Dopisy Felici
Franz Kafka
11. svazek edice přináší dopisy Felici Bauerové a Gretě Blochové.
Literatura světová
Vydáno: 1999 , Nakladatelství Franze KafkyOriginální název:
Briefe an Felice
Kafka sa nezaprie, robiť si z ľudí dobrý deň je jeho špecialita, v tomto prípade si to odnáša istá Felice. Musela byť z týchto jeho sladkobôľnych výlevov asi pekne zmätená.. aspoň spočiatku. Viem, že Kafka to myslel na jednej strane úprimne a vážne, hľadal spriaznenú ľudskú bytosť, ale na strane druhej si skrátka ako rodený mystifikátor nedokázal určité svoje špecifické ťahy odoprieť ani tu.
Pokud se chcete seznámit s Franzem Kafkou osobně, pak v jeho Dopisech Felici se vám nejvíc otevře. A pochopíte, jak krásný to byl člověk.
Ano, uznávám, že dopisy by si měly zachovat svou tajnost a diskrétnost a ostatním lidem nepřísluší do nich nahlížet a číst si je. Korespondence by měla být vždy soukromá záležitost. Jenomže... díky těmto dopisům si o Kafkovi můžete udělat vlastní obrázek, vlastní názor a ohromnou spoustu věcí o něm zjistit. Jak žil, na co myslel, v čem se utápěl, do čeho se nořil, jak nahlížel na svět. Musím říci, že tohoto věčného pesimistu v něčem obdivuji. Jeho citlivost byla až zraňující a číst toužebné dopisy bylo velice emotivní. Upozorňuji, jste-li citlivější povahy, může se Vám stát, že po dočtení upadnete do menší deprese, či deziluze. Ale i tak knihu doporučuji, přeci jen, jedná se o skutečný příběh, o skutečný život a tento faktor dodá každé knížce (ale i filmu) úplně jiný ráz. :-)
Jedna z Franzových snoubenek, s níž se scházel hodně dlouho, ale nakonec se nikdy nesezdali.
Bavilo mě nahlédnout do dopisů, které si Felice radši vzala zpátky a schovávala je skoro až do své smrti. Kafka byl hodně svůj, fascinující osobnost. Dopisy baví ale asi i kvůli své bulvárnosti.