Dívka, která si hrála s ohněm
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají z prvního dílu. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před otištěním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po ní zahájí celostátní pátrání, které podporuje mediální kampaň, při níž vycházejí najevo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je přesvědčen o Lisbethině nevině, ale ta odmítá jakoukoli pomoc při pátrání po skutečném viníkovi. Do hry navíc vstupuje nelítostný gang násilníků, který po Salanderové jde, a tak se kniha mění v závod o její záchranu... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2012 , OneHotBookOriginální název:
Flickan som lekte med elden, 2006
Interpreti: Martin Stránský
Celou dobu jsem seděla naprosto neschopna se od knížky odtrhnout. Až na konci jsem si řekla, páni! Tolik zvratů, tolik nečekaných událostí, vše se vším souvisí, žádné slovo nepřebývá, ba ani nechybí. Zkrátka mistrovský kousek. Teď jen počkat, až se někdo v knihovně slituje a naskytne se mi třetí díl, neustále popůjčovaný...
ještě lepší, ještě napínavější, sice je konec těžko uvěřitelný, ale ta touha ne žít, ale pomstít se tomu se dá uvěřit
Začátek knihy byl na mě trochu pomalý a příběh, který se odehrál na prvních stranách mi pak nešel moc dohromady s dalším dějem. Když už se to pak rozjelo, nemohla jsem knihu odložit. Konec sice trochu udělal z postav superhrdiny, ale nevadí.
Opět skvělá kniha.
Celou dobu jsem příběhu i postavám věřila vše, co udělaly, ale za ten terminátorský konec jde jedna hvězda dolů. Ve chvíli, kdy kniha tohoto žánru graduje, měla bych si napětím okusovat palce...místo toho jsem se v tomto případě spíš bavila a v duchu se pana Larssona ptala, jestli to opravdu myslí vážně. A protože neodpověděl a mlčení je známka souhlasu, tak to opravdu vážně myslel :-)
Dokonalost, nemám slov, lepší než první díl, jdu na trojku, I❤ Lisbeth
Spisovatelé, to chceme!!!!!
Druhý díl Milénia jsem přečetla jedním dechem, musím říct, že mě druhý díl nadchl ještě více, než první. Napínavé, překvapivé, asi nemám více co bych dodala. Mistře Larssone, díky...:)
Fenomén pokračuje
Co říci k této knize. Snad jen to, že i zde vás čeká opravdu skvěle vystupňované napětí, precizně zpracované detaily, kvalitně napsané postavy a zajímavý děj, který vás opět nebude nudit, i když má kniha rovných 608 stran.
Samotný příběh se možná zdá na první pohled jako poutavý thriller, ale při čtení získáváte pocit, jako byste byli na výpravě za hledáním morálky, která je bohužel, či bohudík zasazena do reálného prostředí a že si přejete, aby takových Blomkvistů a Salanderových bylo v našem světě více.
Jednoduše vás musí postava Lisbeth uchvátit. Jedná se totiž o směsici skvělé hackerky, pohrdavé dvacítky, dívky, která to neměla v životě jednoduché, Lary Croft, drsňačky, chytré ženy a ženy bojující za spravedlnost. Uchvátit vás také může postava Mikaela Blomkvista, novináře, člověka s dobrým srdcem, neustále si jdoucím za svým cílem a člověka bojujícího za spravedlnost.
Zasranej Kalle Blomkvist.
Zasraná Lisbeth Salanderová.
Zasranej Stieg Larsson.
Celou dlouhou dobu jsem si myslil, že je to FAKT HUSTÁ kniha. Celou dlouhou dobu jsem byl přesvědčen o genialitě autora a vydařeném podání výborné myšlenky o tom , že nás ignorují namyšlení úředníci , nechápou politici , prudí nafoukaní policajti , doktoři mají za pokusné králíky a tajná policie si dělá bezohledně co chce.
Ale co má proboha znamenat ten konec ????
Díky tomu konci dávám s odřenýma ušima 3 hvězdy. Nevím zda autora někdo donutil to tak ukončit , nebo snad chytil paniku , že by se to nemuselo líbit lidem milujícím terminátory , robokopy a podobné absolutní nesmysly. Hrůza..... vyprávění svých životopisů , těsně před zastřelením někoho už mne pěkně štve. Nemluvě ani o tom , že hrdinku dobře trefenou třema kulkama a zakopanou v hrobě nechá vyhrabat se vlastními silami, přejít území kontrolované mnoha kamerami a s chromou nohou , chromou rukou a prostřeleným mozkem zneškodnit dva dobře trénované vrahy je prostě absolutně trapné.
