Desetkrát a dost
Scarlett Wilková
Scarlett Wilková, jak ji neznáte. Současný román plný řeckého slunce. Seznamka po padesátce je jako spící sopka – všichni jsou zdánlivě zkušení, klidní a vyrovnaní, ale pod povrchem to vře. Svoje štěstí tam zkouší i novinářka Markéta, pečovatelka Briana a majitelka seznamky Tamara. Všechny se poznají se sympatickým mužem, který ale vždycky po desáté schůzce zmizí. Při pátrání po jeho identitě se ženy seznámí a zjistí, že sdílejí celou řadu zájmů, třeba lásku k cestování. V malebném řeckém městečku Parga na ně pak čeká zajímavé překvapení...... celý text
![LucaEx. LucaEx.](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/354436/m_lucam.jpg?v=1724443602)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Troufám si říct, že u této knihy bylo víc než důležité patřit do cílové skupiny čtenářů. A ač bych to ještě před rokem netušila, jsem tam. Padesát a singl.
A u čtení jsem se náramně bavila. Protože tak to je, přesně takhle se člověk, co má už něco za sebou, na prahu padesátky cítí. Má se na všechno vykašlat, rezignovat a zahrabat se někam, nebo má zkusit ještě nějak zajímavě žít?
Autorka mi mluvila z duše, takhle to prostě je a takhle to v téhle životní etapě chodí. Není potřeba z toho mít depresi, má to i své výhody, to mi věřte.
Příběh Briany, Tamary a Markéty, které potkají jistého Přemysla. Všechny dámy jsou sympatické, každá jiným způsobem a Přemek byl nudný, ale tak nějak typicky česky nudný, bych řekla.
Autorce, paní Scarlett, za Desetkrát a dost děkuji. Hodně mě pobavila, nejednou mi připomněla absurdní situace z mého života a zároveň mě ujistila, že se spousta mých vrstevníků cítí stejně.
![andysek88 andysek88](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126149/m_andysek88-8ot.jpg?v=1643633588)
![1.5 z 5 1.5 z 5](img/content/ratings/15.png)
(SPOILER)
Inu, toto bylo pro mě velké zklamání. Autorku mám ráda, ale tohle byla strašná nuda. Depresivnější knihu jsem od ní nečetla, mám pocit, že až se dožiju padesátky, nic už mě nečeká, budu jenom stará, tlustá, manžel mě bude podvádět, nebo budu rozvedená a jediný, co mi zbyde, bude seznamka pro šedesátníky. Nejsem sice věková cílovka, ale je asi jedno jestli to čtete ve dvaceti nebo šedesáti, depresivní je to furt stejně.
Dějově je to také docela propadák, více méně se tam nic nestane. Dorazila mě kapitola, kde jedou dva kluci na nákup, aby ve výsledku na parkovišti narazili na Přemka s manželkou. Člověk by si řekl, že je to popis tak na jeden odstavec, ale ne, tady byl popis na dvacet (!!) stran. Celkově se děj táhne maximálně na půlce knihy, zbytek je jen strašná nezábavná omáčka kolem.
Už teď lituji, že jsem to četla, ztráta času. Jako bych nečetla Wilkovou, ale Hartla..
![Marhulka14 Marhulka14](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vtipné a zároveň trochu smutné čtení.
Ženy 50+ to nemají jednoduché, když se chtějí seznámit. Ale neztrácejí naději a zároveň neztrácejí sami sebe. Líbil se mi konec.
![artep1605 artep1605](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192462/m_artep1605-Ecc.jpg?v=1660485958)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Od knihy jsem toho příliš nečekala, ale mile mě překvapilo, jak se dobře četla. Taková oddechovka, jen mi k ní chyběla dovolená a moře. :-) Oceňuji zamyšlení nad tématem stárnutí a stáří.
![veverkaVv veverkaVv](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Úplná ztráta času to nebyla, ale byla jsem zklamaná. Pouze konec knihy, kdy je jasné, že Jiří /Přemysl/ si s novou partnerkou moc do budoucnu nepomůže, pomohl překonat pachuť ze slabšího díla.
![Knihomura Knihomura](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80810/m_knihomura-z3A.jpg?v=1594585677)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tak proti předchozím dvěma zklamání. Stále čtivé, nicméně těším se na čtvrtou, která vyšla letos.
![Ada0004 Ada0004](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/368351/m_ada0004-Onp.png?v=1637098946)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nebylo to špatné čtení, příběh několika zajímavých prima ženských mne bavil i barvité životní příběhy mé generace.
