Druhý mozek

Druhý mozek
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393750/bmid_druhy-mozek-RiJ-393750.jpg 4 22 22

Podtitul: Naše pocity, rozhodování, zdraví a pohoda procházejí střevem. Biologické propojení lidské mysli s trávicí soustavou je přirozené a nedělitelné. Tuto souvislost sami instinktivně cítíme při stresu či nervozitě, v lékařství má její využití dávnou tradici ájurvédskou a čínskou, západní tradici však schází. I když ale naše lékařská věda objevila celostní pohled na lidský organismus teprve nedávno, výzkum komunikace střevního mikrobiomu - tedy mikroorganismů, jež naše tělo obývají - s naším mozkem patří dnes k podstatným trendům. Kniha Druhý mozek je revoluční a provokativní zprávou o tomto rychle se rozvíjejícím vědním oboru a zároveň praktickým průvodcem, který učí, jak využít propojení naší mysli s trávicí soustavou v zájmu našeho zdraví.... celý text

Literatura faktu Zdraví Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Mind-Gut Connection: How the Astonishing Dialogue Taking Place in Our Bodies Impacts Health, Weight, and Mood, 2015


více info...

Přidat komentář

hu_87
20.10.2020 4 z 5

(SPOILER) No, takhle. Za prvý je třeba zmínit, že autor se v knížce často opakuje (na druhou stranu, zase to zaručí, že si určité informace opravdu zapamatujete).
Za druhý - knížka v sobě určitě něco zajímavýho má. Tento autor se více zaměřuje na tezi GIT = naše chování, prožívání.
Zajímavé jsou taky části třeba o transgeneračním přenosu traumatu (např. lidé narozeni přeživším holocaustu nebo jiných katastrof, hladomorů mají větší tendence mít pozměněný mikrobiom a větší šance onemocnět třeba schizofrenií), možná až často omílané téma bezmikrobních myších, souvislost zvýšenou konzumací živočišných tuků, lipopolysacharidu a zvýšenou propustností střev (a s tím související onemocnění) a ještě bych si možná vzpomněla na další, ale momentálně si bohužel nevzpomenu.
Celkový dojem z knížky kazí to časté autorovo opakování, takže mi trošku přijde, že se mohlo na některých pasážích ubrat a přidat zase na jiných. I tak to stojí za přečtení, pokud se o problematiku zajímáte. Na těhle knížkách je super to, že každá má to svoje a když jich přečtete třeba několik, je to, jako byste zaplnili další a další kousky do skládačky.

Blanchidlo
16.06.2020 2 z 5

Asi jsem od knihy čekala něco jiného. Zvládla jsem to do půlky, pak jsem to jen proskákala. Informace sice zajímavé, leč shrnutelného do 20 stran. Přemíra příkladů z praxe (zoufalý pacient - zázračná pomoc), opakování informací, zdůrazňování, jak nás mikrobiom ovlivňuje víc, než jsme si mysleli. Ale těch skutečně hodnotných informací, aby člověk ve 200 stranách textu hledal lupou.


Chmur
03.12.2019 3 z 5

Čtenář se v této knize dozví zajímavé informace o mikrobiomu, ale je potřeba si uvědomit, že se jedná stále o neprobádané území. Autor zbytečně často píše sám o sobě. Je to trochu otravné. Jen malá část knihy se věnuje praktickým informacím jak podpořit vlastní mikrobiom a to co autor uvádí, jsou obecně známá fakta – jíst pestrou stravu s převahou rostlin, zakysané výrobky, nestresovat se, hýbat se atd. Nic převratného se čtenář nedozví.

koMaty
23.10.2019 5 z 5

Něco jako bible o zdraví! Pro mě zvlášť poslední kapitola (asi posledních 60 stran) o jídle s dopadem na zdraví - četla jsem podobných knih víc, ale žádná nebyla jako tato. Moc doporučuji! Navíc se na populárně naučnou knihu příjemně čte.

Měnící
12.07.2019 4 z 5

Kniha fundovaného autora, plná informací, ale pro mě ne moc lehce čtivá. Celkem dobře popsané, jak nás může obsah střev významně ovlivňovat třeba i citově a na chování, a vše na vědecky ověřitelném podkladě. Chyběla mi jednotná linie a trochu zevšeobecňující pohled. Autorem je vědec a lékař, a tak je to více o platnosti jednotlivých tvrzení. Nicméně výzkum pokročil překvapivě daleko v této důležité oblasti.

dagmar7365
04.05.2019 3 z 5

Kniha zapadající do současného trendu přístupu ke zdraví, kdy všechno souvisí se vším. Obsahuje zajímavé informace o střevních mikrobech, jak moc ovlivňují naše tělo, záměrně nepíši zdraví. Výzkum je ale teprve na začátku, mnohdy pouze teoreticky odvozuje z výzkumu na potkanech a myších, takže ani sám autor mnohdy nezná odpovědi, ale spíš nastoluje další otázky.

Autorovy knížky

Emeran Mayer
německá, 1950
2018  74%Druhý mozek