Dívka, která si hrála s ohněm
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají z prvního dílu. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před otištěním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po ní zahájí celostátní pátrání, které podporuje mediální kampaň, při níž vycházejí najevo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je přesvědčen o Lisbethině nevině, ale ta odmítá jakoukoli pomoc při pátrání po skutečném viníkovi. Do hry navíc vstupuje nelítostný gang násilníků, který po Salanderové jde, a tak se kniha mění v závod o její záchranu... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2012 , OneHotBookOriginální název:
Flickan som lekte med elden, 2006
Interpreti: Martin Stránský
Na to, že tato kniha je druhý díl, musím říct, že je lepší než Muži, kteří nenávidí ženy. Skvěle se čte, děj je napínavý, krutý. Lisbeth je skvělá, chcete ji mít za kamarádku, přejete jí po celý příběh jen to nejlepší, a když udělá nějakou blbost, tak si jen pomyslíte "Ach, Lisbeth...". Mikael je prostě Kalle. Milénium začínám všem doporučovat.
Musím sa priznať, že na začiatku som vcelku tápal. Prišlo mi ako keby sa to nedokázalo dostať do poriadných otáčok. V štvrtine knihy som ani len netušil o čom to môže byť. V porovnaní s predchádzajúcou knihou to malo opisový začiatok. Nič sa nedialo.
A zrazu prišla časť čo mi mozog zarazila do gauču ako keď na SR-71 zapnete afterburner. A začalo to. Priam idylicky vybudovaný začiatok bol v ťahu.
Larsson vie zvraty. A to je podstatné. Je to základom detektívky. Hlcete slovo za slovom a strany utekajú a zrazu príde veta o štyroch slovách, čo všetko prevráti hore nohami. Vaše predpoklady o deji/záplatke sú nenávratne stratené. Prestávaju platiť fyzikálne zákony.
Jediné čo by som vytkol je určité megalománstvo v porovnaní s predcházajúcim dielom. Ale to nevadí. Nejde inak hodnotiť ako piatimi hviezdičkami. ,,Finálna časť'' idem si po teba!
Stejně jako první díl mě i tento vtáhl do děje rychlostí blesku. Lisbeth se nám změnila, ale stále umí překvapit :o) Za trochu mysteriózní sci-fi konec jedna hvězdička dolů. Začala jsem číst třetí díl a je tam přímá návaznost. Doporučuju.
Tuto knihu stačí ohodnotit jediným a jedinečným slovem - BOMBA!!
Pamatuji si, když jsem četla první díl a jak se polovina knihy hrozně dlouhou dobu táhla a až od půlky se to pořádně rozjelo. Zde tomu tak nebylo. Kniha si čtenáře udrží od začátku do konce a nenechá ho ani chvilku vydechnout! A přesně to, se má od knihy očekávat... Nic extra jsem si od toho neslibovala, čekala jsem, že to bude dobré.. ale překvapila mě, a byla ještě lepší. Čtenář si zde přejde přes všechny pocity - lásku, nenávist, bolest, zoufalství, beznaděj, štěstí a mnohem dalšího ... nebudu vám říkat děj, to by bylo zbytečné. Jednoduše si tuto knihu vezměte do ruky, pohodlně si sedněte a jednoduše čtete! To nebolí a zamilujete si to - tak jako já.
Já se z toho Larssona picnu. Pokud jsem v jedničce zmiňovala zdlouhavé pasáže věnované rodokmenům a rodinným vztahům, tak v druhém díle jsme dostali poměrně hezký nákupní seznam do obchodního domu Ikea. K celému tomu popisu chyběly snad už jen čárové kódy :D Každopádně až na tyhle drobné úlety mi tenhle díl rozhodně přišel lepší. Jak "Muži, kteří nenávidí ženy" byly uzavřeným příběhem, zde už se počítá s promyšlenější a záludnější zápletkou, která volně navazuje na první knihu a proplétají se tu osudy všech postav v hezky vystavěné detektivce na téma: "Sice je blázen, ale my jí věříme". Je zajímavé, jak Lisbeth i přes svou asociálnost, si získala tolik přiznivých duší. Můžeme jen závidět :) Každopádně tohle se četlo už přeci jen lépe a rozhodně jsem s dalším dílem neotálela. Člověk přeci jen chtěl vědět, jak to dopadne, ne? :)
Skvělý příběh, ale někdy zdlouhavý. Pokud přeskočíte prvních 200 stran o nic nepřijdete.
První díl Milénia byl perfektní - hutný, napínavý, se svižným dějem a rozsahem (jeden ostrov s několika baráky) spíše komorní. Ve druhém díle Milénia (tedy Dívce s ohněm) se Larsson rozmáchl více a události, jež sledujeme, opisují vlastně celé Švédsko a kořeny mají až úplně nahoře. Jako nemálo jiných autorů to ale dle mého názoru nezvládl dobře, a celé vyšetřování, které nyní vidíme ze tří pohledů, nyní povážlivě drhne a celková dějovost klesá (pro děj podstatné události se začnou dít až tak po stu stranách, přičemž ta dvojnásobná vražda zmíněná na přebalu přijde až bezmála v polovině knihy!). Za mě osobně docela zklamání (a jen tak mimochodem, schopnost přežít u některých postav by záviděli i švábi)
Pohltila mne i přes někdy zbytečné pasáže. Filmy mi přišly úplně o něčem jiném, asi mám jemnější fantazii:))
Samozřejmě, že pět hvězd!
Jak jinak?
Tahle série mne nepřestává uchvacovat. Tohle jsou vážně kvalitní krimi romány, ty nejlepší z nejlepších. Kniha mne překvapila, protože jsem nečekala, že by u mne mohla zabodovat ještě více než její předchůdkyně. Jsem nadšená.
A Lisbeth Salanderová je hrdinka mého srdce. Ona je ten důvod, proč budete chtít číst pořád dál a dál.
Autorovi posílám do nebe velké DÍKY!
Druhý díl byl o proti prvnímu zajímavější. Ale opět musím konstatovat kniha je zbytečně dlouhá a děj začíná být zajímavý až ve druhé třetině.
Nejlepší na této knize je ta uvěřitelnost příběhu. Máte pocit, že čtete spisy a záznamy skutečného příběhu. Je to i tím, že se hodně spekuje (možná se to i ví), že je to založené na skutečných událostech. Je to plné napětí a tejmství. Je to jedna z klasik mojí knihovny.
detektivní a krimi romány zfilmováno hackeři krimi švédské detektivky vražda
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Jedným slovo - skvelé!! Táto séria ma uchvátila, začiatok šiel zľahka, keď nastane zvrat neviete knihu pustiť z ruky, lebo chcete rýchlo vedieť ako to dopadne. Lisbeth ako postavu som si veľmi obľubila, a tým koncom nejde inak ako sa hneď pustiť do tretieho dielu. Odporúčam všetkým túto sériu! :)