Dallas 63
Stephen King
Dne 22. listopadu 1963 otřásly Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Kdybyste měli možnost změnit dějiny, udělali byste to? Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Hlavní hrdina knihy se vydá zpět časem, aby se pokusil vraždě zabránit. Jake Epping, pětatřicetiletý učitel angličtiny, dostane od studenta Harryho slohovou práci pochmurný drásavý příběh o jisté noci před padesáti lety, kdy se jeho otec vrátil domů a kladivem zabil matku, sestru a bratra... Jake se vydá na šílenou misi, při níž se má pokusit změnit běh událostí. A tak začne Jakeův nový život, porušující všechna běžná pravidla času.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2012 , Beta-DobrovskýOriginální název:
11/22/63, 2011
Sice si myslím, že JFK zabil někdo jiný než si myslí King, ale to mi nebránilo si to pořádně užít. Knížka je prošpikovaná fakty, okořeněná milostnou linkou a o level výš poslaná cestováním v čase s úkolem změnit osudy. A jako obvykle nechybí známá místa a odkazy na další knížky, oblíbenou muziku, filmy. Musela jsem se kouknout jak se tančil Lindy Hop. I když bych si přála, kdyby se nestalo to a ono, přece jen si také myslím, že je dobře, že to neumíme a doufám nikdy nebudeme umět.
King trochu jinak, myšleno v dobrém! Horor to není, takže nedoporučuji jako první knížku od Kinga. Konspirace mě nezajímají, ale v tomto případě to rozhodně nebylo překážkou a knihu jsem si užil od začátku až do konce - ano, až do konce, překvapivě pro Kinga i ten konec se velmi povedl a to rozhodně nemohlo být snadné. Velmi jsem ocenil výlet do Derry v první části knihy, jako number one fan by mi i tohle stačilo a už bych automaticky hodnotil 5/5. Seriál taky stojí za to, je tam pár změn a méně easter eggs pro fanoušky, ale jde o jednu z těch lepších adaptací.
Ja ty velke knihy od Kinga mam rad. Je to proste komplektni menu, aby se tim clovek musel prokousat a i kdyz uz je plny a dobre najedeny, furt kouse dal blize k pomyslnemu zakusku na konci.
Přišlo mi, že je v knize pár logických pokulhání, takže jsem váhala, jestli nemám dát jen čtyři hvězdy. Ale je to výborně napsané, zajímavé v celém rozsahu a hlavně se fakt povedl konec. Takže to má mistr King zase za pět :-)
(SPOILER) Tak na tenhle kus jsem se těšila hodně dlouho a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Škoda, že se v závěru trochu víc nerozepsal o alternativní současnosti (budoucnosti? To cestování časem občas dělá ve větné skladbě fakt zmatky :D), ale jinak fakt super jízda! Doporučuju všem fanouškům Červeného trpaslíka a konkrétně dílu Pekelně ostrý výlet :D
wau , myslím že namiesto hodnotenia knihy odporučim každému aby sa posadil a užil si tuto jazdu v čase , klobuk dole pred autorom
Světoznámý a oblíbený autor se tentokrát pustil do science fiction - do cestování časem. Záminku si vybral: změnit svět k lepšímu tím, že se podaří zabránit atentátu na prezidenta USA v Dallasu v listopadu 1963. Vypravěčem se stává hlavní hrdina románu a ten přináší své zážitky ze současného života a i z cest do historie. To umožňuje autorovi nastolovat otázky, zda by bylo vhodné měnit dějiny a jaké by to mohlo mít důsledky. Asi je dobře, že cestovat lidé neumí - nebo se to mají naučit? Skvělé čtení!
Od páně Kinga jsem chtěl něco přečíst již před časem. Kamarádka z DBK doporučila jako iniciační knihu právě Dallas což mě trošku vyděsilo, jelikož téma, atentát na JFK mě nikdá nějak nebral… Autorovi se však povedlo rozehrát tolik mini příběhů, zápletek a situací, že téma atentátu bylo sympaticky upozaděno…:-).
Milé bylo, že přelom 50 a 60-tých let autor slepě neglorifikoval. Autor je mistrným „generátorem i popisovačem“ dějů, ale někdy by se žádalo něco jen naznačit…
Každopádně moc hezky vymyšleno a sepsáno! S autorem se dá leda souhlasit, že to, čím si země a společnost prošla, jakkoliv byly mnohé momenty kruté a krvavé, tak „poučený zásah“ do časové osy by nemusel přinést lepší život dneška…
Z knihy plyne jasné ponaučení: necestujte v čase, protože nemá cenu chtít měnit minulost, co se stalo, stalo se. Smysl má jen žít v přítomnosti. Každopádně cestování časem je neobyčejně lákává myšlenka, ale zaplaťpámbu, že to nejde. King to napsal skvěle.
Knihu som schytil z police spontánne a pustil sa do čítania. Ako som však prichádzal ku koncu, uvedomil som si jeden malý detail. Dátum 22.11. sa približoval čoraz bližšie a ja som začal prepadať úvahám, že minulosť je zanovitá a nastáva istá harmónia. Nakoniec som však zvíťazil a knihu zhltol už 2 dni pred oným dátumom, ktorý zostane v histórii USA, ale aj celého sveta, zapísaný navždy.