Celou výborně napsanou knihu to absolutně degraduje na trapný škvár ...... je mi to líto a jsem dost znechucen. VĚČNÁ škoda......
Když jsem dočetla první díl Milénia, byla jsem velmi ráda, že mám koupený i druhý díl a tak jsem po něm co nejdříve chňapla. Je to jiné, než první díl, ale neřekla bych, že horší. Postava Lisbeth se mi velmi zalíbila, takže jsem byla ráda, že jsem se o ní více dozvěděla. Nezklamalo to. Je to skvělý!
Musím si co nejdříve koupit třetí díl!
Líbil se mi tento druhý díl Milénia stejně jako první. Knihu jsem vyslechla jako audio načtenou charismatickým hlasem Martina Stránského. Moc se mi to líbilo. Je to taková pohádka pro dospělé, malá hubená hrdinka zvítězí nad hrubou silou, ale je to hodně napínavé a chytře vymyšlené.
Stala jsem se dalším člověkem, který propadl Miléniu. Po prvním díle mi ten druhý připadá snad ještě lepší. Zajímavé propojení různých osob, Michael, který má v knize pořád hodně prostoru, policie, která evidentně není dokonalá nikde na světě a naprosto skvělá Lisbeth. Osoby jsou živé, libí se mi vykreslení situací a děje. Jdu na třetí díl.
Prvy diel som precitala za dva dni..tesila som sa na druhy no sklamalo ma to...kniha sa mi citala tazko a az na konci ma zaujala. Cakal som od toho viac :/
Na to, že první kniha mě moc neoslovila, tak druhý díl mě naprosto pohltil. Miluji postavu Lisbeth a byla jsem ráda, že se příběh konečně začal odvíjet právě hlavně o ní. Napětí v knize bylo dost a také zvraty, které jsem vůbec neočekávala. Za mě rozhodně 5 hvězdiček.
Je zde spousta komentářů o tom, že tato kniha (druhý díl série) je oproti tomu prvnímu slabší. No, tak s tím rozhodně nesouhlasím. Osobně považuji tento díl za zajímavější a poutavější. Ano, souhlasím s tím, že už se nejedná o klasickou detektivku a to je asi ten důvod, proč mě tato kniha nadchla o tolik víc. Osobně nejsem veliký fanoušek detektivek a proto oceňuji, že se autor trochu vymanil z těchto mantinelů a vložil do knihy více heroistických někdy až poněkud fantasy prvků.
Ačkoli mě kniha opět naprosto dostala, ačkoli jsem se i tentokrát bezmezně zamilovala, ačkoli u mě jako u extrémně zvědavého člověka probouzela až zoufalou zvědavost, mám pár věcí, které mi vadily:
1. Jak píše slečna v komentáři pode mnou, závislost snad každé postavy na kávě je maličko zvláštní. Všichni neustále pijí kávu. Ráno, večer, v noci - non stop.
2. Žába. Oslovení žába (či žabka) mě ke konci knihy už opravdu iritovalo.
3. Zdá se, že téměř všechny postavy jsou vysoce inteligentní a na svých pracovních pozicích zastupují vysoká místa. Ale hlavně! Snad všichni mají vystudovaná práva. A je jedno jestli je to skutečně právník (kterých je tam opravdu dostatek) nebo člověk téměř na pokraji společnosti. Studium práv je asi základ.
4. Autor vymýšlí spoustu postav, se kterými poté delší dobu nepracuje, a když se znovu objeví, jsem ztracená. Celkově jsem se v tomto díle v postavách dost ztrácela.
Na druhou stranu jsou jeho postavy hodně promyšlené a skutečně živé. Nevymýšlí jen ploché charaktery, každá postava v knize je živá a skutečná. A nakonec děj je tak geniálně promyšlen, že za to budu autora asi do konce života obdivovat.
detektivní a krimi romány zfilmováno hackeři krimi švédské detektivky vražda
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Skvělé, mělo to spád, i když občas jsem se zamotala do jmen a musela se víc zamyslet kdo je kdo. Doporučuji