Druhá strana řeky

Druhá strana řeky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542050/bmid_druha-strana-reky.jpg 4 11 11

Co řeka schvátí, to už nenavrátí… Nebo ano? Magický román s detektivní zápletkou. U řeky Černé se dějí prazvláštní věci. Adamův otec se nevrátí z práce domů, po bezdomovci Richardovi se také slehne zem a jeden rybář je krutě kuriózním způsobem zavražděn. Jak souvisí zmizení postaršího podnikatele s dávným krveprolitím? Vyprávění plyne jako řeka, skáče z jednoho břehu na druhý, z éry dostavníků a korzetů do současnosti a zpět. Z mlžných oparů vystupují voraři, drzé královny noci, duchové, krotitelé včel a také vynálezce jednoho podivuhodného nápoje. Kdo podlehne vábení druhé strany řeky? V nové knize Nory Eckhardtové se noříme do dvou příběhových linií. V blíže neurčené minulosti se odehrává tragický příběh voraře Jakuba a jeho snoubenky Loty, v současnosti se setkáváme s mladíkem Adamem, pátrajícím po ztraceném otci, a jeho přítelkyní Juditou. Mezi oběma příběhy protéká řeka Černá. Poklidně i prudce. V jednu chvíli hrdiny jemně kolébá, aby je vzápětí strhla do svých temných hlubin.... celý text

Přidat komentář

Ctenar1202
včera 4 z 5

Druhá strana řeky je paperback s poutavou obálkou ve kterém se ukrývá lehce mysteriózní román s detektivní zápletkou. Najdeme v něm dvě časové linky. V té historické poznáváme Lotu a Jakuba. Dva mladé lidi, kteří by rádi žili šťastný a spokojený život. Jakub pracuje jako vorař, což bylo velice nebezpečné a náročné povolání. Lota vyráběla mýdla o která byl veliký zájem. Jenže chtěla víc. Chtěla být jako ty bohaté paničky, které oblékaly nádherné šaty a žily si, dle Loty, bezstarostné životy. Jednoho dne potkala osobu, která ji vábila na zářnou budoucnost, ale vše má svá pro a proti. Bude Lota riskovat nejen svůj život? Je daná osoba tím, kdo chce Lotě pomoct a nebo ji využít?

V současné lince poznáváme Adama a Juditu. I ti by rádi žili své sny, ale jednoho dne zmizí Adamův tatínek. Do toho naleznou kousek od řeky Černé něco, co jim zkomplikuje jejich dosud poklidné životy. Nastává pro ně období, na které by nejraději zapomněli. Nejen, že má Adam obavy o tatínka, protože vedl úspěšnou firmu, ale dostane se mezi lidi z okraje společnosti a rád by všemu přišel na kloub.

Tahle kniha, tenhle příběh se četl naprosto skvěle. Autorka má perfektní styl vyjadřování, popisování a opravdu si vás získá od prvního písmenka. Přiznávám, že historická linka se mi líbila mnohem víc. V té současné jsem nepochopila, proč se Adam a Judita vrhají sami do vyšetřování, a nenechají vše na policii a riskují své životy. Zakončení mi přišlo takové moc zrychlené? Prostě mi úplně nesedlo. Ale historická linka, ta byla naprosto dokonalá. Možná bych dokonce brala, kdyby autorka tu současnou úplně vynechala. A zaměřila se jen na Lotu a Jakuba.

Ve výsledku jsem však s příběhem spokojená a vím, že když si budu chtít přečíst něco lehce plynoucího, tak sáhnu znova po Druhé straně řeky.

Kenan
12.10.2024 4 z 5

Miluji autorčinu knihu Kniha, kterou posypal hvězdný prach. Tahle byla jiná. Je temnější, vážnější. Líbí se mi hodně autorčino používání slov, budování atmosféry i přibývajícího napětí. Proto mně mrzelo takové nijaké ukončení jednotlivých linií. Po všem tom výborném příběhu, husté atmosféře, jakoby na konci už nezáleželo.
Je to samozřejmě jen můj názor a možná jsem jen něco špatně pochopila :). Každopádně na další autorčinu knihu se těším.