Atramentovo čierne srdce
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď do detektívnej kancelárie vkročí Edie Ledwellová s prosbou o rozhovor s Robin Ellacottovou, detektívka nevie, čo si má o neupravenej mladej žene myslieť. Spoluautorku kresleného seriálu Atramentovočierne srdce prenasleduje záhadný internetový používateľ a ona chce odhaliť jeho totožnosť. Robin má pocit, že jej s tým nemá ako pomôcť. O niekoľko dní však zistí, že Edie niekto zavraždil na Highgateskom cintoríne, kde sa odohráva dej seriálu. Robin a Cormoran Strike sa púšťajú do pátrania po neznámom...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , LindeniOriginální název:
The Ink Black Heart, 2022
Musím se přiznat, že se mi do dalšího dílu vlastně ani moc nechtělo --- 1152 stran?! Tohle je rozhodně velké mínus a myslím si, že takových stran ani v tomto díle není potřeba.
Ale :) Tento díl mě po dvou předcházejících, které pro mě byly zklamáním, velmi potěšil. Super téma a super zpracované téma! (Vztahovou linku nehodnotím, to mi snad ani nestojí za to a budu ji prostě ignorovat stejně jako v knize..). Četlo se to opravdu samo a vlastně jsem celý příběh přečetla mnohem rychleji, než bych u takového rozsahu očekávala. Ano, vybraný styl vyšetřování se v tomto případě opravdu nehodí, ale byla to zábava a navíc tak autorce děj dobře "fungoval", takže asi proč ne, že :D
A použití přepisů chatů pro popis části děje mi přišlo geniální. Ani se mi to nečetlo nijak zvlášť špatně a to jsem knihu četla jako eknihu v telefonu.
Takže za mě tentokrát spokojenost a vlastně se těším na nový díl. I když na ty počty stran tedy ne..
A tohle byl zase nejlepší díl série o Cormoranu Strikovi, jako to píšu pokaždé, když z ní přečtu další knihu :) Ne fakt, Černočerné srdce je mistrovství na mnoha úrovních. Skoro to vypadá, jako by Rowlingová trávila čas v pochybných internetových diskusích, tak moc jsou chaty z hry autentické. A tweety, z těch mi bylo při čtení úplně úzko, jak moc zobrazují skutečné chování nevychovaných na bývalém Twitteru. Ale s tím má nejspíš spisovatelka sama bohaté zkušenosti, ze kterých stačilo pouze čerpat.
Je fascinující, do kolika rovin se v Černočerném srdci autorka pustila. Cormoranova detektivní agentura řeší případ kyberšikany, proto se Robin zapojuje do internetové hry, kterou ale vede jiná skupina lidí než seriál, podle kterého vznikla. Pachatel spravuje hru, ale oběť se podílela pouze na seriálu. A Strikova agentura musí kroužit kolem všeho dohromady a ještě pátrat mezi lidmi, kteří nemají nic společného ani s jedním a se zavražděnou scenáristkou si byli blízcí v běžném životě.
Nechme stranou, jestli by agentura bez zkušenosti s řešením kyberšikany mohla takový případ vůbec dostat na starosti, a pokud ano, jak moc by bylo vhodné prostě do toho vlítnout jako do běžné sledovačky, tedy vytipovat si podezřelé, chodit za nimi v přestrojení a zaznamenávat si, jestli něco neťukají na notebooku, zrovna když pachatel chatuje. Každopádně napsané je to natolik poutavě, že věrohodnost postupu je mi fuk. Doporučuju, dávám sto procent.
Tak to bylo dlouhé. Moc dlouhé. Místy jsem se ztrácel v té kupě přepisů internetové diskuse. Zbytečně se člověk vydává na cestu pátrání po pravdě. Kupa vedlejších cestiček. Ale jasně, je to detektivka. Ale pořád říkám, že detektivka by měla být tak max do 300 stran. co se týče vztahu hlavní dvojice- proplesknout, přivázat do křesel proti sobě a vše si vyříkat. Tohle chození kolem sebe jako kolem horké kaše, mi lezlo na nervy. A hodně. Kolik to má mít dílů? Doufám, že další nebude ještě tlustší?!
Opět jsem se přesvědčila, že některé věci na internetu jsou zcela zbytečné pro život, naopak životy ohrožují. Kniha dlouhá, na můj vkus až moc, postav opravdu mnohem více než na orloji a než je bylo třeba. Četlo se to dobře, ale bylo to předlouhé a to tlusté knihy opravdu miluji. Zkusila jsem ze začátku jako audio, ale zvládla jsem 19 kapitol a prostě mi to nešlo, asi na vině bylo velké množství postav, které jsem si nemohla pořádně zapamatovat a měla jsem ve všem chaos. Audioknihy asi nebudou pro mě to pravé, zkusila jsem před lety a nyní jsem si tuto skutečnost ověřila. A kdy se konečně prolomí ledy mezi Robin a Stikem? Už by to chtělo něco víc ...
