Atramentovo čierne srdce
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď do detektívnej kancelárie vkročí Edie Ledwellová s prosbou o rozhovor s Robin Ellacottovou, detektívka nevie, čo si má o neupravenej mladej žene myslieť. Spoluautorku kresleného seriálu Atramentovočierne srdce prenasleduje záhadný internetový používateľ a ona chce odhaliť jeho totožnosť. Robin má pocit, že jej s tým nemá ako pomôcť. O niekoľko dní však zistí, že Edie niekto zavraždil na Highgateskom cintoríne, kde sa odohráva dej seriálu. Robin a Cormoran Strike sa púšťajú do pátrania po neznámom...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , LindeniOriginální název:
The Ink Black Heart, 2022
Čémo! Tak já jsem z tohohle totálně znuďáčená. Opravdu jsem četla stejnou knihu jako ostatní, co sázejí nejvyšší hodnocení? Nemám vůbec nic proti obsáhlým knížkám. Normálně je miluju, ale tahle série upadá a upadá. Milovala jsem Volání kukačky, která má ironicky nejhorší hodnocení.
Za mě zklamání, to byl i předešlý díl, ale tohle je ještě horší. Mimochodem tuhle sérii si oblíbil i člověk z mé rodiny (teď 76 let) a absolutně se bez mého vysvětlení nebyla schopná orientovat v twitteru, chatech atd.. přeskakovala všechny ty stupidní chaty, které se mimochodem ve sloupcích opravdu blbě čtou.
Ale toto... Plus úvahy třicátnice a čtyřicetiletého chlapa "Oh, chce mě? - "Oh chci ho?" Tak to jsme snad v šestém dílu HP, jestli Harry opravdu chce Ginny, nebo ne?
Tak si asi počkáme na závěrečný díl, aby se buď spolu vyspali nebo jí požádal o ruku.
Celkově, případ zaplácán stoustou dalších zápletek včetně terorismu.
Jako vždy skvěle propracovaný příběh, kdy do poslední chvíle nevíte, kdo je viníkem. Prostředí počítačové hry a twitteru a postupné rozplétání identit mě hodně bavilo. Vztah Strika a Robin opět zamotaný, ani jeden si není jistý svými pocity. Autorce se u nich daří vystihnout rozdíl mezi mužským a ženským uvažováním, což mě také pořád baví. Těším se na další příběh, protože ač má série už mnoho dílů, pořád je to napínavé čtení, které mě baví.
Přiznám se, že tentokrát jsem z případu zas tak unešená nebyla. Asi mě tam rušili ty chaty a různé příspěvky na twitteru. Ale na druhou stranu, na to jaká je to zase tlustá bible se to čte svižně, pořád se něco děje, pořád se něco zamotává a stejně je zas konec moment překvapení.
PS: moje trochu romantická duše doufala, že Strike a Robin do toho bouchnou a zas nic :D
Tak snad příště!
Jsem velice ráda za e-knihu, v tištěné verzi je dost objemná. Skvělý příběh, propracované detaily. Dále se vyvíjí vztah Robin a Cormorana. Zaměřeno na komunikaci přes internet, každý se může vydávat za někoho jiného, upozorňuje na problém současnosti.
Za mě zatím nejslabší díl,ale i tak musím dát pět hvězdiček. Styl této autorky mě prostě strašně moc baví.
Ano, jak říká Jarek Nohavica: "Tento koncert bude dlouhý!". A taky se dá říct, že co se vleče neuteče. Více než dva týdny v dobré společnosti Robin a Cormorana byly takové, jaké jsem si představoval. Hodně textu, hodně osob, ale sem to prostě patří a funguje to. Příběh originální a rozuzlení nečekané (opět jsem pachatele neuhádnul). Tentokrát mě zklamala audioverze. Za časů načtení od Petra Olivy to byl koncert, poté Pavel Rímský, jiné ale stále nadprůměr, nyní Martin Zahálka, který mi jinde nijak nevadí, ale tady to prostě hodně nesedí. Nechápu proč úplně změnili hudební doprovod, který v předchozích dílech výborně fungoval. To že zde byly převzaty motivy ze série HH od Jo Nesbø považuji za totální pohrdání.
