Lazár
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Majster trilerov Lars Kepler prichádza so siedmou knihou o Joonovi Linnovi V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí. Keď polícia otvorí mraziaci box v kuchyni, objaví príšerný nález. Jedna z trofejí sa priamo týka komisára Joonu Linnu. O niekoľko dní kontaktuje Linnu nemecká komisárka a požiada ho o pomoc pri vyšetrovaní vraždy v kempingu pri Rostocku. Obeťou bol opäť sexuálny násilník. Joona pochopí, že zdanlivo náhodnú súvislosť nemôže ignorovať. Stopy však vedú k Jurekovi, k človeku, ktorý mal byť už dávno mŕtvy. Niektorí by to možno nazvali zázrakom, iní nočnou morou. Veď tento „Lazár“ je najhorší sériový vrah všetkých čias v severnej Európe. Joonovi intuícia vraví, že Jurek je zapletený aj do ďalších brutálnych úmrtí, ale aký má motív? Je to začiatok jeho posledného diabolského plánu: nájsť Joonovo slabé miesto a raz a navždy ho zničiť? Komisár Linna si myslel, že to najhoršie už má dávno za sebou, lenže všetko sa ešte len začína!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Lazarus, 2018
(audio) Další kniha s Joonou, dle mého, nebyla až tak propracovaná, jako předešlé díly. Byly zde velké absurdity, co se týče Jurka Waltra. To vážně byl tak chytrý a o všem věděl??? Telefony jako odposlouchával? Jinak strhující konec a samozřejmě si nenechám ujít Zrcadlového muže.
Další strhující případ mého oblíbeného vyšetřovatele. I když teda některé věci, co se tam stali mě docela mrzí. Už se těším na Zrcadlového muže.
(SPOILER) Tak to dám v bodech za 1) nejlepší detektiv ve Švédsku tvrdí, že Jurek Walter stále žije a nikdo mu nevěří a chtějí ho poslat k psychologovi? za 2) Valerii hrozí, že ji Jurek unese a zabije a ona řekne: "Nemůžu odejít, mám tu své skleníky." To jako vážně? 3) Saga ví, že ji Jurek může sledovat a přesto zvoní na chráněný byt a vzápětí si to rozmyslí, odejde a co se asi stane, že? Za 4) Saga ví, že Jurek je chytrý a nenapadne ji, že může použít jejího otce jako návnadu? Proč se nejdřív neujistila, po kom vlastně střílí? Ne jeb ho, hned pálila, no a zabila si tatu. 5) Opravdu se v domě, kde nejspíš Jurek vězní své oběti, rozdělí? Proč nedrželi otce u sebe a neprohledali dům všichni zároveň? za 6) Jurek je tak nedostižný a pak někde mimo své území ho jednoduše Joona zastřelí? za 7) Valerii v nemocnici hlídá údajně 16 policajtů, ale u jejího pokoje není nikdo, že se dostane Bobr až k ní? Hlavně mě vadí ta přehnanost. Odstřelovačka má matku s Alzheimerem, policajtka, co hlídá byt s Pellerinou má matku, co si nasazuje paruky a věří v okultismus, Bobr nosí perličky v uších. Dvoumetrový hromotluk/zabiják s perličkama v uších, fakt to zní uvěřitelně? To jako vážně tam nemůže být jednou někdo normální, obyčejný nebo co třeba tam žádné takové detaily ze života někoho, kdo se v příběhu jen mihne, nedávat? Byla by to skvělá detektivka se sériovým vrahem, jako má např. Chris Carter nebo Bernard Minier, ale tady je to prostě hnáno až do absurdna. Ať jen nehaním, tak dávám plus, že kniha byla čtivá. Jsem ráda, že mám sérii dočtenou a v budoucnu si hodně rozmyslím, jestli přečtu následující díly.
Za mě nejslabší kniha z celé série. Některé zápletky zcela překombinované, chyběl mi obvyklý spád (až na posledních 100 stran) a dokonalost některých postav už byla na mě vážně moc.
Autoři vtáhnou čtenáře do děje od první stránky knihy. Zase po nějaké době se mi stalo, že to vydrželo až do poslední stránky. Tato kniha mě připravila o pár hodin spánku. Celá série je velmi podařená a už se těším na další a snad ne poslední díl.
(SPOILER) Za Lazará dávám tentokrát jen tři hvězdičky :-) za mě to bylo trošku zklamání. Nevím proč, ale celkově mě děj této knihy prostě nenadchl. Já zastávám názor, že mrtvé má zůstat mrtvé.. :-) ale i tak celou sérii Keplerovců hodnotím jako velmi dobrou a určitě se vrhnu i na jejich novinku Zrcadlový muž, která se blíží na pulty knihkupectví :-) Po Bryndzovi se Keplerovci stávají mými dalšími oblíbenci. :-)
Tak tohle byla zase jízda!