Ten hnus z internetových diskusí a sociálních sítí na mě kapal z každé stránky. Anomie jako prototyp online šikanátora, který nezůstane pouze u internetového hrdinství, byl dobře „ujetej magor“.
Propletení příběhu s krajně pravicovými extremisty a uměleckou komunitou bylo super, příběh měl šťávu.
Bavilo mě to, šestá kniha a pořád mě to hodně baví. Vůbec mi nevadí, že to má přes 1100 stránek, Galbraith umí psát.
Poslechnuto jako audiokniha a moje hodnocení, dobré ale za mě zbytečně dlouhé, rozvláčné, strašně moc postav :-( Musel jsem se někdy nutit to doposlouchat....
Zatím asi v sérii pro mě nejlepší kniha. I když spousta postav a nejrůznějších odboček nakonec poměrně jednoduché rozuzlení i když pachatele jsem vůbec neodhadla. I když celou dobu jsem přemýšlela, kdo z podezřelých může mít tolik času.
Poslech jako audio dá ještě víc zabrat k tomu, aby se člověk vyznal v tom kdo je kdo . Přesto pro mě zatím nejlepší knížka z této série.
zbytečně rozvláčné, až otravné... proč ? mimochodem, chtěla bych se dočkat toho až se ti dva dají konečně dohromady - kroužení už bylo dost
(SPOILER) No páni... Hustě krutopřísný, jak by řekly moje děti. Těch postav... zápletek... problémů... Corm se nám zamiloval - a odmiloval, Robin se zapletla s problémovou online hrou, bývalka silně prudí, hezká odbočka k prerafaelitům na hřbitově... Za mě velká spokojenost. Pachatele jsem vůbec neodhadla. Tipovala jsem jeho mamču.
Tentokrát bohužel jen 3*. Na můj vkus už tu bylo moc postav, ve kterých jsem se absolutně neorientovala. K tomu se přidali internetové přezdívky, u kterých jsme navíc nevěděli, kdo je kdo. Takže cca 4/5 knížky jsem byla dost dezorientovaná, což mi velice kazilo čtenářský zážitek. Nicméně kniha je čtivá a i navzdory své délce se čte překvapivě rychle. Tedy pokud rezignujete na to listovat zpět a dohledávat, kdo je kdo. Taky se mi moc líbil překlad, včera jsem se přistihla, jak říkám synovi, který po mně chtěl donést pití: "Skoč si tam sámoš, nejsi přece žádnej debižoun." Doporučuju číst v elekronické verzi, protože knížka je ještě tlustší než minulý díl a ten už jsem měla problém udržet na klíně. Moje první e-kniha, 80 % textu jsem bojovala s listováním na tabletu, než mi synek ukázal, jak je to vlastně jednoduché. "To jenom ťukneš tady nebo tady, tys to doteď nepochopila?!" Pokorně se vracím k papíru, tam to listování ještě zvládám a doufám, že příští díl bude o něco hubenější.
Něco mi tam scházelo. Postavy jakoby zahnívaly. Moderní téma vyznívá spíš jako snaha o aktuálnost - ale tato snaha z toho příliš křičí (až trčí) a děj rozhodně neobohacuje. Ale bod za hromadu stránek.
(SPOILER)
Nejdřív ke knize. Měla pomalý náběh, i proto mi trvalo dlouho, než jsem byla schopna ji vyslechnout celou. Interpretace dobrá, i když ty chaty byly rozsáhlé - klasický způsob Rowlingové zavalit čtenáře velkým množstvím informací, do kterých jsou ukryté náznaky jako jehly v kupičce sena. Ke konci se to ale rozběhlo a byla to jízda.
Chci velmi ocenit autorku, že do děje zahrnula myalgickou encefalomyelitidu/chronický únavový syndrom (ME/CFS), fibromyalgii,... kterým udělala osvětu.
Sama ME/CFS trpím téměř 15 let a do onoho roku 2015 se medicína k nám stavěla tak, že jsme psychosomatičtí pacienti, že jen nemáme kondici, že jsme naprosto zdraví a jen si sami vymýšlíme a vsugerovali jsme si, že nám něco je. Až v 2015 přišla první jasná studie, která poukázala na poškozené mitochondrie (buněčné elektrárny) a z ME/CFS se stala reálná nemoc (v očích lékařů, my trpíme pořád stejně). Bohužel, výzkumu je pořád málo a tak není přesně jasný mechanismus nemoci a tedy ani léčba. Jak si v knize stěžovali pacienti na lékaře a nevhodné terapie postupným zvyšováním zátěže, tak tu v Británii v 2021 konečně postavili mimo "doporučenou léčbu". Opravdu mnoha pacientům uškodila.
