Deti z Bullerbynu
Astrid Lindgren
V malej švédskej osade Bullerbyn sú len tri gazdovstvá – Severné, Stredné a Južné. Žijú tu tri rodiny, v ktorých je šesť detí, traja chlapci a tri dievčatá. Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna a Britta prežívajú v krásnej prírode dni plné drobných, ale o to významnejších radostí, bezstarostných hier, detských šarvátok a hádok. Zabrať dostávajú aj skutočné priateľstvá. Príhody malých nezbedníkov už celé desaťročia patria k čitateľsky najobľúbenejším titulom zlatého fondu literatúry pre deti. A nielen pre ne.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 1970 , Mladé letáOriginální název:
Bullerbyboken, 1947
Miloval jsem ji jako malý, zbožňoval jsem ji, když byly starší dcery malé a mohl jsem ji číst před spaním a těším se, až bude nejmenší dcerka o kousek větší...
Astrid Lindgrenová je nejlepší autorka dětských knížek vůbec. Promiňte Bohumile Řího, nepsalo se mi to lehce.
Tak diky ctenarske vyzve jsem se ke knize vratila po asi 20ti letech. Kniha se mi moc libila a diky ni jsem si zavzpominala i na sve detstvi. Uz ted se tesim,jak ji budu cist s dcerou.
Skvělé čtení. Právě jsme s dcerou dočetly a moc jsme se nasmály. Shodou okolností, když jsme začaly číst, začali seriál dávat ve Studiu Kamarád. Náhoda. Tato kniha by měla snad být přímo "povinná četba" pro každé dítě. Určitě rády doporučujeme.
Když jsem ještě chodila do 3.třídy tak jsem u kamarádky viděla jsem jí a začetla se a tak jsem poprosila svoje rodiče či by mi tuto knihu nekoupily za týden mi ji daly jako překvapení doteď si pamatuji jak mě zavolali do obývacího pokoje a tam nenápadně na mě hleděli já jsem z počátku nechápala proč ale pak se mamka nenápadně koukla na stůl a tam ležela tak krásná kniha má ji tady s sebou s věnováním vím jak jsem byla nadšená a knihu s radostí četla i přesto že jsem se do tě doby knihám odpírala, pamatuji si že hned měsíc nato co jsem knihu dočetla jsme ji začali číst ve škole a já jako chytrá holčička věděla co bude dál krásný vzpomínky máte taky takové ?
Vím, že se dětem kniha líbí, ale já jako dospělá ji na rozdíl od jiných knih, které dětem čtu, vnímám prostě jako prázdnou nudu. S vypětím všech sil jsem dceři přečetla první část, k té další už jsem se nebyla schopná přinutit a řekla jsem dceři, že si to může dočíst, až se sama naučí číst. Já vím, že jsou tam pěkná přátelství těch dětí, že je asi pěkná právě ta milá všednost a běžná malá dětská dobrodružství, která spolu tak pospolitě prožívají - to vše bych měla ráda, ale mně tam prostě chybí nějaká hlubší myšlenka, přesah, nebo alespoň více propracované příběhy a zápletky. Mně to vše vyznívá strašně ploše typu - sáňkovali jsme, byla u toho sranda a taky jsme někdy spadli, konec ....Ale dceři se to líbilo. Mě to nezaujalo právě ani v mém dětství - holky o tom mluvily ve škole, tak jsem to zkusila (byla jsem nadšený čtenář), ale jako jednu z mála knih jsem to ani tehdy nedočetla..
Děti z Bullerbynu jsem dostala ke svým 27. narozeninám a byl to tehdy jeden z nejkrásnějších dárků. Do té doby jsem knihu jen marně sháněla. Ve vesnici,kde jsme bydleli,když jsem byla malá,se kniha v knihovně skoro nedala vypůjčit,protože jsem ji měla permanentně vypůjčenou já.
Neskutecna klasika s nesmrtelnymi pribehy, na ktere si jeste dnes radi zavzpominame. To je dilo, ktere nejde z hlavy vytesnit.
Jako dítě jsem tuto knihu hltala a i svým dětem ji četla. Povedená kniha, která se dá číst ve víc generacích.
Tato kniha je mezi dětskými příběhy podle mě naprosto ojedinělá. Už jen kvůli prostředí, postavám a jejich činnosti, které jsou pro české děti něčím úplně novým a neokoukaným. Bohužel současné děti asi toto kouzlo neocení a tak Děti z Bullerbynu zůstanou oblíbenými jen u odrůstajících generací.
Prvně jsem ji četla na základní škole a od té doby se k ní velmi ráda vracím. Tahle kniha má asi podíl na mé lásce ke knihám. Je to nádherný příběh, který neomrzí.
pro děti zfilmováno švédská literatura rodinné vztahy dobrodružství dětský hrdina severská literatura rozhlasové zpracování dědeček parta dětí
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Miluju Děti z Bullerbynu!