Černočerné srdce
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Když do detektivní kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Ink Black Heart, 2022
Strávili jsme spolu měsíc….
… a byl teda pekelně napínavej!
Já to asi píšu u každého dílu, ale tohle musí člověk buď milovat nebo nenávidět, jinak by se těch skoro 1200 stránek těžko četlo.
A mě to teda baví fakt mrtě, ty spousty detailů, několik vedlejších dějových linek, mraky postav, promyšlený děj.
Několikrát jsem si myslela, že už jsem na to přišla a samozřejmě že nic. V poslední třetině už ty indicie byly jasnější, ale tady si člověk nemůže být jistý ničím.
A i když tím hlavním tématem to nebylo úplně něco, co by mě zaujalo, tak fakt obdivuju svět, který se autorce povedlo vytvořit.
(SPOILER)
Tak se taky přidávám ke zklamaným. Už tady bylo všechno řečeno, tak ve zkratce: je to zbytečně dlouhé, polovina knihy je nudná, děj se nikam neposouvá. Čtenář nemá šanci pátrat s detektivy. Vztah detektivů byl úplně degradován, nedává mi smysl, jak je v jednu chvíli jejich konverzace otevřená a na další stránce není jeden druhému schopný říct, co se mu v životě děje… jestli jde Strikovi jenom o agenturu, snad tím tuplem měl s Robin řešit, jak je v ohrožení kvůli jeho vztahům… no, a jestli má čtenáře povzbudit, že spali ve vedlejších místnostech, nebo že ji viděl bez podprsenky (jedna z více problémobých pasáží objektifikace ženského těla), ne, proč?
Mám pocit, že se Rowlingová touto knihou podobně jako na twitteru jenom vysmívá svým woke čtenářům. Všechny povrchní popisy duševních chorob, všechna vzácná onemocnění a únavové syndromy, které jsou jenom prostředkem k manipulaci a výmluvou, docela mě to vytačelo.
Detektiva Cormorana Strikea fakt obdivuji a tím pádem i jeho kolegyni. Musím říct, že takovou mravenčí práci si jen málokdo dokáže přectavit a kolikrát i nevzdat a úspěšně dokončit.
To samé tedy musíme přidat i k autorce. Neboť ona musí všechny ti byť maličkosti nosit v hlavě a následně zaznamenat. Propojit životními příběhy vším ostatním. Pro mne to již bylo velmi obsáhlé dílo se spoustou postav v kterých jsem se posléze začínal ztrácet.
V pořadí šestý díl s Robin a Strikem nepostrádá napětí a mravenčí práci obou detektivů při snaze odhalit nebezpečného vraha. Obětí je tentokrát jedna z autorů bizarního animovaného seriálu fungujícího na internetu - Černočerné srdce. Jelikož se již před smrtí stala cílem nenávistných i výhružných komentářů a pomluv, musí se vyšetřování zaměřit tím směrem. Výborně čtivé, jako všech pět dílů před tím.
Zbožňuju styl psaní autora (autorky). Během čtení jsem nenarazila na nudnou část, kterou bych četla na sílu, navzdory její tloušťce. Asi za to mohly kapitoly z herního chatu, kdy se člověk snaží sledovat děj
Příběh mě zaujal, zajímavě zpracované a vcelku reálné. Upřímně jsem doufala, že se Cormoran s Robin někam dál posunou, než nějaká ignorace myšlenek a podobně, i když chápu, že se nejedná o červenou knihovnu.
Užívám si celou sérii a těším se na další díl
Zatím poslední vydaný díl série Cormorana Strikea, který opět nezklamal. Námět seriálu, z něj vytvořené hry a následně moderátorského chatu, který hru doprovází, je velmi originální. Režiséři seriálu byli napadeni a zdá se, že za vším stojí tvůrce hry a hlavní moderátor chatu tzv. ,,Anomie". Další zločiny na sebe nenechají dlouho čekat.
Příběh se poslouchal příjemně a byl poměrně napínavý. Trochu jsem se bála toho, že už knihu nečte Pavel Rímský, jak jsem zvyklá, ale Martin Zahálka. Ze začátku to bylo zvláštní, ale zvykla jsem si, pan Zahálka je také velmi zkušený herec i dabér.
