Černočerné srdce
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Když do detektivní kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Ink Black Heart, 2022
Knihu jsem četla docela dlouho a prokládala ji ještě dalšími knihami. Ale jinak se mi líbila moc - až na ty přepisy chatu, které mne trochu rušily, protože internet používám jen, když opravdu musím. Na Robin se obrátí dívka, kterou někdo pronásleduje na sociálních sítích. Bude ale ještě hůř, když je potom nalezená zavražděná. Kdo je uživatel, který si dal přezdívku Anomie a kterého nikdo nedokáže vysledovat, jsem netušila do úplného konce. Kniha je však zase dobře a čtivě napsaná, proto ode mne dostává všech pět hvězd. A kromě toho se budu těšit na pokračování.
Čtivé, napínavé a napsané velice dobře, ale zdlouhavé a to jako že moc. Nějak mě odrazuje, když autor začne sérii tlustou knihou a každý další díl je už jen tlustější a tlustější. Berte ohled i na staromilce, kteří nepřičichli k e-knihám a audioknihám a pište tak, aby se to dalo (fyzicky) unést... musela jsem speciálně kvůli knize tahat permanentně batoh, kniha se nedá ani rozevřená dlouho udržet, vleže lze číst jen na břichu... zabralo to několik nocí ve strnulé poloze s podloženou knihou... Téma online her a zfanatizovaných fanoušků mě neoslovilo tak, jak bych očekávala, a přepisy chatů pravděpodobně způsobily ono nafouknutí knihy o pěknou hromadu stran navíc, ale jejich čtení nebylo úplně nejzábavnější. Práce Robin, Strika a celého týmu jako vždy skvělá, oceňuji větší prostor pro Robin i rozvíjení mimopracovní linie, ale ty jejich vztahy.... o-ou.... jako vážně se dva dospělí lidé nedokážou vyslovit a ujasnit si, co mezi nimi je, a nějak se k tomu postavit? Neskočili jsme náhodou na nějakou mnohem nižší úroveň mezi románky pro náctileté? (Stručně: Já ho děsně miluji, ale nemůžu mu to říct, protože co kdyby pak se mnou přestal kamarádit?.... Ona se mi hrozně líbí, ale má na někoho mnohem lepšího, než je obtloutlý mrzák, tak se budu radši chovat jako promiskuitní ko*ot a tvářit útrpně, kdykoli se o ni otře nějaký jiný chlap... asi tak)
I přes tolik mnoho stránek se kniha četla sama. Stránek obývalo až byl konec knihy. Čtu sérii od prvního dílu, a každým dílem je to lepší a lepší. Tento díl série s Cormem a Robin byl jen jen o pátrání po pachateli, ale i soukromém životě, a světě div se, nebylo to na obtíž. Jediné co mohu vytknout je,že jsem se ztrácela v množství postav, ale to bylo jen na začátku.
Galbraith se ponořil hluboko do světa on-line her a sociálních sítí. Titul příhodně odkazuje jak na "skutečné" srdce, tak na temnou stránku lidského srdce, jehož temnotu amplifikuje anonymní virtuální svět, který zaplavují nejrůznější existence. Pohybujeme se přece ve světě zločinu... Nezbytnou součástí on-line světa jsou nadto stovky a tisíce fandů. V ústředním Galbraithově fandomu Černého srdce se naštěstí pohybuje jen tak velký počet osob, aby se mi dařilo se orientovat. I když termín fanoušek může být mnohdy více než zavádějící, jak je patrné mj. na postavě Anomie/ho a jejích/ho virtuálních i reálných následovníků, černosrdcařů. Musím konstatovat, že tolik urážek, sprosťáren a výhrůžek v jedné knize se často nevidí. Přitom 1152 stran skýtá opravdu hodně prostoru. Robin Ellacottová tentokrát taky dostane větší prostor, a to jak v profesním, tak osobním životě. Válečný veterán a majitel detektivní kanceláře Cormoran Strike tady často přebírá roli sparingpartnera trpícího bolestmi, snad aby dal vyniknout výkonu Ellacott. Vztahová linka pak i tentokrát zaujímá dost zásadní prostor, ale Rowlingová už dávno není utajenou autorkou a ženský rukopis se tak může projevit naplno.
