Černočerné srdce
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Když do detektivní kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Ink Black Heart, 2022
Na další případ Cormorana a Robin jsem se moc těšila, protože mě baví sledovat peripetie jejich vztahu, ale tentokrát mě doopravdy zaujala i samotná kriminální zápletka odehrávající se v kyberprostoru. Příběh je skvěle napsaný, napínavý a hodně zneklidňující. Jsem zvědavá jestli se také dočká své seriálové podoby jako předchozí díly, což by ale bylo značně obtížné, protože podstatná část příběhu se odehrává na chatu.
Za sebe musím říct, že to byl opět skvělý díl. Držel mě v napětí od začátku do konce. Měla jsem pár tipů, jak celý příběh dopadne, ale i tak mě to musím přiznat, překvapilo. Příběh se mi četl skvěle i přes to, že kniha je obsáhlá a má 1152 stran. Příběh odsýpal, čtenáře udržoval v napětí a musím přiznat že potřebuji pokračování. Všem doporučuji.
Ze začátku jsem na knihu nahlížela s jistou mírou skepse s ohledem na její rozsah. Sama jsem knihu poslouchala v audio podobě a musím říct, že mě Rowlingová nezklamala. Líbilo se mi netradiční propojení digitálního a skutečného světa. Detektivové se museli potýkat s problémy s vyšetřováním v digitálním světě. Zároveň se mi líbí zpracování tématu kyberšikany, které prochází celou knihou. Rozsah knihy mi nakonec vůbec nevadil. Knihu jsem si velmi užila.
Vůbec jsem netušila do čeho jdu a bylo to skvělé. Autorka udrží čtenářovu pozornost a rozvíjí příběh o další a další linky příběhu. Robin a Cormoran jsou sympatické detektivní postavy. Do konce jsem neměla potuchy kdo by to mohl udělat.
Opět super kniha. Bála jsem se,jak dlouho budu knihu číst,když má tolik stránek,ale knížka rychle utíkala a než jsem se nadála, byl konec. Už se těším na další díl z této pro mě nejlepší série, co jsem kdy četla.
První tři díly série si drží čestné místo na poličce v mé knihovničce, a tam se nedostane jen tak něco. Tolik jen k mým sympatiím k autorce. Jsou velké.
Mno.
Tenhle díl jsem netradičně poslouchala jako audio. Avizovaná doba přehrání: 1den a 22hodin. Ty kokso! Myslela jsem si, že si zpříjemním nějakou nudnou práci, třeba žehlení, ovšem za pozornost stál snad jen úžasný hlas vypravěče. Toť vše. Zvládla jsem přetrpět dvě procenta z celé knížky. Dvě. Až tak to bylo strašné. Nezáživné, zdlouhavé, nudné blábolení o NIČEM. Ale úplně a doslova o ničem. Lituju každého, kdo knížce obětoval víc času, než já a dospěl ke stejnému závěru (tímto děkuji všem uživatelům, co se nebáli zveřejnit negativní hodnocení. Máte můj paleček). Pokud si chce autor nárokovat téměř dva dny mého života, musí se jednat o pecku, která mě dostane do extáze. A tou Černočerné srdce rozhodně není. Nedoporučuju!
Moc jsem se na tento díl těšila a nezklamal. Bylo to opět bravurně napsáno. Jen mne tentokrát trochu zamrzelo, že jsem vraha odhalila, a že se kolem jeho osoby prošlo v příběhu dosti neohrabaně. Teď zpětně hodnotím, jakoby schválně neohrabaně. Protože na to, jak se všichni důkladně prošetřovali a sledovali, tak tohle už od prvního okamžiku pro mne bylo zvláštní, a jen mě to trochu utvrdilo v mém úsudku, který nakonec vyšel.
Bála jsem se obsáhlosti, po minulém díle, kdy jsem byla přesvědčená, že by knize prospělo o 300 stránek méně, jsem i myslela, že se dalšího pokračování vzdám, jsem byla mile překvapená, že se četlo rychle. Příběh byl zajímavý, napínavý, do poslední chvíle jsem netušila… jenom si přijdu ošizená koncem, čekala jsem po odhalení odpovědí na mnoho otázek a to se nestalo, škoda.
Extra dlouhé, ale je neskutečné jak dokáže rozvíjet další a další boční linky a přitom udržovat napětí u hlavního příběhu. Pokud máte zkušenost (kdo za posledních 20 let ne :-) ) s náruživějším hraním nějaké online hry, bude vás to bavit ještě o kousek víc.
Ze začátku jsem si říkala - Bože to nepřežiju přes 1000 stran, když vyšetřují to co vyšetřují a všechny ty rozhovory ve hře. Ze začátku mě to bavilo jen kvůli Robin a Strikovi. Ale pak jak se do toho člověk dostane, začne se tam toho dít spoustu zajímavého, tak to rozhodně nuda nebyla a druhou půlku knihy jsem přečetla během 3 dnů.
