Dvůr křídel a zmaru
Sarah J. Maas
Dvůr trnů a růží / Na dvore z tŕňov a ruží série
Třetí díl bestsellerové YA fantasy série Dvůr trnů a růží s novou obálkou. Feyre se vrací zpátky na Jarní dvůr, aby získala informace o Tamlinově armádě a odhalila plán krále, který hodlá království Prythian napadnout a zničit. K tomu všemu musí předstírat lásku k muži, kterého ve skutečnosti ze srdce nenávidí. Její život tak visí na vlásku a nemůže si dovolit udělat jedinou chybu, jinak to bude stát život nejen ji, ale způsobí zkázu celého království.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
A Court of Wings and Ruin, 2017
Ačkoliv jsem si po přečtení druhého dílu napsala jeho krátký obsah, nestačilo to, abych si při rozečtení třetího hned vše vybavila.. tedy hlavní děj nebyl problém rychle si oživit, ale spíš jednotlivé postavy a vazby mezi nimi, které se třeba objevily už v díle prvním. Takže než jsem se trochu zorientovala, chvíli to trvalo. Čtení jsem si ale jinak užívala, stránku za stránkou - příběh se odvíjel, byl napínavý, vtipný, dojemný... prostě dokonale "Maasovskej" !!!
Nechci být za nějakou puritánku, ale jednu hvězdičku odebírám za časté vkládání sexu - toho detailně popisovaného.. sice se mi líbí, že ho autorka (nevím, jak bych to vyjádřila) tak "drze" otiskla do fantasy příběhu, ale přijde mi, že je mu věnováno zbytečně moc stránek, které mohla spíš využít v závěru ve střetu s Hybernem...
Jinak skvělé!!! Těším se na další díl , hlavně zas na mou oblíbenkyni Morigan :-) !!
Na začátku přišel hluboký nádech a na konci dlouhý výdech, mezitím mi nezbylo nic jiného, než zadržovat dech. Tohle mě prostě nikdy nepřestane bavit. Pravda, ze začátku mi chvilku trvalo se začíst ale pak jsem knihu nebyla schopna odložit a hltala každou stránku, každé slovo, každý zvrat, zmar a křídla. I když, musím říct, že konec byl krapet zbytečně uspěchaný. Ale co.
Jsem velmi zvědavá, kam a za kým nás autorka vezme příště a velmi se na další cestu a dobrodružství s tím spojené těším. Za mě plný počet hvězd. Tahle paní, má prostě talent.
Obsahuje spoilery!
Tento díl je trochu slabší než dvojka, ale přesto jsem si ho náramně užila. Musím říci, že mě trochu mrzí, že se kniha stala zase dosti předvídatelnout. Ale hlavní hrdinové už mi natolik přirostli k srdci, že i kdyby celou dobu jen seděli v kavárně a popíjeli čaj, tak bych si to čtení nejspíš užila.
Dosti mě překvapilo, že se finální boj zvládl odehrát jen na tak málo stránkách. Trochu jsem tím byla zklamaná. Když už jsem byla na posledních 100 stranách, myslela jsem si, že si autorka bitvu schová až do dalšího dílu. Celkově bitva byla příliš jednoduchá. Kdo měl přijít, přišel. Tedy alespoň já jsem to očekávala. Nic mě tam snad ani nezaskočilo. :(
A co se týče Rhyse. Věděla jsem, co se chystá udělat a věděla jsem, že to tak skončit nemůže, přesto jsem u toho tak šíleně bulela. Jako bych to byla já, komu se právě zhroutil svět a komu se srdce rozpadlo na malé ostré kousky, které tlačí a přidávají na bolesti. Ach.
A za co jsem autorce vděčná? Za konec. Předchozí díl skončil tak, že jsem nemyslela že vydržím počkat na překlad a div jsem si neseškrábala kůži z těla při tom nepříliš dlouhém čekání. Tento díl však končí tak, že můžu jít s klidným svědomím spát. Ano, těším se na pokračování a čekání bude dlouhé, ale nebude to tak zničující.
Ač může znít můj komentář hrozně, věřte, že se mi kniha moc líbila. Autorka mě dokázala vzrušit i rozplakat, co více chtít?
