď. Ke čtivosti můžu říct snad jen to, že jsem ji zvládla za dva dny v práci. Ale rozhodně jsem četla lepší thrillery :)

Estarossa
17.04.2021 5 z 5

Zkusil jsem novou sérii a musím říct, že jsem nešlápl vedle. Temný, brutální a napínavý thriller. Určitě doporučuji.

mataj
15.04.2021 5 z 5

Občas nechutné, někdy psychopatické ale v konečném důsledku velice napínavé a čtivé. Tudíž se určitě pustím do pokračování se zvědavostí a nadšením.

Solverino
15.04.2021 5 z 5

Pecka! Tak tohle se mi fakt líbilo... knížka má slušný akční spád, násilí je tam tak akorát aby se člověk nenudil a dobře se to čte. Za to musím poděkovat překladateli, dobrá práce! Vřele doporučuji všem, kterým se líbil např. film Sedm. (sériový vrah je docela sympaťák)

veronika9761
31.03.2021 3 z 5

Pomerne prijemna ctenarska zalezitost.

ydnac
25.03.2021 5 z 5

HÓDNĚ DOBRÁ DETEKTIVKA :-)

Nová série, nový detektiv, skvěle vymyšlený děj.
Prolínání současnosti s deníkem vraha to fakt sedlo a přidávalo to na napětí a díky krátkým kapitolám se to skvěle četlo :-)
Detektiv Porter mi přišel jako normální chlap, na začátku jsem vůbec netušila, co se mu stalo s manželkou...
Opičáka jsem neodhalila a konec.... tak to je jasný, potřebuju další díl :-)
DOPORUČUJI !!!

simona g.
23.03.2021 5 z 5

Boží! Fičák jak hrom, perfektní, napínavá, skvěle vygradovaná, SUPER!!! Když už jsem ji musela odložit, hned jsem se těšila na to, až se ke knize zase vrátím. Je noc a já jdu hned na Pátou oběť, autorovu další knihu. A těším se :). Doporučuji!!!

kokosek
17.03.2021 4 z 5

Zajimavé prolínání současnosti a minulosti pomocí deníku. Všechno má super spád a ani chvíli se čtenáč nenudí. A protože to má pokračování tak rychle sem s ním.

DericCaster
17.03.2021 5 z 5

Čtvrtá opice je mé první setkání s J. D. Barkerem a nejspíše se přidám k většině, když budu pět jen pochvalné ódy. Při čtení knížky mne občas napadlo, že je to tak něco mezi Carterem a B. Minierem... Na jedné straně sadistický vrah a jeho zvrhlá díla a na druhé straně starší, životem zkroušený detektiv... prostě super čtení a skvěle utracený čas.