Rowlingová - nejspíš v úsilí o maximální věrnost a věrohodnost virtuálního světa - případ zhusta prokládá typograficky reprodukovanými tweety a dialogy vyměňovanými veřejnými a soukromými chaty, nevyhýbá se přitom ani několika paralelním konverzacím. Působí to často ale poněkud únavně, zejména kvůli nezbytným a četným repeticím, čímž se narušuje plynulost textu. Dá se na to ale časem zvyknout, protože tvoří významnou a často užitou integrální součást románu. Virtuální svět se pak přímo propojuje se světem uměleckým a autorka se nevyhýbá ani aktům ;-). Rowlingová šedou zónu sociálního prostoru zjevně využila k vyslání varovných signálů ohledně jeho možného zneužití pedofily, vrahy a jinými kriminálními živly, především pak nebezpečí pro mladé lidí hledající přátele. Přesto všechno zůstává příběh a případ černého srdce koherentní a já se až doposledka snažila přijít na to, kdo je vrahem...
"Jaká prazvláštní záhada, tahle síla slov!
Nesou v sobě život i smrt.
Jediné z nich
Dokáže vehnat nach do tváří,
ten nach, jenž říká mnohé,
Či zanechat v srdci pusto a chlad."
Zajeté koleje akceptuji, když si tu jízdu užívám se vším všudy. Se stejnou posádkou, servisem. Vybočení z trasy vítám, když mě to nadzvedne ze sedadla, ale zároveň, už se těším na co jsem zvyklá z předchozích cest.
První třetinu jsem trpěla. V té analogii jako vybočení beru vyčerpávající internetové konverzace v knize, které jsem sice snesla, ale jako čtenáři mi přišly neatraktivní. Chybělo mi víc Londýna. Strike je s každým dílem víc a víc jako vystřižený z noiroveho filmu. Mrzoutský detektiv se zástupem žen a ta nejdůležitější mu prokluzuje mezi prsty. Robin jsem přála, aby měla větší zásluhy a tentokrát třeba i celý případ rozlouskla! No uvidíte….
Hledali jsme vraha tvůrkyně seriálu. Až druhá polovina mě pohltila, propadla jsem vyšetřování a ocenila jsem posun vztahu hlavní vyšetřovací dvojice.
Na konci mi víc chybělo rozpitvání pohnutek a motivu vraha.
Nejlepší případ ze série to nebyl, mrzí mě to, ale uděluji jen 4 hvězdičky.
Neobvyklé téma soc.sití, které je mi cizí, pro mě bylo hodně zajímavé. Jenže, když má každá postava občanské jméno, jiné jméno má ve hře a potom ještě dvě další na Twitteru, mám v tom velký zmatek...
Napínavé, v detektivních příbězích neokoukané prostředí toxických fandomů a sociálních sítí (předpokládám, že autorka hodně čerpá z vlastní zkušenosti).
Škoda nějakých chybek v překladu a zejména... Jejda, proč zas to klišé se dvěma do sebe zamilovanými kolegy, kteří se nedokáží vyslovit... V téhle sérii už je to pro mě fakt nudné.
Naprosto úžasné. Přesně ta kniha, kterou chci číst a číst.
Fakt mě to moc baví tato série a už se těším na další.
asi bych se obešla bez těch chatů,které jsem nakonec už některé přeskakovala,jinak opět ok.
(SPOILER)
Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině, které je načtené naprosto fantasticky mým oblíbeným hercem ;-). A možná i z tohoto důvodu jsem byla nadšená více než někteří čtenáři zde? Těžko říct...