Co ale v knize nebylo dobře objasněno - ME/CFS je chronická nemoc a tedy se střídají horší a lepší období. Proto třeba i mně lidi občas můžou potkat v lepší dny a vypadám relativně zdravě a plná energie, proti opravdu špatným dnům, kdy celé dny proležím v bolestech v posteli a nejsem schopna ničeho. Často ani poslouchat audioknihy nebo si dojít po jídlo do lednice.
Situace v ČR je tristní, drtivá většina lékařů o ME/CFS moc neví nebo nás mají za blázny a to i přesto, že se situace od 2015 v zahraničí dost posunula. Naštěstí, začíná se obracet vítr tu u nás. Právě díky zvyšování povědomí o nemoci.
Díky, paní Rowlingová za další střípek zmínky a osvěty.
AUDIOKNIHA/E-KNIHA: Zase tolik stránek! Jak mně se do toho nechtělo... Ale musím uznat, že tentokrát se mi autorka trefila do noty. Hodně se mi to líbilo. A stránky utíkaly, ani nevím jak. Možná to bylo prostředím, možná zápletkou... Možná tím, že pro mě osobně ubylo vycpávkových míst. Nevím. Každopádně tohle bylo moc fajn. Jen ten vztah hlavních hrdinů mě začíná rozčilovat. Nikam se to neposouvá, jen kolem sebe tak pořád krouží a míjí se... Už je to dlouhé.
Krásné počteníčko. Napínavé. Několikrát jsem změnila svůj tip na to, kdo Anomie. Jen mě trápilo, jak je kniha velká, četla jsem jí jen doma, nosit ven se mi jí nechtělo. To je jediná připomínka, jinak se těším na další. A doufám, že už se hlavní hrdinové dají dohromady.
Čémo! Tak já jsem z tohohle totálně znuďáčená. Opravdu jsem četla stejnou knihu jako ostatní, co sázejí nejvyšší hodnocení? Nemám vůbec nic proti obsáhlým knížkám. Normálně je miluju, ale tahle série upadá a upadá. Milovala jsem Volání kukačky, která má ironicky nejhorší hodnocení.
Za mě zklamání, to byl i předešlý díl, ale tohle je ještě horší. Mimochodem tuhle sérii si oblíbila i maminka (teď 76 let) a absolutně se bez mého vysvětlení nebyla schopná orientovat v twitteru, chatech atd.. přeskakovala všechny ty stupidní chaty, které se mimochodem ve sloupcích opravdu blbě čtou.
Ale toto... Plus úvahy třicátnice a čtyřicetiletého chlapa "Oh, chce mě? - "Oh chci ho?" Tak to jsme snad v šestém dílu HP, jestli Harry opravdu chce Ginny, nebo ne?
Tak si asi počkáme na závěrečný díl, aby se buď spolu vyspali nebo jí požádal o ruku.
Celkově, případ zaplácán stoustou dalších zápletek včetně terorismu apod.
Nevím jestli se těšit na další díl. Ale třeba tam Robin Strika pohladí po ruce, to bude vzrůšo!!!
Jako vždy skvěle propracovaný příběh, kdy do poslední chvíle nevíte, kdo je viníkem. Prostředí počítačové hry a twitteru a postupné rozplétání identit mě hodně bavilo. Vztah Strika a Robin opět zamotaný, ani jeden si není jistý svými pocity. Autorce se u nich daří vystihnout rozdíl mezi mužským a ženským uvažováním, což mě také pořád baví. Těším se na další příběh, protože ač má série už mnoho dílů, pořád je to napínavé čtení, které mě baví.
Přiznám se, že tentokrát jsem z případu zas tak unešená nebyla. Asi mě tam rušili ty chaty a různé příspěvky na twitteru. Ale na druhou stranu, na to jaká je to zase tlustá bible se to čte svižně, pořád se něco děje, pořád se něco zamotává a stejně je zas konec moment překvapení.
PS: moje trochu romantická duše doufala, že Strike a Robin do toho bouchnou a zas nic :D
Tak snad příště!
Jsem velice ráda za e-knihu, v tištěné verzi je dost objemná. Skvělý příběh, propracované detaily. Dále se vyvíjí vztah Robin a Cormorana. Zaměřeno na komunikaci přes internet, každý se může vydávat za někoho jiného, upozorňuje na problém současnosti.
Za mě zatím nejslabší díl,ale i tak musím dát pět hvězdiček. Styl této autorky mě prostě strašně moc baví.
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové vyšetřováníAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Tak si říkám,co autor/ka s těmi dvěma plánuje... Jinak kniha dlouhá, trochu to ztrácí napětí, ale cca od strany 700 už to jede.