Lars Kepler drží úroveň svých knih zatraceně vysoko.
Bylo téměř nemožné knihu odložit. Opět promyšlený, napínavý, místy tedy dost drsný a tragický děj, který chytí od začátku a až do konce nepustí
Jediné co mi trochu vadilo, je málo uvěřitelné zmrtvýchvstání hlavního padoucha.
Nic to ale nemění na tom, že mě kniha bavila a těším se na další díl.
Kniha od meho oblibeneho autora me opet nezklamala, kniha vtahne do deje od zacatku do konce, zadna hlucha mista, kdo ma rad severske detektivky mohu jenom doporucit.
Čtení mě velmi bavilo, kniha má spád. Joona je v tomto díle trochu v pozadí a do hlavního vyšetřování se pouští Saga. Jediné co mi v tomto příběhu připadalo absurdní, je nadpřirozená síla našeho vzkříšeného hlavního pachatele. Místy až neuvěřitelné.
Na další díl se těším, ale doufám že autoři už našeho pachatele znovu neoživí.
Po dlouhý době teprve druhej Kepler,první mě nějak nudil... Ale tohle byla jízda od začátku do konce. Taková, že jsem se hned pustil do dalšího Keplera. A knížky od stejnýho autora čtu po sobě obvykle jen nerad, tady to ale nešlo jinak.
Jediný co mě uklidňuje je, že má vyjít další kniha!
Napětí střídalo napětí a Joona byl zase skvělý! Autoři konečně odkryli všechna tajemství a byla to jízda.
Jednoznačně nejlepší díl.
(SPOILER) Za mě nejslabší kniha celé serie. Až posledních cca 100 stránek mělo nějaký spád. Spoiler: Co mě štvalo nejvíc byla, postava dokonáleho snad až nadpřirozeného Jurka. To že přežije v neprofesionální péči střelná zranění a dostane se z toho budiž, ale jeho až paranolmání moc nad ostatními lidmi, jeho dokonale propracovaný plán s tím, že vždycky udělají vše tak aby to zapadlo do jeho plánu to už bylo i na mě moc. Doufám, že v další knize opět neobživne. I když všechno je možné protože na konci mu hlava zůstala k tomu krku připojená.
Tento díl od Keplera jsem si dlouho šetřila až na něj budu mít čas, protože předchozí knihy byly skvělé . Bohužel mě zklamal a v půlce jsem jej odložila z nedostatku zájmu. Klasické mysteriózní zápletky, které se propojí v ne pravděpodobný scénář mi zde tentokrát chybí. Vše je zde příliš přímočaré a jasné a jedná se pouze o honičku padoucha. Tak se mi to jeví, a chybí mi zde více otazníků a zdánlivě nesouvisejících dějových linií. Další díl už za mne nee.
Asi poslední přečtená kniha ze série J. Linna.
Za mě nejvíc nejlepší 3. díl - Svědkyně ohně.
Pak kvalita postupně slábla, až se v Lazarovi vytratila úplně.
Příští díl už nepotřebuji.
Nereálné situace, hektolitry krve, časové nelogičnosti, uvěřitelnost příběhu mizivá.
Snaha nahnat počet stránek tisícem přídavných jmen a příslovcí, proč??
Abych pravdu řekla, sériového vraha Jurka Waltera, který je zřejmě nesmrtelný, už mám tak nějak plné kecky. Tentokrát ho Joona Linna rozstřílel a ještě shodil ze střechy, tak jsem zvědavá, jakým zázrakem obživne příště. Kniha je napsána čtivě, o tom žádná, ale pořád jeden a tentýž vrah, to už je silné kafe. Uvítala bych jiný příběh. Ani jsem se z celé knihy nedozvěděla, proč byl Joona ve vězení.
Série, která je na nejvyšších příčkách mého seznamu oblíbených knih. Nikdy nezklame, na rozdíl od jiných sérií je každý další díl stejně dobrý, jako ten předchozí. Doporučuji číst od prvního dílu, zde je příběh už více orientovaný na osobní život hlavního detektiva.
Stále svižné tempo a autoři si nechávají otevřená vrátka pro možná další pokračování. Máme se nač těšit.
Po nedávné četbě "vlažné" detektivky tohle bylo silný kafe. Prostě severská detektivka se vším všudy. Přestože mám k příběhu připomínky ( podrobný popis zabíjení, neuvěřitelné oživení padoucha zdravotní sestrou ...), měl spád. S napětím jsem čekala, co se bude dít na další stránce. A uzavřený neuzavřený konec mi vůbec nevadil.