Po dočtení musím říct, že sympatizuji s pozitivními, ale i negativními názory na tuto knihu... Ze začátku jsem neměla vůbec pocit že to píše Sarah, pak se kniha rozjela a byla to pravdu báječná jízda. Ke konci mě ovšem nějak zklamala, čekala jsem originálnější vyřešení problému. (nechci spoilerovat, ti co četli ví, co myslím).
Knihu jako celek hodnotím čtyřmi hvězdami, protože i přes pár výtek, knížku od Sarah J. Maas ohodnotit špatně prostě nemůžu.. Bylo tam spoustu akce, napětí, ohromná čtivost, ovšem mi tam chyběl takový ten wow efekt, který se dostavil zatím u každé z jejích knih.
Jsem v pokušení zaplnit celý komentář jen srdíčky. Nejsem momentálně schopná dívat se na knihu objektivně a ačkoliv souhlasím se spoustou výtek, které už padly v předchozích komentářích, jediné co za sebe můžu prohlásit je, že kniha je skvělá, že jsem ji přečetla ani nevím jak a ani na chvíli jsem se nenudila, že byla napínavá a vtipná stejně jako předchozí díly, že jsem naprosto spokojená se zakončením a že všechny postavy miluju. U čtení jsem se nabrečela, nasmála a nakřičela jako už nějakou dobu nad nějakou knihou ne. Celá série si mě získala podobně jako před rokem "Měsíční kroniky" a jsem připravená číst ji v následujících letech znovu a znovu, dokud mě jednou bavit nepřestane.
Po dechberoucí dvojce jsem netrpělivě vyhlížela třetí díl. Autorka samu sebe nepřekonala, ale i tak jsem se opět ponořila hluboko do milovaného Prythianu a prožívala to co hrdinové.
Chyběly mi ty tanečky Feyre s Rhysem, ale nenudili mě... Rhysovi zůstali koule a Feyre našla samu sebe. Hodně jsem si oblíbila Casse a Azriela, toho snad nejvíc. Mám problém s Nestou. Ta holka mi prostě vadí, doufám, že další díl nebude z jejího pohledu. Další spornou postavou je stále Tamlin. Čekala jsem víc Luciena, věřím, že si ho autorka schovává do další knihy :-) Konec byl šokující a svým způsobem i zvláštní a asi mi úplně nesedl, jako kdyby to autorka trochu odflákla... ale i tak se mi těžko loučí.
Uzasny pribeh. Cela serie je nezapomenutelna. Chci si precist dalsi a dalsi pribehy o postavach, ktere se staly mou soucasti
Už jen držet pokračování své nejoblíbenější série bylo svátkem a kdybych mohla obětovala bych i spánek, zároveň jsem si ji však chtěla vychutnat. Neboť do dalšího dílu série je pořádně daleko. Navíc a to je nejstěžejnější asi nebude v čele s mou milovanou ústřední dvojicí. To ale nic nemění na faktu, že jsem již začala odpočítávat ty nekonečné dny do vydání.
A jaký byl závěrečný díl první části tohoto příběhu:
Dokonalý, dech beroucí, vroucí, strhující, vtipný, vášnivý a temný...
Zápletek bylo hned několik, autorka si s příběhem opravdu pohrála, překvapovala, zachovávala vysokou kvalitu a hlavně nám dala možnost být a bojovat s těmi nejúžasnějšími postavami a to nejen hlavními. Přemíru oříškových očí, jí jako někdo se stejnou barvou odpustím:).
Mnoho nastíněných dějů i budoucích vztahů nabízí nepřeberné možnosti. Tahle série má ještě hodně co říci.
Netušila jsem, že si ji celou, tak zamiluji, ale stalo se!
Rhysand bude vždy mým hrdinou číslo jedna, silně pochybuji, že se mu někdo vyrovná, alespoň v mých očích!
Opravdu doporučuji!
Nevím, co jiného sem napsat, protože všechno tu už snad bylo řečeno. Jako každá kniha od této autorky je úžasná. Ani se nedá říct, která je lepší, protože každá je prostě jedinečná. Styl psaní, děj knihy, akce - všechno co hledáte, tam je.
Úžasná série stejně jako trůny a už se opravdu nemůžu dočkat dalších pokračování a nových sérií. Prostě nejlepší. Závěr byl opravdu strhující a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Právem si zaslouží plný počet, jako každá kniha od SJM :).