![gladya gladya](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42753/42753-Y19.jpg?v=1489865848)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tahle knížka se povedla. Je to asi něco jiného, než čtenář od autorky čekal. Někdy úsměvný a vlastně někdy smutný příběh, nebo spíš vzájemně propojené příběhy několika lidí. Vůbec mi nevadilo, že ne všechno je uvěřitelné. Nevím, nakolik knížka osloví mladší čtenáře, já už jsem opravdu „bezvašedesátka“. Jedno, nebojím se říct poučení, by si mohl čtenář odnést. Šarmantní Jiří bývají opravdu velmi často doma nudní Přemyslové a z dam se zase často stávají Ivany. To je fakt, a je na každém páru, aby jejich vztah tak nedopadl.
![CarolC CarolC](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44021/m_carolc-65ecc463e6d46.jpg?v=1710015588)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha o tom, jak se z potencionálních rivalek může stát silný ženský trojlístek, kde se parta kamarádek vzájemně podporuje jít vpřed, že všechno zlé je pro něco dobré, že i na těch zdánlivě vypadajících neuspěsných událostech můžeme najít něco pozitivního a otočit to ve svůj prospěch. Myšlenka se mi líbila moc, ale k postavám mám furt 25-35 let k dobru, než budu v jejich věku, a tak se mi kolikrát honilo hlavou, proč to a to tolik hrotěj, ale třeba je za pár let budu chápat. Nicméně jsem knihu doporučila mamince a mamince manžela, protože ty by tomu mohly rozumět více (teď to nemyslím nějak špatně). Líbilo se mi ale prostředí domova seniorů a přiblížení stáří, takové, jaké je. Před lety jsem v takovém domově pracovala a pohled na stáří v této podobě mi dal hodně a člověk se poté na ten život dívá zase o něco jinak.
![Aneleh Aneleh](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/2701/2701.jpg?v=1381127922)
(SPOILER)
Kniha lehce úsměvná, u které se mi líbilo, jak naráží na situace v domovech seniorů. Nakonec tři kamarádky vybudují penzion s takovou péčí o staré lidi, jaký bychom si asi každý pro svoje blízké i pro sebe představovali.
Hlavní linie příběhu se zabývá seznamkou pro starší lidi a sleduje jednoho ženatého muže, který si zde chce zvednout sebevědomí. Může to být i takové varování před těmito institucemi, ovšem naše tři hrdinky, ač se také napálí, vytěží z této situace pro sebe až neuvěřitelné.
Pěkné byly citáty před každou kapitolou i popisy Řecka, jen konec mi přišel trochu zvláštní. Nečekala jsem, že tak dobře dopadne ten, kdo nejvíce podváděl, ale vlastně to tak bylo co nejvíce ze života.
![Marci70 Marci70](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh k zamyšlení.. určitě si od této autorky přečtu i další knihy.. Dobře a hlavně výstižně napsaný příběh..
![martineden martineden](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65743/m_martineden-FC1.jpg?v=1580723477)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bála jsem se, že to budou povídky, ale byla jsem přiljemně překvapena románem, kde do sebe nakonec všechno pěkně zapadlo. Chvilkami mi tedy příběh pěipadal groteskní a na hraně únosnosti to, jak autorka píše o generaci padesátníků. Jako by jim bylo sedmdesát a víc! Ale ženskému přátelství fandím a to si tde užijete.
![EvaHonsová EvaHonsová](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/396425/m_evahonsova-VSq.jpg?v=1659905429)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pohodové, prázdninové čtení o vztazích po padesátce. Perfektně koncipované, postavy Briany, Tamary, Markéty, Ivany, Přemka a Zity výrazně prokreslené. Kniha dává starším ročníkům naději, že život po padesátce nekončí, ale naopak.
![Tammy11 Tammy11](https://www.databazeknih.cz/img/users/98_/98060/m_tammy11.jpg?v=1723574488)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc hezké čtení, které mi vykouzlilo úsměv na rtech od první do poslední stránky. Doporučuji všem ženám, kterým už dávno není dvacet. Po skvělých historických románech autorky kniha z úplně jiného soudku, ale nezklamala. Prima čtení :-)
![Barbievitko Barbievitko](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/384794/m_barbievitko-653d4120d8ea7.jpg?v=1698513186)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mně se to líbilo. Žádný překombinovaný, šokující závěr, kterých jsem poslední dobou přesycená. Tohle plynulo tak, jak sám život.
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Za mě povedené. Vtipné a takové ze života.