Devatenáct set osmdesát čtyři

Devatenáct set osmdesát čtyři
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248332/mid_devatenact-set-osmdesat-ctyri-wk5-248332.jpg 5 12177 12177

Když George Orwell vydal v roce 1949 dystopický román Devatenáct set osmdesát čtyři, získala nejen anglická, ale i světová literatura dílo nadané neobyčejnou intelektuální vizí. Britská společnost žije v roce 1984 pod neprůstřelnou nadvládou všemocné Strany, hlavní hrdina Winston Smith se potácí ve všeobecné mizérii a zmůže se na jedinou formu odporu: vede si tajný podvratný deník. Naděje na změnu se mu naskytne, když se seznámí s mladou, vzpurnou Julií – nejprve oba pouze sní o boji proti systému, ale nakonec seberou odvahu a připojí se ke stínovému hnutí odporu. George Orwell přesně a pronikavě popisuje manipulaci, špiclování, tělesné mučení i psychický teror, které jsou všem totalitním režimům z podstaty vlastní. V osobní rovině se však dotýká také niternějších témat, jako je láska, důvěra a zrada, a v abstraktní rovině si klade filozofické otázky o povaze a poznání světa. Román Devatenáct set osmdesát čtyři vychází v novém překladu Petry Martínkové.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo

Nineteen Eighty-Four, 1949

Adellll
02.04.2019 5 z 5

Jenda z nejlepších knih, co jsem kdy četla. To, co dokáží s lidskou myslí pár fanatickejch lidí, je dost znepokojující.

E_Lan
30.03.2019 4 z 5

Vynikající dílo, o tom není pochyb. Depresivní, děsivé, ale velmi uvěřitelné. Tři části jsou velmi rozdílné. První část je brilantně popisná v pocitech z diktatury a životu v ní. Druhá část výborně popisuje uspořádání světa. Třetí část je slabší, krutá a bezvýchodná. Celkově ale zapadající do celého díla. Klasické dílo hodné přečtení.

Messilina
27.03.2019 5 z 5

Co říci o této knize? Výborná. Naprosto přelomové dílo. O, bohužel, v některých částech světa stále aktuální situaci. Osobní poznámka: po čtení knihy jsem mívala cukání kontrolovat jestli nemám doma nějaké sledovací zařízení. Co když se Velký bratr dívá.

Radim.01
26.03.2019 5 z 5

Klasika. Kdokoliv má zájem o literaturu měl by si přečíst.
Je to nadčasové a spousta národů by mohla vyprávět o tom,jaké je být omezován a cenzurovan

tanya139
25.03.2019

Nesmrtelná kniha aktuální v různých dějinných obdobích. Díky studiu politologie ji oceňuji více než předtím.

MišuleP
25.03.2019 3 z 5

Přečteno ve škole, vím, že se mi to moc líbilo, ale musím přečíst znovu po těch letech :-)

babouk1918
24.03.2019 5 z 5

Nadčasová kniha. Nad obsahem je potřeba se zamyslet. Není to žádné odpočinkové čtení. V dnešní fakenews době vůbec neztrácí na aktuálnosti.

Hotovson
16.03.2019 5 z 5

Čet jsem to kdysi ještě na gymplu...jo dobrý...

Potom pár let nazpátek...lehký mrazení v zádech

Asi si to budu muset přečíst zase, ale hlavně by si to mělo přečíst víc lidí a zamyslet se nad sebou. Konkrétně když dnes hejbe světem kauza MJ a oni ho přestávaj hrát, epizodu Simpsonů s nim vymazali a to se jako všichni budou teď tvářit, že nikdy neexistoval??? Já si ho pamatuju, dokonce o něm píšu a mluvim. Kdy mně vymažou pamět? Nebo mě celýho???

Nikdy neexistoval...těžký mrazení...

Lachpresak
16.03.2019 5 z 5

Aktuální až z toho mrazí, zavedl bych to jako povinnou četbu.

