Druhá strana řeky přehled
Nora Eckhardtová
Co řeka schvátí, to už nenavrátí… Nebo ano? Magický román s detektivní zápletkou. U řeky Černé se dějí prazvláštní věci. Adamův otec se nevrátí z práce domů, po bezdomovci Richardovi se také slehne zem a jeden rybář je krutě kuriózním způsobem zavražděn. Jak souvisí zmizení postaršího podnikatele s dávným krveprolitím? Vyprávění plyne jako řeka, skáče z jednoho břehu na druhý, z éry dostavníků a korzetů do současnosti a zpět. Z mlžných oparů vystupují voraři, drzé královny noci, duchové, krotitelé včel a také vynálezce jednoho podivuhodného nápoje. Kdo podlehne vábení druhé strany řeky? V nové knize Nory Eckhardtové se noříme do dvou příběhových linií. V blíže neurčené minulosti se odehrává tragický příběh voraře Jakuba a jeho snoubenky Loty, v současnosti se setkáváme s mladíkem Adamem, pátrajícím po ztraceném otci, a jeho přítelkyní Juditou. Mezi oběma příběhy protéká řeka Černá. Poklidně i prudce. V jednu chvíli hrdiny jemně kolébá, aby je vzápětí strhla do svých temných hlubin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhá strana řeky. Přihlašte se a napište ho.
“Život je přece příliš krátký na jízdu v zajatých kolejích, je tolik věcí, které může poznat, vytvořit, okusit.
Jakub a parta lidí, kteří plaví na vorech dřevo a především jeho snoubenka Lota jsou těmi hlavními v první dějové a časové lince. A pak současnost a Judita s Jakubem, kterému se ztratil otec.
Spojnicí je řeka Černá, která jakoby v sobě něco skrývala. Anebo je možná zkouší, co vydrží. Nebo se na ně zlobí? Něco po nich chce?
V obou příbězích to některé táhne na druhý břeh - je to tam jiné a dějí se tam zvláštní věci.
Můžou se dva zmiňované příběhy protnout?
Chvílemi je to čtení plné dobrodružství a napětí, jindy je to o lásce a vztazích a také o čarovné moci živé vody a tajemství. Je to přesně tak, jak je uvedeno v anotaci - “vyprávění plyne jako řeka, skáče z jednoho břehu na druhý.
O trochu víc mě bavila linka z minulosti - měla jsem pocit, že se tam toho víc děje. A asi i tím, že se mi líbila Lota a její činorodost. Ale na druhou stranu má druhá linka hezký konec.
Oproti první autorčině knize se mi zdála tato taková ponurejší a temnější, ale i tak přináší skvělý čtenářský zážitek.
A jedna zajímavost - k této knize vytvořila autorka také kolekci krásných šperků, ve které propojuje tvorbu šperkařky a spisovatelky.
Je to jako včera, co jsem od autorky Nory Eckhardtové přečetla knihu s názvem "Kniha, kterou posypal hvězdný prach". A do dnes si pamatuji, jak jsem byla příběhem nadšená a jak moc mě jej bavilo číst. Proto, když mi autorka nabídka její novou knihu, neváhala jsem ani chviličku!
A příběh mě opět nadchl. Přijde mi, že autorka umí psát takové pohádkové čtení pro dospělé. Oproti hvězdnému prachu byl tento příběh o dost temnější. Bavilo mě střídání časových linek a různorodé postavy. Velmi rychle mě příběh pohltil a dá se říct, že jsem jej přečetla na dva zátahy. Až tak to bylo dobré. Atmosféra se postupně stupňovala a já musela otáčet stránku za stránkou.
Jsem opravdu ráda, že mě tato novinka od autorky neminula. Umí opravdu skvěle vyprávět a dokáže si čtenáře získat. Těším se na další autorčinu knihu! Laťka stále stoupá, takže je určitě na co se těšit.
Pokud hledáte zajímavou a nevšední detektivní zápletku, tak se rozhodně nebojte sáhnout po této knize! Věřím, že budete nadšeni!
Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)
29.09.2024
Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)
22.09.2024
Kniha Druhá strana řeky v seznamech
duchařské romány detektivní zápletka
2023 | Kniha, kterou posypal hvězdný prach |
2018 | Sen letící želvy |
2024 | Druhá strana řeky |
Kniha mě zaujala anotací a velmi rychle jsem se do ní začetla. Autorka píše čtivě, nešetří invencí a udržuje čtenáře v napětí, takže přečtete velmi rychle … a s koncem knihy následuje lehká nespokojenost a zklamání. Hlavní postavy jsou taková sluníčka a jejich vztah tak cukrkandlový, až to irituje, některé linie příběhu překombinované, motivy konání postav za vlasy přitažené. Prostě pokud si chcete knihu užít, čtěte jako pohádku a moc nad tím nedumejte.