Prostě dechberoucí! Poprvé jsem knihu četla už loni v anglickém originále, teď znovu už přeloženou do češtiny. Je to tak dokonalé, že mi chybí slova, kterými popsat, jak dokonalé to je. Závěr byl tak strhující, že posledních 150 stránek knihy jsem nebyla schopná ji odložit. Tolik jsem se ponořila do příběhu, že jsem si prve ani neuvědomovala, že čtu v angličtině :-)
Abych pravdu, celou knihu jsem se bála, kdo nebo o koho příjdu se svých milovaných. Nakonec jsem byla knihou natolik uchvácená, že mé emoce zabrouzdali dále i postavám, které byli skoro neznámé, ale i přesto jsem pro ně ronila slzy jako kdybych měla pocit, co v nich druzí viděli. Jednoduše užasné. Dech beroucí serie.
Překvapivý konec pro mne ani tolik, již nebyl. Jelikož po přečtení si názoru autorky a vztahu k postavám mi konec byl jednoznačný a jsem ráda. Že vše dopadlo tak jak dopadlo, však nová tajemství a nevyřešené, doufám, že se rozuzluje v následujícím díle o němž se zmiňovala jak Sarah, tak i někteří a to NOVELA. S velkým očekáváním, čekám na příběhy postav, jejíž děj neměl šanci tolik prokouknout.
Stejně, jako spousta dalších čtenářů i mě uchvátila Sarah svými knihami, ze série Dvoru jsem byla nadšená a ke třetímu dílu jsem se prodrala, co to šlo.
Jako vždy, mě Sarah nezklamala, nezklama mě svým stylem psaní a nezklamalo mě pár postav, které si udržely svoje chování a vývoj.
Co mě trošku zklamalo bylo to, že se mi celá kniha zdála klidná a ke konci se narvalo všechno do posledních pár kapitol, aby to tam prostě bylo!
Pár částí tam bylo zbytečně, pár částí mi vyrazilo dech, ale jako kniha mě to určitě nezklamalo.
V knize je i vidět, v čem si je autorka jistá a v čem ne, ale snažila se, moc se snažila a já jí za to moc obdivuju.
Co mě opět zklamalo, jsou chyby od nakladatelství Cooboo, vím, že lidi nejsou všemocní, stejně tak jako editoři a korektoři, ale pár těch chyb tam vážně bije do očí. A také pár vět nedávalo smysl, hm. (A to je, co říct, můj pravopis a gramatika jsou občasné příšerné) :D
Konec pro mě, nebyl úplně koncem. Bylo to divně ukončené a je tam spoustu nezodpovězených otázek, které se doufám dozvíme v novele ACOTAL.
Nejsilnější díl z celé triologie byl určitě druhý, to je asi bez debat, aspoň z mého úhlu pohledu.
Doufám, že se brzy můžeme čekat na další sérii od Sarah, která nás opět přenese do úžasného světa.
Za mě 4,5 hvězdy, ale zokrouhlila jsem to na 5. :D
Kdo mě zná, ví, že knížky Sarah jsou pro mě srdcovky. Zvlášť celá série Dvorů. Tenhle díl nebyl výjimkou, i když s odstupem času musím říct, že bylo pár věcí, které mi úplně neseděly. A to hlavně její vyprávění "příběhu" Cassiana a Nesty (zvlášť v závěrečné bitvě, kde to bylo až poměrně... násilně vepsáno a úplně to nedávalo smysl) a pak samotná bitva. Nejspíš to bylo prostě tím, že všechno bylo z pohledu Feyre, která se bitvy prakticky neúčastnila, ale v téhle akci mi holt chyběla ta... akce.
Co jsem si ale užívala, bylo setkání vladařů. Tamlin se sice choval jako malé dítě (a potěšilo mě, že se úplně nevykoupil za všechno, co udělal, jen nebyl až takový hajzl, jakým být mohl), ale zvlášť Helion potěšil. A věřím, že zvlášť s ním se ještě setkáme.
Z čeho jsem byla naprosto zklamaná, je český překlad/korektura. Překlad mi nejspíš vadil tím, že jsem knihu četla již v originále a některé věty mi v českém překladu prostě neseděly, přestože kdyby byly přeloženy doslova, dávají větší smysl. A co se týče korektury... škoda mluvit. Bohužel tohle není jen záležitostí CooBoo, ale jak to na začátku vypadalo nadějně, tak potom to šlo pěkně do kopru - vynechaná slova, překlepy, ale co mě dostalo nejvíce, tak se snad čtyřikrát stalo, že nesedělo jméno osob. Takhle mě to prostě donutí kupovat knihy v originále...