StanikCer
15.03.2019 5 z 5

Ufff. Právě jsem dočetl poslední řádky a jsem toho naprosto plný. Ta beznaděj, ten osud, no nechtěl bych nic takového zažít. Rozhodně doporučuji přečíst.

ManOfSteel
13.03.2019 5 z 5

Mistrovské dílo !

Greenfingers
08.03.2019 5 z 5

Kniha, která je naprosto skvělá a má nadčasovou platnost podobně jako Farma zvířat. Rozhodně by nás měla nutit k zamyšlení nad tím, jak společnost ochránit před návratem totalitních a autoritářských režimů. Řízení státu jako firmy může být prvním krůčkem na cestu zpátky - tam, kde bychom se již nechtěli vracet.

Dvorik
08.03.2019 3 z 5

Smyšlená totalitní společnosti jistě zajímavá a děsivá, forma podání mi ale nesedla. Prvních 160 stran je o ničem než se začne něco vůbec dít. Čtení z Goldsteinovy knihy a popis reality je nejzajímavější. Neuspokojivé finále.
Farma zvířat je mnohem lepší.

valky
07.03.2019 5 z 5

Kniha, která mi přijde nadčasová. Ačkoliv je to psané na určitý režim a dobu, stále mi přijde aktuální.

jadran
05.03.2019 5 z 5

Popravdě řečeno - z hlediska vlastní literatury to není absolutní skvost, ale z hlediska toho, co popisuje, se ukazuje je to jedna z nejdůležitějších knih XX. a bohužel i XXI. století. Napravený anglický levičák Orwell zatraceně dobře pochopil (i v tom je jeho velikost, netřískal z tohoto prostředí na rozdíl od ostatních kapitál pro vlastní sebeoslavu), ale my zase chápeme, že to není jenom o tzv. komunismu a národním socialismu, ale že se zase (jak skvěle píše RyonMathrin, ale i řada dalších ve svých komentářách) ocitáme v možná zatím méně drastickém, ale technologicky Orwellovi mnohem bližším prostředí, kdy jsou naše životy sledovány, kontrolovány a především směřovány nejen prodejnými médii (a mezi Soukupem a ČT skutečně žádný soudný člověk neuvidí rozdíl, stejně jako mezi Babišovou a Bakalovou mediální "grupou"), ale ještě horší je ona vlezlá snaha všech těch státních orgánů i vlastně soukromých organizací o vás zjišťovat, co se dá, shromažďovat údaje o vás i nejrůznější data a nejnaivněji na mně působí lidé (především Piráti), kteří mají plnou pusu svobody a na druhou stranu propagují maximální elektronizaci všeho možného, což není nic jiného, než onen Velký Bratr, která nás může sledovat všude. Přitom zdánlivě nevinně a jakoby v náš prospěch. Stačilo mi, když jsem si nastavoval naposled google a co mi dalo práce zablokovat všechny ty strašně lákavé nabídky na "individualizaci" reklam. A ať jsem se snažil, jak jsem se snažil (A opravdu to chcete? ptal se mě jeden z těch BB. Nechcete? Rozmyslete si to! Nebudou vám chodit reklamy podle vašich preferencí! Jste si jist?), bylo mnohem obtížnější tyhle vlezlosti zablokovat, než je otrocky jedním klikem odsouhlasit. A stačí, aby si člověk nakoupil něco přes internet, a už mu vyskakují reklamy na produkt, která má a dostává nabídky na další a další, pokud ovšem opět mnohem složitěji danou věc nezablokuje...ano, to je 1984 v praxi. A EU? No ta je ještě víc než ony údajně k zániku odsouzené "národní" státy oním obrazem, který vykreslil v temných barvách George Orwell. A pokud chcete mít pohled všezahrnující, doporučuji Zánik civilizace od Aldouse Huxleyho a Vonnegutovo Mechanické piano. Pak je i ten obraz naší současnosti kompletní...

