Dům tajemných stínů
Darcy Coates
Strašidelné domy série
Sophiina rodina zbankrotuje a jí se zhroutí svět. Ještě se ani nevzpamatovala, a už se jí nabízí nečekané řešení – o ruku ji požádá bohatý cizinec pan Argenton. Sňatek s ním zachrání její rodinu, ale Sophii odsoudí k životu v Northwoodu, rozlehlém a nepřirozeně temném sídle vzdáleném hodiny cesty od civilizace. Sophie se snaží přizpůsobit svému novému postavení paní skličujícího domu. Příbuzní Josepha Argentona se chovají chladně a sídlo je něčím víc, než čím se být zdá. Den po dni se Sophie neodvratně blíží k děsivému poznání. Ve starobylých prostorách Northwoodu straší a muž, kterého si vzala – a kterého začíná milovat –, skrývá neodpustitelnou pravdu o sídle svých předků… a přízracích, které nyní pronásledují je oba.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno:Originální název:
The House of Shadows/House of Secrets, 2016
![Christie2020 Christie2020](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh snadno předvídatelný, ale protože jsem romantická, tak se mi linie Sophie-Joseph líbila. I když je fakt, že se od hororu začínáme přesouvat k červené knihovně. Postupná sestupná tendence napětí a strachu s každou další autorčinou knihou.
No…a kdybych já byla Sophie, tak už jsem dávno mrtvá nebo blázen.
![simona g. simona g.](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65222/m_simona-g-rPn.jpg?v=1551299986)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Strašidelnou sérii domů od Darcy Coates mám hodně ráda a přečetla jsem všechny, vždy nadšená. Takže tady na tuhle novinku jsem se fakt těšila a hnala do knihkupectví hned, jak byla k mání. Fofrem přečteno, jako vždy, napínavé, jako vždy, zajímavé a hororové, jako vždy, jen až moc romantické, na můj vkus, místy už jsem si říkala "bože už zase fáze má mě rád/nemá mě rád"...za to jedna hvězda dolů, ale rozhodně to neznamená, že nedoporučuji, naopak, kdo má její knihy ze série "bubu domy" rád, tak šup ;).
![kolacky kolacky](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22834/kolacky-Oap.jpg?v=1619696292)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
No páni! Něco trochu jiného než obvyklé Strašidelné domy, zasazeno někam do doby regentství nebo viktoriánské, a skutečné zlo, se kterým není lehké bojovat. Fyzicky bojovat. Četla jsem bez dechu, jak jsem stará, tak jsem praštěná... Určitě doporučuju!!!
P.S. Jen maličkost, paní ilustrátorka to asi nečetla, jinak by slámové blondýnce Sophii nekreslila tmavé vlasy...
![Damonka18 Damonka18](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44349/m_damonka18-D38.jpg?v=1691769941)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kvůli tomu, že tam byly některé pasáže zdlouhavé a nezáživné bych dala 3.5 hvězdy. Tenhle díl pro mě byl zklamáním, protože to co jsem prožívala u prvního dílu (ten strach) tak tady nic. Také "zombie" nebyly nijak strašidelní. Bez tohoto dílu bych se obešla.
![willovw willovw](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34372/34372-1lQ.jpg?v=1481931168)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak toto byla kniha přesně podle mého gusta!!! Miluju příběhy z 19.stoleti a zasadit tam i duchy? Paráda
![Ajuszka Ajuszka](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24094/m_ajuszka-Oku.jpg?v=1692038756)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Páni, tak tohle bylo trošku jiné a přitom pořád totální pecka!
Minimálně čtvrtinu knihy jsem měla pocit, že čtu Bridgertony. Mladá Sofie si musí vzít Josepha, neznámého cizince, aby zajistila blahobyt pro svou rodinu. Ovšem když se odstěhuje na sídlo Northwood, zjistí, že její nová rodina skrývá mnoho tajemství.. Některá jsou velmi děsivá.