Knihu jsem četla už v originále. A byla pro mě lekhým zklamáním. Maas umí psát romanťárny, umí i vykreslit zajímavý svět, ale na bitvy prostě nestačí. Přišlo mi, že se snaží do jednoho dílu nacpat až moc událostí najednou. Možná jsem zmlsaná z podobných děl, jako je třeba Pán Prstenů, ale tohle mě místy vůbec nebavilo a do čtení jsem se musela nutit. Za mě zůstává druhý díl tím nejlepším.
Tak,... nevím jak začít. Jako vždy S. J. Maas nezklamala, knížka se dobře čte a je to srdeční záležitost. Oproti jiným autorům naprosto nedostižná, ALE na standarty Maasové mi to přišlo, no já nevím, chaotické?, neemotivní?, přecpané? Prostě mne kniha nevcucla do děje tak, jako předchozí díly. Takže tentokrát jen 4 *:)
Tak jsem se po tři čtvrtě roce dočkala a musím říct, že to stálo za to! Tato knížka byla jízda, ostatně jako všechny knihy Maasové... Příběh byl jednoduše úžasný, napínavý od začátku do konce. Já tu sérii prostě zbožňuji ♥
Po téhle knížce jsem toužila od poslední strany 2. dílu a konečně jsem se dočkala. BOMBA. Předčila všechna moje očekávání, ale jen o pár světelných let, takže klid. Předtím jsem četla Skleněný trůn a od této série jsem tolik nečekala, ale to jsem se šeredně spletla. Každý díl jsem si zamilovala pro něco jiného a těžko tvrdit, že nějaký z nich bych měla výrazně raději. Všechny postavy mě dokázali zaujmout charakterem, příběhem, životem... Navzdory všemu jsem se nepřiměla Tamlina nenávidět, protože i on má svůj úhel pohledu. Mrzí mě pár nedořešených zaležitostí, ale třeba se ještě něco vyjasní v následující novele, a nebo zapracuje fantazie. Jistě by se našlo pár nedostatků, ale ty tady nestojí za rozebírání. Takže ano ta knížka je úžasná, ano tuhle sérii miluju (troufla bych si říct, že změnila můj přístup a vytvořila nereálně vysoká očekávání pro další knihy), přečtu si ji ještě mnohokrát a samozřejmě doporučuji. Maasová je skvělá autorka a já se nemůžu dočkat dalších magických světů i návratů do těch již známých.
Výborné zakončení celé série - kniha plná magických kouzel, nečekaných zvratů, hlubokých citů a lásky nekonečné jako hvězdná obloha. Naplní Vás na dlouhý čas...
Jsem na vážkách. Jsem radostí bez sebe. Jsem smutná.
Zbožňuji ho, za to jaký je, co cítí, co dokázal, jakou má rodinu a co pro ně všechno dělá. Mám ji ráda za to, jaký velký krok udělala, za její odvahu, lásku. Mám ji ráda, pro ní samotnou, pro to co vytrpěla a přitom vše zvládla. Mám je ráda pro jejich odvahu a oddanost. Mám je ráda, protože našli odvahu. Nenávidím ho za jeho zradu, ale chápu, že zamilovaní lidé dělají zoufalé činy, ale získal si mě, že jim pomohl..
Příběh je opět čtivý, nabitý akcí, emocemi. Sarah dokázala vytvořit úchvatný svět, do kterého se velice ráda vracím a ráda se budu vracet. Jsem ráda, že jsem objevila tento nádherný svět a těším se, co nám ještě tato autorka předá.
láska magie erotika romantika víly, rusalky fantasy
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
Byla to jízda, určitě klidnější čtení než u předchozího dílů, ale i tak jsem byla nadšená, knihu jsem četla jedním dechem a jak bylo už napsané v klidu mohu jít spát. Nechybělo nic a samozřejmě každý má právo na kritiku, ale nemohu souhlasit, že ty poslední stránky jen napsala nějak v rychlosti, prostě ukonejšila čtenáře a dala nám happy end....jedno si neodpustím, až zase budete kritizovat něčí psaní, zkuste sami napsat takovou knihu a udržet čtenáře v takovém nadšení a chtivosti po dalším díle...