Případ, který zde vyšetřují Cormoran a Robin, je strhující a originální. Zakladatelku animovaného seriálu Černočerné srdce Edie Ledwellovou někdo už po delší dobu pronásleduje - a sice na internetu, kde je tento uživatel s přezdívkou Anomie v podstatě nevysledovatelný. Ta se proto obrátí na Robin s prosbou o pomoc. Protože se ale jejich kancelář na internetovou kriminalitu nespecializuje, je odmítnuta. Jenomže brzy potom je Edie nalezená zavražděná - a z jakéhosi morbidního důvodu právě na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin se tedy rozhodne, že to nemůže nechat být jen tak a po hlavě se vrhá do pátrání po vrahovi, který se nejenže před ničím nezastaví, ale zároveň udělá pro to, aby svoji identitu skryl, v podstatě cokoliv...
Podle mého názoru se i tentokrát autorce podařilo napsat knihu, která zaujme. A já jsem ji opravdu jen těžko odkládala ;-). Kromě toho až do téměř úplného konce zůstává nejasné, kdo je pravým vrahem. Když už se totiž Robin s Cormoranem domnívají, že všechny podezřelé vyloučili a zbývá jim jen jediný možný pachatel, dojde k naprosto nečekanému zvratu a všechno je jinak. Víc už ale opravdu psát nebudu, kniha je sice místy tak trochu zdlouhavá, ale mne nenudila ani chviličku ;-), proto ji hodnotím plným počtem a jsem zvědavá, jaké bude další setkání s Cormoranem Strikem a Robin Ellacottovou.
Štěstí, že autorka píše čtivě. Jinak bych to asi po pár stránkách odložil. Námět moderní, zpracovaný zvláštním, ne příliš šťastným stylem. Úryvky četů nudné, postavy podivné, motivace zvláštní...
Také by mne zajímalo, zda ten odér Červené knihovny, který se více či méně táhne celou knihou, a nejen touto, je dán romantickou duší autorky či je to marketingový kalkul aby se rozšířila cílová skupina čtenářů.
Tento díl jsem poslouchala ,takže to trvalo déle ,než kdybych knihu četla.Skvělý zažitek ,neměla hluchých míst.Protože předchozí díly jsem viděla zfilmované, už se moc těším,že i tento a další díl,který má teprve být vydán,budou natočeny.
Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst, téma mi nebylo úplně blízké. Nicméně pak mě autorka lapila a nemohla jsem přestat číst... Oceňuji, jak kvalitní knihy autorka píše a už se nemohu dočkat dalšího dílu. Hlavní postavy si totiž nejde nezamilovat:)
Ano kniha je hodně objemná, ale příběh plynul jako bych byla divák dlouhého skvělého zfilmovaného spletiteho příběhu. Dost mě ze začátku zaskočily chaty a tweety, ale i to pak bylo součástí děje, který me pohltil. Už teď se těším na další příběh dua Strike & Ellacottova :)
Oproti předchozím dílům mi tento nepřišel tak hrozně vleklý. Je pravda, že autorka zachází hodně do detailů, všechny scény tedy naprosto jasně můžete vidět před sebou, protože vše popíše do puntíku. Ani vztah hlavních hrdinů tam nebyl tak hrozně rozebírán. Děj hezky plynul. Já hodnotím kladně.
Když mi paní knihovnice zamluvenou knihu přinesla, upřímně jsem se zděsil, taková bichle.
Ale četla se mi dobře. Hned, co jsem začal, jsem zjistil, že mám přečtený první díl.
Pravda, kniha mohla být asi trochu útlejší, ale kromě krátké části s moralizováním někde na konci, jí jinak nemám co vytknout. Příležitostně mrknu na některý z předchozích dílů.
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Konečně po dvou měsících dočteno. Čtení mě bavilo, ale kniha mohla být klidně o třetinu kratší. Tradičně spousta postav a jmen, jejichž skutečná jména a přezdívky na internetu se mi pletly i ke konci knihy. Prostředí on-line hry a sociálních sítí bylo poutavé a výborně se hodilo do letošní výzvy - postavy spolu komunikují přes internet.