Kniha je rozdělena na dvě části, když skončí první, říkáte si, super, dopadlo to dobře a co se bude dít v té další?.. Opak je pravdou. Duchů je zde poměrně méně, než v předchozích knihách, ale příběh mě opravdu pohltil a moc se mi kniha líbila.
![vadur.ka vadur.ka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak po předešlých sériích strašidelných domů, knížku hodnotím jako velmi vydařené dílo. Přečteno na dva zátahy, nešlo se odtrhnout :-D
![LivN LivN](https://www.databazeknih.cz/img/users/85_/85441/m_livn-pSN.jpg?v=1553744320)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka mi připomínala druhý díl " Tajemství sídla Craven Manor ". Josepha jsem si moc zamilovala a se Sophii tvoří takové světlo v temnotě. Nemůžu říct která část se mi líbila víc. Příběh jsem si naplno užila a hltala každou stránku. Doufám, že se dočkám dalších dílů, protože Darcy je mojí oblíbenkyní a její knihy jsou úžasné.
![PeM PeM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dlouho jsem přemýšlela o této knize - něco mi tam prostě nesedělo...a už vím co..
Nečtu sérii Černá zima, páč na tohle "téma" já vážně nejsem (po první knize prostě dál ne). V této knize autorka spojila mou oblíbenou duchařinu ze série Strašidelné domy s tímto "tématem", a to je to, co mi prostě vadí. Bylo to na mě až moc....fantasmagorické, prostě pardon - sto lidí, sto chutí, ale já bych si místo "toho" v této knize představovala třeba nas...štvaného ducha předka, který se nějakým způsobem mstí nebo tak něco, páč omáčka okolo - doba, do které byl příběh zasazen - popis sídel, přírody, měst, života - vždycky spíš "křičí" po ponurém duchovi než....
Mé hodnocení je prostě 50:50 (plus za duchařinu, mínus za..."to").
![Hotovson Hotovson](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/118227/m_hotovson-0Qv.jpg?v=1539437189)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Oproti předchozím knihám je tu určitě zlepšení a dost tomu pomáhá zasazení děje do starší doby. Postav tu neni moc, což je určitě taky dobře a tentokrát jsou i víceméně sympatický, až na jednu, ale ta je záporná, takže tam jsou antipatie pochopitelný. Co se týče hlavní postavy Sophie, tak by se možná její chování dalo označit místy za naivní, ale vzhledem k době, kdy se děj odehrává, bych i řek, že se tak chovat může. (Co jsem tak přečet, tak většina ženských postav se v době koňských povozů chovala podobně). Jediný, co bych tak moh knížce vytknout, je předvídatelnost děje, což trošku kazilo zážitek. Dalo se docela snadno uhodnout, co se bude dít na další stránce. Pokud se ale série bude ubírat nadále tímto směrem, tak budu vcelku spokojen.
![Domisek1 Domisek1](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/271488/m_domisek1-650d64fad6b44.jpg?v=1695376636)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě výborná kniha. Jsem ráda ze se odehrává ze staré doby. Dodává knize na atmosféře. Hlavně co je u knihy plus je že kniha obsahuje oba díly což je super. Čtenář nemusí čekat na pokračování za to jsem ráda.
![Lucy Lucy](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/4521/4521.jpg?v=1381127927)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Konečně zas něco trochu jiného a hlavně lepšího, jen bych to tolik nenatahovala.Super,že je děj trochu v jiné době. Hlavní hrdinka trochu naivní,ale jinak . Přečteno za den.
![Skippi16 Skippi16](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143932/m_pasici007-P7j.jpg?v=1694265962)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Už mě tato série přestavala bavit, ale tohle jsem nečekala. Tato kniha byla skvělá ve všech ohledech. Velmi se mi líbilo zasazení do starší doby, to knihu posunulo zase o pár úrovní výše. Konečně upustila od klasiky vybijejiciho se mobilu a nedostatku baterek... Opravdu skvělý počin a doufám, že další bude aspoň z poloviny tak dobrá jako tato...