Aj keď samotná téma atentátu ma najprv nijako významne nepriťahovala, do knihy som sa po chvíľke ponoril naplno. Efekt motýlích krídel ma vždy fascinoval. A Jakeov život v Amerike 50. a 60. rokov som hltal stranu za stranou. Keď sa však príbeh presunul k Jakeovmu pôsobeniu na škole a k prvému stretnutiu s plavovlasou knihovníčkou, Kennedy mi bol ukradnutý. Jake (George) a Sadie mi prirástli k srdcu, vychutnával som si každú ich spoločnú chvíľu a ich neuveriteľne prirodzenú a úprimnú lásku, ktorou mi King (btw kráľ hororu a nie romantiky) brnkal na city. Začalo mi na nich záležať. Finále, samozrejme nervy drásajúce, som zhltol na jeden záťah až do konca. A aj keď nemôžem povedať, že som s koncom naplno stotožnený, nemôžem hodnotiť inak ako 5*. Záverečná scéna vo mne zanechala silnú emočnú stopu a túto knihu nedostanem z hlavy ešte veľmi dlho.
Takto to umí pouze spisovatel, který má ve jméně slovo král. Komplexně vystavěný příběh s hloubkou pořádné králičí nory, která vede až kam. Časté popisné odstavce nepřekážejí, protože King umí tak pracovat s jazykem, že čtenáře zkrátka přesnese do děje, na dané místo a čas. Dnes již dobře známý alternativní konec, "jak by kdyby Kennedy žil" se mi zamlouval. Podobně jako myšlenka v Řbitově zviřátek - ikdyby to šlo, minulost se nemá měnit. Proč? Co se stane, když motýl roztáhne křídla..?
Mile mě překvapilo vyústění hlavní dvojice. Dojemné, ale bez patosu. Spisovatel, označovaný jako král hororu, je zároveň i romantik. Ale vlastně by mě to nemělo překvapovat, protože přece sarkastičtí lidé bývají pod tvrdou slupkou hrozné měkkoty. A on určite nebude jiný :-)
První kniha, kterou jsem od Kinga četla, hlavně na základě seriálu. Chvílemi mi přišla kniha zbytečně obsáhlá, kdy byla popsána do detailů řada scén, která určitě nebyla třeba. Avšak konec byl příjemný, napínavý i dojemný a moc jsem si knihu užila.
Řadím ji mezi své velmi oblíbené.
Asi budu ostuda, že tuhle knihu zařadím do nedočtených. Nepochybuji o tom, že to jistě bude skvělá kniha, ale pro mě dost nepříjemně obsáhlá. Od Kinga se mi to stalo i u knihy Pod kupolí, ale tehdy ještě nebyla složka nedočtených knih. Tak se fanouškům Kinga omlouvám.
Kingovi se kniha o cestování časem moc povedla. Časové paradoxy a resety byly moc napínavé. Držela jsem Jakeovi palce, aby své dilema zachránit budoucnost nebo svou lásku vyřešil bez výčitek. Chtěla bych vidět jak osmdesátiletá babička tancuje lindy hop. To musela být pecka.
Jejda, tolik superlativů a ode mne jen tři hvězdy. Vzpomínám si na termín moment zklamaného očekávání. Tak bych popsala, co jsem při četbě cítila. Nápad výborný, taky jsem si kvůli námětu knihu vybrala. Pak ovšem nic, kniha mi připadala zdlouhavá, některé epizody zbytečné. Místo nadšení jsem si říkala: Tak už to tedy dočtu. Až v závěru jsem pocítila nějaké zaujetí a hrdinu politovala. Po Zelené míli zklamání.
King prostě nezklame. Četla jsem každou volnou chvilku a nemohla se odtrhnout. Skvěle napsané, parádně propracované postavy, prostě zážitek.
Druhá kniha od autora, který tím u mě udělal reparat. Pořádná porce stránek nabytá akcí a zápletky cestování časem. Občas jsem musel číst pomaleji abych pobral děj, ale to díky komplexní vykreslené realitě. Mohu jen doporučit
U Kinga čím delší tím lepší. Skvělá zápletka a vše se dobře četlo (například i scény s divadelními představeními). No a ten závěr, nádherná ukázka toho že King má v duši i kousek romantika, až trošku sentimentálního. Četl jsem to při nemocenské a stačilo mi 6dni.)
alternativní historie cestování časem John Fitzgerald Kennedy, 1917-1963 zfilmováno – TV seriál rok 1963 Stephen King, 1947-
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
King si dal velkou práci s rešerší a je to vidět. Kniha se čte dobře, krátké kapitoly jsou úderné a skvěle fungují. Po letech jsem si zase od Kinga něco přečetla a rozpomněla se, proč mě jeho knížky tolik bavily a zároveň mi vadily. King je skvělý spisovatel, umí dobře zachytit ctnosti a nectnosti hlavního hrdiny a proniknout do jeho největších obav a strachů. Nicméně mi vadí, jak King píše ženské postavy. Sadie je tu v podstatě jen pro Jakeovu motivaci, není postavou sama o sobě, vždy jen ke vztahu k mužům v knize.