Luffi
28.02.2019 5 z 5

Nadčasové. V současnosti nám tato předpověď ťuká na dveře: ,,Už jsem tu, jen otevři... "

Kyta
27.02.2019 5 z 5

Silná kniha, která nutí zamyslet se nad světem, životem a společností. Orwellův svět dystopické budoucnosti je neskutečně dobře promyšlený a z celé knihy až mrazí. Svět, ve kterém neexistuje svoboda, láska ani radost, kde je měněna minulost a nadřízeným jde jen o moc, kde jsou lidé mazáni z minulosti – to je svět budoucnosti, který ve své slavné knize představil G. Orwell. Autor kritizuje totalitní režim a ukazuje, kam až jsou lidé schopni zajít jen proto, aby si získali a udrželi moc.
Členové Vnitřní strany, tedy ti, co jsou u moci, se snaží mít pod kontrolou všechny myšlenky člověka a chtějí ho vychovat tak, aby byl oddán Straně a ničemu jinému. Vede se nesmyslná válka, která je jedním velkým podvodem.
Lidé se stávají loutkami bez názorů a citů – v podstatě už se ani nejedná o lidi. Takový život by postrádal jakýkoliv smysl. Na obyčejných lidech však vůdcům nezáleželo, ti se soustředili jen na svou moc a jak si ji udržet. Svět, který Orwell stvořil, je šílený – nedokážu si představit, že bych nesměla myslet, na co chci, byla sledována na každém kroku, neměla bych nic, co by vytvořilo úsměv na mé tváři a že bych se jednou bála vlastních dětí, protože by mě mohli udat za nějaký „zločin“. Že bych žila ve světě bez citů a založeném na strachu a vzteku.
Tuto knihu beru jako varování. Je nutné, aby moc ve státě byla rozdělena a aby nikdo své moci nezneužíval. Svět v této knize je opravdu extrémní a doufejme, že k němu nikdy nedojde.
Tato kniha má celému světu co říct.

Francesca14
27.02.2019 4 z 5

Kniha je promyšlená, dost nadčasová a hrozně zajímavá. Je pravda, že jsem při jejím čtení dost spěchala, takže například úryvky z Knihy jsem trochu přeskakovala a do dodatku ohledně newspeaku a angsocu už jsem se ani nepouštěla, ale jinak jsem se při čtení nenudila. Hlavní postava není vyloženě sympatická, ale je reálná a rozhodně se dá vydržet a čtenář s ní docela soucítí. A hlavně celá ta myšlenka knihy, autorova představivost, docela nový svět a jeho krutost, psychologie postav a celé společnosti člověka nutí číst dál a dál a zanechá v něm hlubokou stopu. Je to i dost drastické čtení, obzvlášť ke konci, ale určitě fascinující.

skok01
26.02.2019 5 z 5

Audiokniha. Kniha (příběh) v mnoha ohledech velmi silná. To co zprvu vypadalo nenápadně a nevinně ( s čím jsem se snažil jako čtenář sžít, do čeho jsem se snažil vcítit), se postupně měnilo v drsnou, krutou realitu (kterou bych jako čtenář určitě nechtěl zažít). V mnohém to je vizionářské dílo. A bohužel v mnohém byl ten skutečný svět za minulého režimu ještě horší, drsnější, nebezpečnější, nelidštější a vražednější než tato knižní předloha.

Sam33
24.02.2019 4 z 5

Je až neuvěřitelné, že kniha byla napsaná v roce 1949, a i přesto tak dokonale popisuje současnost. Knihu jsem nyní (na začátku roku 2019) četla podruhé. Poprvé jsem ji četla v roce 2015 a už tehdy mi připadala děsivá. Ale nyní jsem po přečtení snad ještě více v šoku. Big brother is watching you... Skutečně. Dnes jsme sledování - nemusí to být nutně kamery, ale každý z nás se dobrovolně nechává sledovat tou malou placičkou, kterou máme neustále v kapse nebo spíše v ruce a komunikujeme skrze ní s celým světem. Takže za mě skutečně skvělá kniha, jen tedy pozor na to, jaké máte vydání - liší se totiž překlady.