Dlouhý pochod
Richard Bachman (p)
Richard Bachman série
1. díl >
3. vydání Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytýčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Long Walk, 1979
King vážně umí. Ze začátku jsem byla skeptická, přeci jenom soutěže a reality show je pro mě antitéma, ale brzy mi začalo docházet, že tahle kniha není žádná oslava šílených soutěží, ale naopak že chtěl (dle mého) autor podat smutný obraz současné společnosti, zábavy a fascinace lidí zvrhlými věcmi. Do toho výstižná psychologie postav a gradace děje, který je ukončen výborným způsobem. Příběh plyne a čtenáře pohltí - jako nějaká psycho reality show.
Co na Kingovi obdivuji, je schopnost jednoduše popsat složité věci a vztahy. Na jednu stranu bych tu jednoduchost rozvíjela, na druhou stranu musím uznat, že je upřimná a na nic si nehraje.
"Mami, chci na cestu kolem světa.." nebo "Mami, jdu dobrovolně na pochod smrti.." To jako vážně? Ujetý, ale stylově ujetý, super.
+ Dobré dialogy, vynikající psychologické momenty, originální námět, čtivost.
Ale pro více hvězdiček postrádám větší vysvětlení. Světa, pravidel, motivace postav, snad i trochu konce...
Nemůžu nevidět určitou podobu s Hunger Games, které ale v těchto ohledech vítězí.
Ale za přečtení určitě kniha stojí. Kdyby šlo dát půl hvězdy, přidala bych, takto jsem váhala mezi 3 a 4.
Kniha se mi dostala pod kůži. Autor dokázal krásně vystihnout myšlenky a charaktery postav. Vítěz byl předvídatelný, ale až do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se mu to opravdu podaří.
Asi jsem na tu to knihu nebyla dobře naložena. I když mám Kinga ráda, toto jsem nějak nepobrala a konec ???
Skvělý, napínavý a obohacující zážitek. I když víte, jak to nakonec dopadne, stejně musíte číst dál, protože je to napínavé jako kšandy :) a i když se konec zdá být rychlý, vzhledem k délce Pochodu se není co divit ;)
King ukazuje, že nejen umí skvěle psát horory, ale i knihy z budoucnosti. Dlouhý pochod je kniha s jednoduchým dějem, přesto se skvělou atmosférou, kdy člověk už na začátku možná tuší, jak to dopadne, přesto doufá, že .... Skvělá kniha
Když se bavím se známými o knihách Mistra, mnozí se bojí tuto knihu číst. Vždy se divím - proč ? Nabízí se analogie s "Pochody smrti" na konci II.svět.války z koncentračních táborů. Vždyť to bylo stejné : tak ty nemůžeš ? Prásk-výstřel ! A šlo se dál. Lze říci, že zrůdnost nacistů má pokračování ve zrůdných reality show,s, které sleduje s potěšením "národ" také na našich zejména bulvárních TV. Myslím si, že to měl Stephen King na mysli při psaní této knihy a Běhu o život. U nás těch póvl reality show zatím tolik není, ale za velkou louží ?..... Brrrrrrrrrrrrrrrr
Kniha super. Jen jsem pořád čekala na nějaký ten zvrat...a ono nic. Konec žádné překvapeni...
Skoro žádná kniha se mi tak nežrala pod kůži, jako je Dlouhý pochod. Je to jedna z nejlepších knížek co sem četl. Je to první knížka, kdy sem fakt měl sto chutí, otočit rovnou na konec a podívat se, jak to dopadne a taky první knížka, kde sem v jedné části i odmítal číst dál, protože jsem se bál, jak to dopadne :D Prožíval sem pak každý krok s postavami a přesto, že jsem vetšinou ležel v posteli, tak mi boleli nohy :) Neskutečný, rozhodně doporučuji :)
Dlouhý pochod je neuvěřitelně dobrá kniha. King v ní předvedl, že je nejen mistr hororu, ale hlavně, že si dokáže úžasně pohrát s psychologií postav a jejich charaktery.
Absolutně nevadilo, že v knize není ani nijak vysvětleno pozadí samotných Pochodů, nebylo to ani třeba. Síla knihy tkvěla hlavně ve skvělých konverzacích, napětí a v tom, jak King dokázal čtenáře vtáhnout do onoho šíleného pochodu smrti.
Naprosto reálně jsem si dokázala představit pocity těch kluků, kterým postupně skomírala naděje a už jen sledovali, jak systematicky jeden po druhém umírají. Garratyho, McVriese a v podstatě i podivína Stebbinse jsem si zamilovala. A dialogy? Absolutní lahůdka.
Tohle je opravdu do detailů promakaná kniha, která má neuvěřitelnou atmosféru a hlavně zajímavé charaktery. Výborný konec už je pak jen zlatý hřeb.
Rozhodně jde o jednu z nejlepších knih od Kinga. Psychologické, napínavé, brilantní, velmi silný zážitek, rozhodně doporučuji!
Na tuhle knihu jsem se těšila, byla to má první Kingovka...bohužel buď to pro mě není , nebo jsem pro začátek nevybrala nejlépe.
Téma mě hodně zaujalo, ale od začátku jsem se nudila (dobře, co víc čekat když jenom jdou a jdou, asi jsem si to ale představovala jinak, než kecani o blbostech).
100 stran někde vprostřed jsem přeskočila, protože přecejenom mě konec dost zajímal. Ke konci to bylo dobré, je tam skvěle ukázána psychika těch kluků a konec je docela silnej.
S Kingem (nejspíš) nekončím, ale toto mě moc nezaujalo.
Na doporučení kamarádky a skvělého hodnocení, jsem se rozhodla přečíst tuto knížku, jako mou prvotinu od Kinga. Velmi se mi líbil námět. Narazila jsem, ale hodně tvrdě. Knížka mě začala alespoň trochu bavit až okolo stránky 200. Žádná z postav mě nějak nezaujala (jejich motivace pro pochod žádná nebo nepřesvědčivá), dialogy mě nebavily a vadilo mi, že nebyl vysvětlen svět ve kterém se příběh odehrává. Kdyby byl popsán svět a byla vysvětlena ,,pravidla'' světa, určitě by mě to bavilo mnohem víc. Konec mi přišel zbytečně uspěchaný. Kolik toho jenom můžete napsat o chození než vás to přestane bavit?
Kdyby knížka byla poloviční bylo by to mnohem lepší.
Kingova trefa do černého. V době, kdy se v televizi vysílaly tehdy populární a už svým způsobem do jisté míry zvrácené reality show, pokaždé jsem si vzpomněl na tuto knihu.
Zajímavý příběh o současné všeobecné posedlosti reality show, přičemž tato je dotažena jen o kousek dál. A konzumní společnost se toho nemůže nabažit. Co ovšem knize výrazně sráží kredit, je naprostá bezcílnost účastníků, a nemastný neslaný závěr.
Považuji Kinga za jednoho z nejlepších vypravěčů příběhů a tady se to opět potvrdilo. Vždycky přijde s něčím zneklidňujícím. Tady si řekl, jaké by to bylo, kdyby skupina kluků bez zastavení šla, a pro diváky to bude fascinující hra. Těžko říct, co bylo horší, jestli představa, že někdo vymyslí takovou zábavu, nebo to, že se ti kluci přihlásili dobrovolně, nebo to, jak se diváci baví, když jim před očima umírají. Není to žádná legrace, protože upřímně, je představa takové reality show opravdu nereálná?