Není to pro každého, o tom žádná. Velký počet stran, možná zbytečného textu a dějových linek..ale! Podobně je to od prvního dílu a proto už s tím asi každý musí trochu počítat. A ja cením knihu, která není přečtená za dva dny.
Každopádně minulý díl mne moc nenadchl, pro někdy až náhodné události, které hnuly s vyšetřováním. Naopak Černočerné srdce je skvělé počtení, kdy se točí okolo velmi zajímavého tématu. Ona surovost a "hrdinství" postav, skrytých za oponou internetu je dnes velmi aktuální. Příběh tedy na jedničku.
Fíha! Jsem brontosaurus, jelikož sociálním sítím nehovím. Vím, že existují, ale to je tak téměř vše. Kniha je "cihla", o tom není pochyb. Ale "pořád se něco děje" a čtenář se prostě CHCE dozvědět, co za tím vším stojí a jak se budou rozvíjet vztahy atd. Za mě bezva! Akorát po lese se s tím vážně chodit nedá ;-) Každopádně je to jako kdybyste s Robin a Cormoranem prožívali každý den hodinu po hodině. Super! To za ty popsané stránky stojí.
(SPOILER) Autorka se v dalším případu Strika a Robin zaměří na počítačovou šikanu, bezpečí na Internetu, napadání skrze sociální sítě, izolovanost uživatelů a všechny ty polopravdy a lži s tím spojené. Den po dni se snaží trpělivou prací najít uživatele, který je podezřelý ze šikany a snad i vražd. A aby toho nebylo málo, čas je třeba věnovat i dalším případům a také osobní život se zamotává. Problém mohou mít tentokráte ti čtenáři, kteří nemají zkušenost s chaty a sociálními sítěmi. Svého času jsem dost času věnovala chatu a tak jsem problém se čtením textu neměla. Množství postav, navíc každá osoba má ještě přezdívku, nebo více účtů, takže chvílemi opravdu oříšek. Kniha mám 1140 stran. Obdivuji autorku s jakou trpělivostí tento příběh vytvořila, včetně toho, že vymyslela seriál Černočerné srdce, který se stal i názvem knihy. Těžká do ruky, ale opět výborné čtení.
Příliš mnohomluvné, polovina by se dala proškrtat (autorka jede na počet znaků?). V audioknize se moc dobře neposlouchaly ty chaty na sociálních sítích. Jinak ale + za téma a jazyk.
(SPOILER) I ve čtečce mi to přišlo tlusté tak, že jako pingpongová pálka by se to nedalo použít. Kniha na čtrnáct dní stačila na deset, protože poslední tři dny jsem chtěl jenom číst. Jízda, internet, blázni, magoři. Hromada magoru, jeden větší než druhej. A motivace? Zakrýt pedofilii, divné řádově teorie, vlastní nedokonalost, rodinná traumata. Vlastně mám jen pochybnost o Anomii z hlediska věku - připadalo mi, že odhaleny je spíše mladší, max. 20 let, a ta hra trvá tak aspoň 5 let, no, to by se vlastně dalo stihnout. Z hlediska vztahu Cormorana a Robin už jsme také dál. Doporučuji, hodně trpělivosti, čas na čtení na více dní, týdnů, ale zážitek. A nevěřte nikomu a ničemu na internetu. Jak zpívá Epydemye: "Žijte své životy, máte jen jedny..."
Předchozí díly jsem poslouchala v audiu. Tenhle díl byl v audiu ale velmi špatně hodnocen, tak jsem si raději přečetla komentáře, které dost často poukazují na to, že v audio verzi je velmi nepřehledné orientovat se v přepisech v chatů. Raději jsem tedy zavrhla i e-knihu a pořídila si tištěný přírůstek do knihovny. A dobře jsem udělala, jelikož v tištěné verzi je kniha přehledná.
Ač mnoho lidí má s vyšetřováním problém, tak já osobně jsem si příběh zase užila. Věřím, že normálně by byly použity jiné postupy, ale líbilo se mi, jak vše odkrývala naše dvojice detektivů a jejich spolupracovníci. Celkově má za mě série stále vzrůstající tendenci.
Původně jsem se bála počtu stránek, ale ani to nebyl problém. Jediný problém byl, že se mi kniha nikam nechtěla nosit, takže jsem jí četla jen při některých večerech doma. Jelikož ale příběh ubíhá pozvolným tempem, tak to nebyla překážka. Neměla jsem problém knihu odložit a zároveň jsem se vždy těšila, až si znovu najdu čas a ponořím se do stránek.