Příběh je dobře vymyšlený, námět originální, ale některé pasáže pro mě byly zbytečně zdlouhavé a natahované. Ale to není nic, co by mi bránilo knihu/audioknihu doporučit.
Velmi aktuální, řeší problémy současnosti, chytré, skvěle vystavené počteníčko, jen ten rozsah, nebo spíše váha knihy mi vadila. Těším se na další díl.
Moje oblíbená dvojice detektivů tentokrát řeší případ, který se odehrává převážně na sociálních sítích. A to je rozhodně téma k zamyšlení. Trošku jsem se obávala, zda se v námětu knihy dobře zorientuji. Přeci jen patřím k generaci, která na internetu nevyrostla a těch odborných výrazů je tady dost. Jakmile jsem si našla svůj systém čtení chatů, které průběžně knihou prochází a ponořila jsem se do děje - bylo vyhráno. Cesta k odhalení pachatele byla sice zdlouhavá a složitá, ale bavila mě. Možná i proto, že každý díl série, včetně tohoto dílu, je vyprávěn do detailů, které k životu prostě patří. Ať už je to konzumace jídla, cesta na toaletu, erotika a i to občasné do p....e. Asi jsem nebyla jediná, která nedočkavě očekávala, zda se konečně vyřeší vztah mezi Strikem a Robin. Tak bohužel, ani tentokrát ne ;). Jenom doufám, že si nepadnou do náruče ,,až" na poslední stránce posledního dílu série :). Moc ráda bych totiž chtěla vědět, jak to s nimi bude dál.
Jsem rychločtenář, což je někdy výhodné. Pokud však mám dobrou knížku, je mi vždy líto, pokud ji bleskurychle zhltnu - jinak to neumím. Tentokrát si ovšem nemohu stěžovat. Černočerné srdce je pěkný tlouštík a strávili jsme spolu víc než chvíli. Přestože to bylo dobré čtení, výjimečně bych uvítala menší rozsah knihy, myslím, že by příběhu spíše prospělo.
Celkově jsem ale spokojená. Autorka rozšířila mé obzory, nakousla řadu nesnadných témat a naučila mě několik nových pojmů. Nepochybně též přispěla k posílení mé svalové kondice - vzpírat knihu nebylo zcela snadné. Další díl budu opět vyhlížet a jsem zvědavá, zda a kdy konečně Corm a Robin pochopí, jak se věci mají. Už to je nuda. Pravda, Corm se neomezuje a nejkrásnější ženy Londýna po něm evidentně dychtí. Ale co Robin? Ta sice v rámci pátrání ukořistila alespoň pár polibků a pohlazení po zádech od jednoho z podezřelých - není to však pro třicátnici trochu málo?
Jako vždy paráda, byla jsem napnutá až do konce, kdo to je. Nicméně mě to pak malinko zklamalo. Ale když porovnám předchozí díly, asi to tak je všude, že by to člověk nečekal. Na přepisy chatu si člověk musí zvyknout, zvlášť když "čte" jako já audioknihu. Jinak miluju styl psaní, Strikea, Robin a strašně mě rozčiluje jejich nevyřčeny vztah :)
Za mě je tato kniha zbytečně zdlouhavá. Do děje mě nejvíce dostalo posledních 250 stran.
Když miluješ, není co řešit! Prostě mě baví, i když ty přepisy chatů mi daly zabrat, než jsem našla nějaký systém. A nevadila ani délka, tahle dáma prostě umí psát.
A navíc je krutě reálná, děsí mě moc sociálních sítí.
Četlo se mi skvěle, aktuální téma, zamyšlení pro rodiče. Mě se tahle zdánlivě nesourodá dvojice detektivů moc líbí. Kromě vyšetřování je tam humor, ale i soukromé trable hlavních hrdinů a hlavně, je to reálné a uvěřitelné. Za mě super
No tak já za sebe musím uznat, že kniha je to zase vynikající a fakt hodně dobře se mi četla. Dokonce ani ty přepisy chatů mi nevadily :). Vztah Robin a Strika se zase neposune ani o trochu dál, ale s tím jsem tak nějak počítal už dopředu :). Ve finále to podle mého bylo skvělé počteníčko, které hodnotím vysoko a doporučuji!