Robert Galbraith aka Joanne Rowlingová je známá svými rozsáhlými pracemi a je jedno zda se jedná o knihy pro mládež s Harry Potterem anebo o detektivky s Robin Ellacottovou a Cormoranem Strikem.
Ani Černočerné srdce z tohoto konceptu nevybočuje – je to pěkně obsáhlá „bichle“, přesto se čte / poslouchá více než dobře.
K poslednímu autorčinu počinu mám přesto několik výhrad:
1. Velmi mě iritovaly rozsáhlé soukromé konverzace na chatu / twiteru mezi jednotlivými členy komunity hry Černočerné srdce – tuto část bych celou vyškrtl.
2. Celá zápletka, točící se okolo youtubového seriálu, hry a fanouškovské komunity mi připadá dost nevěrohodná a působí to příliš křečovitě, Rowlingová dost tlačí na pilu, když chce světu i sobě namluvit, že je ve svém nitru pořád „teenka“, ale tohle jí opravdu nevěřím.
I přes výše řečené jde o dobrou detektivku, a i když jde dle mého subjektivního názoru o spíše průměrný díl v sérii, přesto rozhodně stojí za přečtení, nebo za poslech.
Hodnotím 70%
I tento příběh se mi líbil. Obsáhlost a vedlejší příběhy mi nevadí. Námět mi přišel zajímavý a velmi mě baví sledovat vztah mezi Robin a Cormoranem.
Co mi ale v tomhle dílu opravdu vadilo, bylo obrovské množství nepřehledných chatů, už jsem na ně asi stará :-), a přezdívky uživatelů byly také matoucí.
Poslechnuto jako audiokniha -> hódně dlouhá audiokniha :-)
Co k této knize napsat, příběh celkem OK, nic překvapivého, tentokrát zde není žádné morbidní popisování nalezeného těla, tak jak to bylo dříve - myslím v Hedvábníkovi. Při poslechu mně vadily zdlouhavě popsané chaty uživatelů očima bych asi rovnou četl ty zprávy a ne pokaždé kdo co napíše. I když zase se mně velice líbilo nové "herní" prostředí a sociální sítě. Rowlingovou bych na hry a už vůbec na nějakou MMO hru netipoval :-)
Mé hodnocení: 75%
Poradna naloz pismenek :-) a presto kvalitni pribeh bez hluchych mist. Tak se mi to libi! Dejova linka detektivu po pracovni strance - klape to, zdokonaluji se jako tym, ta osobni…?! No taaaak, je tam neco ,stale bublajiciho pod povrchem a musime si pockat. Cekam a tesim se na dalsi dil
Těžká kniha co do váhy a počtu stránek - přes 1100 stran. Ale výborně psaná, možná nejlepší díl se Strikem a Robin. Uvěřitelný a zároveň varovný příběh na téma kyberzločinu napsala Rowlingová skvěle a i když je kniha dlouhá, nevyškrtla bych ani řádek. Čtivé, napínavé svižné a teď jsem jen zvědavá, kdy vyjde další díl. Doporučuji.
Autor(ka) to prost umí. Vystavět tak bohatý příběh plný postav, epizod, zápletek.. Někdy jsem se lehce ztrácela, ale četbu jsem si naprosto užila. Výborná série.
Hodně dlouhé, ale hodně povedené. Po každé přečtené části jsem se těšil na další. Internet a sociální sítě jsou úžasné, ale někdy pořádně děsí. Anonymita a vymýšlení profilů může někdy opravdu způsobit moře problémů a v Čeronočerném srdci je jich víc než dost. Do poslední chvíle jsem netušil, kdo za tím vším stojí. A že těch podezřelých je víc než dost.
Ale i když je to opravdu "pořádná bichle" , myslím, že za přečtení určitě stojí. A opět se ukazuje, že Galbraith aliaz Rowlingová opravdu psát umí.
Dávám průměr. Jestli se Rowlingová snaží s každou knihou postupně strhnout rekord v počtu stránek, tak by se mohla zamyslet nad trpělivostí čtenářů. Téma je dobré a nenudilo, ale do detailu obsáhlé myšlenky, rozhovory a chaty pro mě byly většinou až zbytečné. První až třetí kniha v sobě navíc měla náboj v podobě citového napětí mezi Robin a Strikem. Postupně to ale hodně ustoupilo do pozadí. Správné tempo kniha dostává až po bombě. A přišlo mi, že konec byl také docela uspěchaný a vyřešený během asi čtyř kapitol na úkor celého vyšetřování.
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Můj první Strike a hned trefa do černočerného srdce. Výborné od začátku do konce.