Rozhodně se těším na další díl. A taky doufám, že se už jeden z detektivů rozhoupe. Teď je na řadě asi Robin. Uvidíme.
Knížka byla opět skvělá a čtivá. Ovšem mrzí mě, pro jaký typ případu se tentokrát rozhodla, protože takhle by se to vyšetřování nikdy nevedlo. Prostě ne. Ale co na plat, pokud do toho chtěla dostat tu zápletku, nejspíš to jinak nešlo. Výsledek je ovšem jako vždy vynikající
Další díl této série. Ze začátku mi trochu vadily přepisy četů, ale pak jsem byla ráda, protože značně zkrátily počet stránek. Příběh se mi líbil, hlavně proto, že nejsem uživatelem sociálních sítí a tak jsem mohla viděl, jak to chodí. Když vás nikdo nevidí, můžete si dovolit ledacos. Proto nemá Cormoran s Robin jednoduchý úkol, a klobouk dolů před jejich titěrnou prací. Konečné rozuzlení my přišlo jako dost náhodné, tady jsem čekala více.
Souhlasím s ostatními, že je tady mnoho postav a dost často mi slívaly. Pak tady máme stále se rozvíjející linku vztahu našich detektivů. Co napsat o těch dvou mantácích ? Že nezbývá, než se těšit na další díl.
Konečně se mohu k tomuto dílu vyjádřit - strávila jsem tolik času s touhle bichlí, bohužel samotný příběh mě zklamal.
První čtyři díly se mi moc líbil, tak nechápu, jak to "Černocerne srdce" mohlo skončit katastrofou.
Jak už někteří zmínili, buď se Vám kniha líbí nebo příćí.
Námět zajímavý, jelikož se věnuje aktuálnímu tématu, ale špatně rozvedené.
Neskutečně velký počet dějových linii, opakující se chaty...doufám, že poslední díl tuto sérii vytáhne.
Musím přiznat, že se mi kniha lépe četla na čtečce než jako klasická. Co se týče příběhu, byl celkem rozvláčný, ale pak se rozběhl, a nebyl k zastavení.
Zajímavý námět, ale úplně rozmělněný.
Nechápu, proč autorka musela vypisovat všechny internetové diskuse, postranní linky... K tomu jsem nechápala záchvaty hyperkorektnosti a snahy ukázat, že v případě extrémní pravice je (pokud možno) nutné zavřít nejen všechny její členy, ale i každého, kdo by se s nimi třeba omylem dal do řeči.
Přesně toho jsem se obával na konci minulého dílu! V zásadě zajímavý námět byl autorčinou nezřízenou grafománií na více než jedenácti stech stranách roztahán a rozmělněn až k nesnesení. A ty nekonečné přepisy chatů… Narovinu přiznávám, že tato kniha se zařadila k několika velmi málo knihám, které jsem ani s nejlepší vůlí nedokázal dočíst. Všechny síly mě opustily ještě před polovinou. Tedy polovinou, která by u jiného autora vydala na jednu nebo i dvě plnotučné detektivky.
Strávili jsme spolu měsíc….
… a byl teda pekelně napínavej!
Já to asi píšu u každého dílu, ale tohle musí člověk buď milovat nebo nenávidět, jinak by se těch skoro 1200 stránek těžko četlo.
A mě to teda baví fakt mrtě, ty spousty detailů, několik vedlejších dějových linek, mraky postav, promyšlený děj.
Několikrát jsem si myslela, že už jsem na to přišla a samozřejmě že nic. V poslední třetině už ty indicie byly jasnější, ale tady si člověk nemůže být jistý ničím.
A i když tím hlavním tématem to nebylo úplně něco, co by mě zaujalo, tak fakt obdivuju svět, který se autorce povedlo vytvořit.
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Krásné počteníčko. Napínavé. Několikrát jsem změnila svůj tip na to, kdo Anomie. Jen mě trápilo, jak je kniha velká, četla jsem jí jen doma, nosit ven se mi jí nechtělo. To je jediná připomínka, jinak se těším na další. A doufám, že už se hlavní hrdinové dají dohromady.