![Cassidy.L Cassidy.L](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/373572/m_lucie5631-TUv.jpg?v=1659338949)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já osobně jsem nadšená, dobové zasazení bylo senzační :) knihu jsem přečetla jedním dechem.
![Redra Redra](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/398972/m_redra-eEs.jpg?v=1666542423)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Tak já budu se svým komentářem asi osamocena, ale nemohu si pomoct - kniha se mi nelíbí. Znám všechny autorčiny předchozí knihy o strašidelných domech a beru je jako takové lehké čtení, více či méně strašidelné, kterým sluší přesně rozsah do 300 stran. Dům tajemných stínů jsem se vyloženě nutila přečíst do konce a některé pasáže jsem přeskakovala, což opravdu nemám ve zvyku. Chvílemi jsem si připadala, že čtu červenou knihovnu pro hodně mladé a naivní slečny , napětí jsem necítila celou knihu, osudy postav mi byly lhostejné a děj předvídatelný. Nechci tu prozrazovat nic z děje, takže nemohu být bohužel konkrétnější, co mi vadilo :-) - ale obecně možná alespoň tolik, některé z námětů lehce okopírované z jiných děl (ale to bych neviděla jako velký problém, je už těžké, něčím se třeba i nechtěně neinspirovat), ale u hororové četby necítit ani trochu napětí nebo pocit husí kůže a příjemného strachu mi vadí :-) , kniha je ze dvou částí, ale vlastně se jen změní kulisy a jinak pořád to samé dokola. Takže další knihy autorky si už ráda odpustím .-)
![judas.1988 judas.1988](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/320360/m_judas-1988-Uza.jpg?v=1637513053)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) Musím říct,že jsem naprosto zmaten.Toto napsla stejná autorka,která píše Černou Zimu?Toto napsala stejná autorka co má na svědomí Folcrofty? To jako fakt?Ano,mám po přečtení tohoto počinu spoustu otázek co se týče kvality předchozích knih.Každopádně se vyplatilo vydržet. Konečně autorka vyřešila neustálý problém s mizejícím signálem a špatnou baterií v mobilech.Změna doby,mobil neexistoval.Nechci spoilerovat,protože toto fakt stojí za přečtení.Jenom musím všechny varovat,nejde s čtením vůbec přestat.Udělejte si čas má to docela dost stránek.Příběh není ani nijak extra přeslazený,vše co v něm je,do něj patří.Na závěr bych to shrnul jako moc povedený hororový román který se odehrává dle mého odhadu ve Viktoriánské době.Moc hezká kniha
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
Tak trochu jiné časové umístění románu ze série Strašidelných domů od Darcy, ale bylo to příjemná změna - autorka si ve všech dílech hledá možnosti, jak hrdiny odříznout od mobilu, civilizace a možnosti záchrany z vnějška, zde zvolila tuhle fajn variantu. Kniha - či možná lépe říct obě knihy v jedné - se četly téměř samy. Myslím, že by si klidně zasloužila i stránky navíc, víc se třeba rozepsat o rodině i víc o hledání a pátrání (to mě naopak přišlo trochu moc rychlé, jak na všechno přišli), ale i tak to patří k top jejích románů. V předchozích Strašidelných domech i jiných (beru česká data vydání) se toliko nevěnuje romantice, což mě vyhovovalo. Tady mě to trochu zavánělo patosem Červené knihovny a přišlo mi dost nereálné "Miláčku, drahoušku, zlatíčko, miluji tě a bez tebe nebudu" po týdnu, dvou, třech. Opět v tom vidím určitou logiku a záměr, že bez toho by se prostě holka sebrala "Sbohem a šáteček" a nevěnovala tomu úsilí. Jen to není úplně pro mě a myslím, že předchozí díla i bez romantiky fungovala dobře, s výjimkou Černé zimy, kdy jsem nedávno dočetla poslední díl v EN a taky se mi už trochu zajídala. Nicméně i pro neromantika jako jsem já, knížku hodnotím jako čtivou a zajímavou, rozhodně nelituji vynaložených peněz a s Darcy hodlám nadále pokračovat. :) Doporučuji.