Vždycky se těším na pokračování téhle série. Ale zdá se mi, že co díl, to zbytečně rozvleklý příběh. Bojovala jsem s tím už v 5. díle. Zde se mi nelíbily úryvky chatů, nebyla jsem schopna se zapamatovat postavy a jejich přezdívky. I když uznávám, že autorka se snažila dotknout palčivého tématu.
Přečteno. Nu co dodat. Online svět, je aktuální téma dnešní doby, ale kniha se dala zkrátit o cca minimálně 200 stran. Ze začátku jsem si myslela, že vám, kdo je Anomie, ale pak mě autorka úplně zmátla a začala jsem o svém typu pochybovat. Nakonec byl výsledek, jaký jsem čekala. Ale musím přiznat, že nakonec je to celé velký masakr a hodně rodičů, by se mělo zamyslet nad tím, co a kdy dělají jejich děti. Jeden nevinný seriál, jedna hra a spousty obětí jednoho, zakomplexovaného, nepochopeného jedince. S velmi velkým očekávání čekám na další díl :-)
Audiokniha
Kniha byla hodně, hodně, hódně dlouhá, skoro 47 hodin poslechu. Některé části byly zdlouhavé, třeba jednou Strike vyslýchal ženu a já si pak všimla, že ten výslech v té audioknize trval hodinu a čtvrt. Části ve kterých jsou přepisy chatů byly taky dlouhé, včetně všech těch výrazu...jako hahaha, apod. Ale přesto jsem se vůbec nenudila a užila jsem si to moc. Závěr hodně napínavý a pro mě i nečekaný. Všechno to logicky zapadlo do sebe. Tam kde v jiných detektivkach jsou náznaky a slepé uličky, ve kterých už autor nepokračuje, tam Galbraith vysvětlí vše, objasní proč. Což mi v některých detektivkach dost leze na nervy, co s tím člověkem u kterého jsi naznačil nějaký problém??? Takže díky tomu chápu to množství stránek a toleruju ho. Strike i Robin jsou pro mne super postavy a nevadí mi ani ta lehká romantická linka mezi nimi.
Já jsem si knížku moc užila.
24/2024
Jak jsem psala už u předchozího dílu, čtu jednu stránku za druhou, baví mě to a najednou jsem v půlce. Čtení mi trvalo necelé dva týdny a fakt jsem si to moc užila a netrpělivě jsem čekala, kdo že je Anomie (bylo to překvapení, i když jsem tipovala někoho blízkého). Téma je hodně aktuální a nutí k zamyšlení, kam až to může zajít.
"Milostná" linka těch dvou už mě upřímně nebaví, asi mě to víc otravuje, protože to pořád nikam nevede. A jak už někdo psal, ten bolavej pahýl je taky na každý druhý stránce :-)
Dávám opět 4 hvězdy, tentokrát tak 80 %, Neklidná krev pro mě měla lepší atmošku :-)
Tuhle sérii miluju snad ještě víc než Harryho Pottera, mám to štěstí, že "stárnu" s autorkou a tím, co právě řeší. Takže mi teď kápla do noty. Svět internetu tu otevírá z docela znepokojujícího pohledu. Bavilo moc, ani délka mi nevadila.
vraždy záhady internet psychologické romány konflikty sociální sítě pátrání detektivové vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Přesně toho jsem se obával na konci minulého dílu! V zásadě zajímavý námět byl autorčinou nezřízenou grafománií na více než jedenácti stech stranách roztahán a rozmělněn až k nesnesení. A ty nekonečné přepisy chatů… Narovinu přiznávám, že tato kniha se zařadila k několika velmi málo knihám, které jsem ani s nejlepší vůlí nedokázal dočíst. Všechny síly mě opustily ještě před polovinou. Tedy polovinou, která by u jiného autora vydala na jednu nebo i dvě plnotučné detektivky.